10 Οκτωβρίου: Παγκόσμια Ημέρα Ψυχικής Υγείας

Κάθε χρόνο στις 10 Οκτωβρίου, γιορτάζεται η Παγκόσμια Ημέρα Ψυχικής Υγείας. Την πρωτοβουλία πήραν από κοινού το 1994 η Παγκόσμια Ομοσπονδία Ψυχικής Υγείας και ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας.

Η μέρα αυτή, σκοπό έχει, να ευαισθητοποιήσει την κοινή γνώμη για τα ψυχικά νοσήματα.

Οι ειδικοί κάνουν λόγο για μία παγκόσμια «επιδημία» ψυχικών διαταραχών, επικαλούμενοι τα στοιχεία του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας. Ο αριθμός των πασχόντων από κατάθλιψη, ξεπερνά παγκοσμίως τα 154 εκατομμύρια, ενώ ως το 2020 θα είναι η δεύτερη αιτία θανάτου παγκοσμίως. Οι πάσχοντες από σχιζοφρένεια είναι 25 εκατομμύρια, ενώ 95 εκατομμύρια υποφέρουν από διαταραχές σχετιζόμενες με κατάχρηση αλκοόλ.

Το θέμα της φετινής Παγκόσμιας Ημέρας Ψυχικής Υγείας είναι: «Νεολαία και ψυχική υγεία σε ένα μεταβαλλόμενο κόσμο».

Η εφηβεία και τα πρώτα χρόνια της ενήλικης ζωής είναι μια η περίοδος στη ζωή με πολλές και σημαντικές αλλαγές.

Η εφηβεία αντιμετωπίζει προκλήσεις που αφορούν τόσο στο σώμα όσο και στη ψυχοσύνθεση. Το τέλος της εφηβείας και τα πρώτα ενήλικα χρόνια σηματοδοτούνται με σημαντικές αλλαγές, όπως η αλλαγή σχολείου ή ο αποχωρισμός από την οικογένεια για σπουδές ή για σκοπούς εργασίας.

Αυτές οι αλλαγές συνοδεύονται συνήθως από θετικά συναισθήματα εκ μέρους των νεαρών ατόμων. Αρκετές φορές όμως μπορεί να στιγματιστούν από έντονο άγχος, αγωνία και αισθήματα ανασφάλειας που αν δεν αναγνωριστούν και αντιμετωπιστούν, μπορεί να οδηγήσουν σε ψυχική διαταραχή.

Ο ραγδαίος μεταβαλλόμενος κόσμος μέσα στον οποίο ζουν τα νεαρά άτομα μπορεί, παράλληλα με τα σημαντικά οφέλη, να προκαλέσει επιπλέον ψυχική επιβάρυνση. Σημαντικό παράδειγμα το Διαδίκτυο: όσα τα ωφελήματα, άλλες τόσο οι αρνητικές προκλήσεις του.

Νεαρά άτομα που επηρεάζονται από ανθρωπιστικές εκτατές ανάγκες, όπως φυσικές καταστροφές, πολέμους, επιδημίες κ.ά. είναι ακόμη πιο επιρρεπή να νοσήσουν από κάποια ψυχική διαταραχή.

Οι μισές από τις ψυχικές διαταραχές αρχίζουν στα 14 αλλά οι περισσότερες περιπτώσεις παραμένουν αδιάγνωστες και δεν τυγχάνουν αντιμετώπισης. Η κατάθλιψη είναι η τρίτη πιο συχνή διάγνωση στους εφήβους, η αυτοκτονία κατέχει τη δεύτερη πιο συχνή αιτία θανάτου μεταξύ 15-29 χρονών, ενώ η κατάχρηση του αλκοόλ και των παράνομων ουσιών στους εφήβους αποτελεί σοβαρό πρόβλημα σε πολλές χώρες όπως και στη χώρα μας. Οι διαταραχές πρόσληψης τροφής επίσης προκαλούν ανησυχία.

Η καλύτερη κατανόηση και η αναγνώριση της σημασίας της ανάπτυξης ψυχικής ανθεκτικότητας θα πρέπει να αποτελούν βασικούς προληπτικούς στόχους.

Ψυχικά πιο ανθεκτικοί έφηβοι και νεαροί ενήλικες στις προκλήσεις του σήμερα, σημαίνει πιο υγειείς και ανθεκτικοί ενήλικες ικανοί να προσφέρουν σε επίπεδο εργασίας, οικογένειας, κοινότητας και της κοινωνίας σαν σύνολο. Κατά συνέπεια η προώθηση και προστασία της ψυχικής υγείας των εφήβων θα πρέπει να αποτελεί ευθύνη και προτεραιότητα ολόκληρης της κοινωνίας.