“Όχι” Ραχόι σε πακέτο διάσωσης εντός του 2012

Ανοιχτό άφησε το ενδεχόμενο για προσφυγή σε συνολική βοήθεια απο την Ευρωπαική Ένωση ο Ισπανός πρωθυπουργός, αφήνοντας όμως να εννοηθεί πως κάτι τέτοιο δεν αναμένεται να γίνει μέχρι το τέλος του έτους.

“Η κυβέρνηση δεν έχει λάβει καμία απόφαση. Έχουμε σχεδόν καλύψει το σύνολο του προγράμματος έκδοσης ομολόγων για φέτος” δήλωσε ο Ισπανός πρωθυπουργός σε ραδιοφωνικό σταθμό, ενώ πρόσθεσε πως “Δεν θα αρνηθώ να χρησιμοποιήσω τη συνολική βοήθεια άν είναι χρήσιμη”.

Η Ισπανία έχει καλύψει το 95,1% του ετήσιου προγράμματος της έκδοσης μεσοπρόθεσμων και μακροπρόθεσμων ομολόγων και έχει συλέξει 81,7 δις ευρώ, σύμφωνα με την Ισπανική κυβέρνηση, όμως τα επιτόκια δανεισμού για τα ομόλογα δεκαετούς διάρκειας εξακολουθούν να είναι αυξημένα αγγίζοντας το 5,8%, ενώ τα σπρέντ ανέρχονται στις 433 μονάδες βάσης.

“Άν δούμε ότι η Ισπανία χρηματοδοτείται με πολύ υψηλά επιτόκια για καιρό τότε θα πρέπει να ζητήσουμε διάσωση, αλλά είναι επίσης σημαντικό να γνωρίζουμε ποιά θα είναι συγκεκριμένα η δράση της ΕΚΤ” δήλωσε ο Ραχόι, ενώ τέλος πρόσθεσε πως  η Ισπανία πρέπει να δει ποιοί είναι οι όροι της διάσωσης καθώς επίσης και να εξασφαλίσει την στήριξη των χωρών της Ε.Ε.