Υποδοχή της τρόικας από την πλαϊνή πόρτα

Με φωνές και συνθήματα υποδέχθηκαν τους εκπροσώπους της τρόικας έξω από το υπουργείο Οικονομικών και λίγο πριν την έναρξη των διαπραγματεύσεων 50 περίπου καθαρίστριες. Οι επικεφαλής της τρόικας αναγκάστηκαν να εισέλθουν στο υπουργείο Οικονομικών από την πλαϊνή πόρτα προκειμένου να αρχίσουν τις διαπραγματεύσεις με την ελληνική κυβέρνηση. Στο σημείο υπάρχουν ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις.

Όσον αφορά το σκέλος των διαπραγματεύσεων που άρχισε στο υπουργείο οικονομικών αναμένεται να γίνει μια πολυεπίπεδη συζήτηση μεταξύ της τρόικας και της κυβέρνησης, με στόχο όλα τα ανοικτά μέτωπα να έχουν διευθετηθεί μέχρι και τις 10 Μαρτίου.

Ο προσδιορισμός του πρωτογενούς πλεονάσματος με «όρους Μνημονίου», οι παρεμβάσεις στις αγορές προϊόντων και υπηρεσιών («εργαλειοθήκη ΟΟΣΑ»), οι παρεμβάσεις στην εργατική και ασφαλιστική νομοθεσία, αλλά και η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, αποτελούν τα κρίσιμα πεδία της διαπραγμάτευσης.

Στην συνάντηση που έχει σήμερα ο Γ.Στουρνάρας με τους Ματθίας Μορς (ΕΕ), Κλάους Μαζούχ (ΕΚΤ) και Πολ Τόμσεν (ΔΝΤ) εξετάζονται τα δημοσιονομικά μεγέθη, αλλά και ζητήματα σχετικά το νομοθετικό έργο της κυβέρνησης και τις αλλαγές που εξετάζονται στο μέτωπο της φορολογίας, των τραπεζών και των μεταρρυθμίσεων.

Αν και στη σημερινή συνάντηση θα υπάρξει ένα προγραμματισμός της διμερούς ατζέντας, δεν αποκλείεται να εξετασθούν και ζητήματα που σχετίζονται με το Επικαιροποιημένο Στρατηγικό Πλαίσιο Αναφοράς της περιόδου 2014-2017, επί των βασικών σημείων του οποίου θα πρέπει να συμφωνήσουν κυβέρνηση και τρόικα για να προσδιορίσουν το δημοσιονομικό κενό του 2015.