Όταν το δίκαιο γίνεται άδικο για όλη την κοινωνία

Κανείς δεν μπορεί να κατηγορήσει όσους διαμαρτύρονται για τις ιδιωτικοποιήσεις, είτε διαμαρτύρονται νόμιμα, είτε παράνομα. Είναι σεβαστή η στάση των εργαζομένων απ’ όλους, πολιτικούς και μη. Έχουν οικογένειες, υποχρεώσεις, παιδιά και ζητούν να διαφυλάξουν τις θέσεις εργασίας τους, να διαφυλάξουν δηλαδή το “ψωμί” που μπαίνει στο σπίτι τους. Κανείς λοιπόν δεν κρίνει τη στάση των εργαζομένων, αυτό που είναι κατακριτέο από όλους είναι οι πράξεις βιαιοπραγίας και οι εικόνες ντροπής που κάνουν τον γύρο του κόσμου.

Κανείς όμως δεν μπορεί να κατηγορήσει και την σημερινή κυβέρνηση για τις ιδιωτικοποιήσεις. Πρέπει να γίνουν βάση των μνημονιακών δεσμεύσεων. Δεν είναι επιλογή, ούτε τιμωρία, η απόφαση για τις ιδιωτικοποιήσεις είναι νόμος του Κράτους. Η χώρα πρέπει να τηρήσει τις δεσμεύσεις κατά γράμμα προκειμένου να βγει άμεσα από το μνημόνιο και για να επιτευχθεί αυτό πρέπει να προχωρήσουν οι ιδιωτικοποιήσεις.

Η χώρα πρέπει να λάβει τις επόμενες δόσεις του πακέτου στήριξη προκειμένου να βγει όσο πιο άμεσα από την οικονομική κρίση. Την ίδια άποψη άλλωστε εκφράσουν τόσο η ΟΕΒ όσο και οι συντεχνίες που δεν στήριξαν αυτά τα πρωτοφανή επεισόδια έξω από την Βουλή.

Κατέκριναν και σωστά έπραξαν τις εικόνες που έκαναν τον γύρω του κόσμου. Εικόνες που ουσιαστικά δεν βοηθάνε κανέναν, ούτε τους εργαζόμενους, αλλά ούτε την ίδια τη χώρα η οποία παλεύει έναν χρόνο τώρα με αιματηρές θυσίες να ανακτήσει την αξιοπιστία της στο εξωτερικό. Εικόνες που καταστρέφουν όσα έχτισε ο λαός με τις θυσίες του προκειμένου η Κύπρος για γίνει επενδυτικός πόλος που θα προσφέρει νέες θέσεις εργασίας.

Το θέμα όμως είναι ποιος φταίει για το γεγονός ότι φτάσαμε σήμερα να μιλάμε για ιδιωτικοποιήσεις; Αυτός που ανέλαβε ένα χάος, μια χρεοκοπημένη οικονομία και σήμερα κατάφερε να την αναστήσει ή αυτός που οδήγησε τη χώρα στο γκρεμό; Φταίει αυτός που προσπάθησε παρά τις πιέσεις που δέχεται από την τρόικα και τις μνημονιακές δεσμεύσεις που έχει υπογράψει ή χώρα ή αυτός που δεν μπόρεσε να συγκρατήσει τη σπατάλη και τα οικονομικά εγκλήματα που διαπραττόταν επί χρόνια στη χώρα; Ποιος φταίει για τους βολεμένους εργαζόμενους στους κρατικούς και ημικρατικούς οργανισμούς;

Μήπως όλοι πρέπει να δούμε το πρόβλημα κατάματα και όλοι να κάνουμε πρώτα αυτοκριτική και μετά κριτική στις επιλογές μιας κυβέρνησης που βρίσκεται υπό την λαιμητόμο της τρόικας και των αγορών….

Της Ελένης Κοτέ