“Όσοι πιέζουν για άρον-άρον επανέναρξη των συνομιλιών, οδηγούν σε κακή λύση”

Τις πιέσεις που ασκούνται στην Ελληνοκυπριακή πλευρά, για άρον – άρον επανέναρξη των συνομιλιών για το κυπριακό, σχολίασε ο ΓΓ του ΕΥΡΩΠΑΪΚΟΥ ΚΟΜΜΑΤΟΣ, Μάριος Καράντωνας

«Παραπέμπουμε, όσους ασκούν πιέσεις στην Ελληνοκυπριακή πλευρά για να αποδεχτεί την επανέναρξη των συνομιλιών για το κυπριακό, χωρίς την απαραίτητη προετοιμασία, η οποία θα οδηγήσει στο ξεκαθάρισμα της βάσης και του πλαισίου των συνομιλιών, στην ιστορία του κυπριακού. Όποτε ξεκίνησε διαδικασία συνομιλιών χωρίς τις απαραίτητες πιο πάνω προϋποθέσεις, η Ελληνοκυπριακή πλευρά σύρθηκε σε τραγικές υποχωρήσεις, που εδραίωναν τα τετελεσμένα της κατοχής», είπε ο κ. Καράντωνας και συνέχισε:

«Οι χθεσινές δηλώσεις του κατοχικού ηγέτη Ντερβίς Έρογλου, ο οποίος προκλητικά δηλώνει ότι δεν μπορεί να καταλάβει γιατί οι Ελληνοκύπριοι δεν δέχονται λύση δύο κρατών και τις τουρκικές εγγυήσεις, ενισχύουν τη θέση του ΕΥΡΩΠΑΪΚΟΥ ΚΟΜΜΑΤΟΣ, ότι οι συνομιλίες δεν πρέπει να αρχίσουν, αν δεν αποσαφηνιστεί ποιος είναι ο στόχος των συνομιλιών. Ειδάλλως, ελλοχεύει ο σοβαρότατος κίνδυνος, να οδηγηθούμε στο κλείσιμο του κυπριακού, δηλαδή σε μια κακή λύση», τόνισε ο ΓΓ του ΕΥΡΩΠΑΪΚΟΥ ΚΟΜΜΑΤΟΣ και κατέληξε:

«Αυτό το δίλημμα έχει ενώπιον της η πολιτική ηγεσία: κλείσιμο του κυπριακού και κακή λύση ή προσπάθεια για εξεύρεση ευρωπαϊκής, δημοκρατικής και βιώσιμης λύσης. Και γι’ αυτό επιβάλλεται να επιτευχθεί η μεγαλύτερη δυνατή ενότητα και να εγκαταλειφθούν οι ζημιογόνες αντιπολιτευτικές τάσεις, για να αντιμετωπιστούν οι πιέσεις κατά της πλευράς μας».

 Ο ΓΓ του ΕΥΡΩΠΑΪΚΟΥ ΚΟΜΜΑΤΟΣ, σχολίασε και τη μείωση των επιτοκίων που προανήγγειλαν κάποιες τράπεζες, ως εξής:

«Καλοδεχούμενες οι μειώσεις σε δανειστικά επιτόκια που προανήγγειλαν δύο τράπεζες, ωστόσο αυτό δεν είναι αρκετό. Αναμένουμε από όλα τα τραπεζικά ιδρύματα της Κύπρου, να προχωρήσουν σε μειώσεις και μάλιστα σε μεγαλύτερες από αυτές, που έχουν εξαγγελθεί», είπε ο κ. Καράντωνας και συνέχισε:

«Η αγορά χρειάζεται έμπρακτη στήριξη, για να δημιουργηθούν οι προοπτικές για επιστροφή στην ανάπτυξη. Το ύψος των χρεωστικών επιτοκίων στην Κύπρο στραγγαλίζει την μικρομεσαία επιχειρηματική δραστηριότητα και αποθαρρύνει τον προγραμματισμό για αναπτυξιακά έργα. Γι’ αυτό επιβάλλεται η μείωση των δανειστικών επιτοκίων.», κατέληξε ο ΓΓ του Ευρωπαϊκού Κόμματος.