ΠτΔ: Εμμένουν στις θέσεις τους οι δύο πλευρές – Πιθανότητα νέου απεσταλμένου ΟΗΕ

Δηλώσεις του Προέδρου της ΔημοκρατίαςΔεν αποκλείεται ο διορισμός ενός απεσταλμένου εάν ο ΓΓ του ΟΗΕ επιθυμεί να αποστείλει κάποιον προκειμένου να διερευνήσει τις πιθανότητες επανάληψης ενός διαλόγου, είπε απόψε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Νίκος Αναστασιάδης.

Σε δηλώσεις του στους δημοσιογράφους, μετά την επιστροφή του στο Προεδρικό Μέγαρο από την κατοικία της Ειδικής Αντιπροσώπου του ΓΓ του ΟΗΕ στην Κύπρο κας Ελίζαμπεθ Σπέχαρ, όπου παρακάθισε σε δείπνο μαζί με τον ηγέτη της τουρκοκυπριακής κοινότητας κ. Μουσταφά Ακκιντζί, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε ότι «όπως και τα Ηνωμένα Έθνη έχουν ανακοινώσει, υπήρξε μια δίωρη συνάντηση πρόσωπο με πρόσωπο με τον κ. Ακκιντζί, κατά τη διάρκεια της οποίας με πολλή ευθύτητα, αλλά και πραότητα έχουμε διεξέλθει των προβλημάτων που αντιμετωπίζονται, της προοπτικής ενός νέου διαλόγου.

Διαπιστώσαμε τις διαφωνίες που υπάρχουν. Έχω επαναλάβει ότι από δικής μας πλευράς είμαστε έτοιμοι να ξεκινήσουμε από εκεί όπου είχε τερματιστεί ο διάλογος στο Κραν Μοντανά τον Ιούλιο. Δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο ο ίδιος, όπως και δεν απέκλεισε κανένας το ενδεχόμενο, αν ο ΓΓ επιθυμεί να αποστείλει κάποιον προσωπικό απεσταλμένο, προκειμένου να διερευνήσει τις πιθανότητες επανάληψης ενός διαλόγου με κύριο θέμα τις παραμέτρους του ΓΓ, (αυτό) να επισυμβεί».

Ερωτηθείς αν υπήρξε κοινό έδαφος σε αυτή τη συνάντηση, ο Πρόεδρος είπε «αν θεωρείτε κοινό έδαφος τη διαπίστωση ότι και οι δύο πλευρές εμμένουν στις θέσεις τους!».

Σε ερώτηση αν ο κ. Ακκιντζί επέμενε στο θέμα της δημιουργίας δικοινοτικής τεχνικής επιτροπής για το φυσικό αέριο, ο Πρόεδρος είπε ότι «ήγειρε το θέμα, αλλά γνώριζε εκ των προτέρων τη στάση μου και ως εκ τούτου δεν πήρε πολύ χρόνο η επανάληψη της θέσης ότι δεν τίθεται θέμα συζήτησης ή να τεθεί στην τράπεζα των διαπραγματεύσεων κάτι ανάλογο, δηλαδή είτε αναβολή του ενεργειακού προγράμματος είτε και μικτής επιτροπής κλπ».

Ερωτηθείς αν οι δύο πλευρές συμφώνησαν απόψε να μην υπάρξει ένσταση στον διορισμό ενός απεσταλμένου ή μια διαδικασία βολιδοσκόπησης, ο Πρόεδρος είπε ότι «δεν αποκλείεται αυτό».

Σε ερώτηση αν κατά το δείπνο τέθηκαν θέματα διακυβέρνησης, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε ότι «δεν ήταν ένας διάλογος που επικεντρωνόταν. Έγιναν αναφορές στις υφιστάμενες διαφορές, κατά πόσο η μια πλευρά εμμένει σε εκείνα τα οποία υποστηρίζει και η άλλη σε εκείνα που υποστήριξε. Αλλά σε λεπτομέρεια διάλογος ή διαπραγμάτευση δεν υπήρξε».

Κληθείς να πει αν έχουν συζητήσει για θέματα διάνοιξης οδοφραγμάτων, ο Πρόεδρος είπε «ναι. Έχουμε πει ότι μέχρι την 1η Ιουλίου ενδεχόμενα το οδόφραγμα της Δερύνειας να παραδοθεί και περί τα μέσα Σεπτεμβρίου το οδόφραγμα που συνδέει τη Λεύκα με το Απλίκι».

Σε παρατήρηση δημοσιογράφου ότι ο κ. Ακκιντζί θέτει θέμα φυσικού αερίου και ερωτηθείς αν η δική μας πλευρά έχει θέσει το θέμα της τουρκικής προκλητικότητας, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης είπε ότι «όλα έχουν εγερθεί, αναφερθεί και συζητηθεί».

Τέλος, σε ερώτηση αν θα αρχίσει μια εκ νέου περίοδος προπαρασκευής ή αν θα είναι μια περίοδος στασιμότητας, ο Πρόεδρος είπε ότι «αυτό εξαρτάται από τον Γενικό Γραμματέα εάν και κατά πόσον θα αποφασίσει να αποστείλει κάποιον για διερευνητική αποστολή».