Όσοι επιμένουν ότι οι μαθητές είχαν τα απαραίτητα εχέγγυα από το σχολείο για να ανταπεξέλθουν στο συγκεκριμένο θέμα εθελοτυφλούν

Του Κυριάκου Θεοχάρους

Ως τελειόφοιτος μαθητής αποφάσισα να γράψω για το πλέον σημαντικό ζήτημα των τελευταίων ημερών που αφορά το γραπτό των Παγκύπριων εξετάσεων στα Νέα Ελληνικά.  Δεν πήρα αυτή την απόφαση όντας πικραμένος από την απόδοσή μου αφού θεωρώ ότι ανταποκρίθηκα στις ανάγκες της έκθεσης, αλλά αντίθετα γράφω λόγω της απογοήτευσης μου από τον τρόπο σκέψης των θεματοθετών.

Δυστυχώς, στα σχολεία – όπως είναι γνωστό – αυτό δεν γίνεται.  Τα σχολεία εφαρμόζουν την πρωτόγονη μέθοδο της στείρας απομνημόνευσης και της παπαγαλίας με μοναδικό σκοπό την ένταξη των μαθητών σε ανώτερα εκπαιδευτικά ιδρύματα.

Αυτό  αποτελεί και τον λόγο που το σχολείο κατάντησε ένα εργοστάσιο παραγωγής καλά κουρδισμένων μηχανημάτων χωρίς άποψη. Το πρόβλημα εντοπίζεται είτε στις εντολές που δίνονται από τα «μεγάλα κεφάλια» προς τους καθηγητές είτε λόγω της λανθασμένης πρακτικής των καθηγητών. Σίγουρα όμως, η έλλειψη κριτικής σκέψης των μαθητών δεν οφείλεται στους ίδιους τους μαθητές. Όσοι έχουν κριτική σκέψη το οφείλουν στις ώρες που σπατάλησαν λόγω των εσωτερικών τους αναζητήσεων διαβάζοντας εφημερίδες και διαδικτυακά άρθρα, είτε στα φροντιστήρια που αναγκάζονται να πηγαίνουν λόγω της ελλιπέστατης μόρφωσης που παρέχουν τα σχολεία(φυσικά υπάρχουν και οι καθηγητές που αποτελούν εξαιρέσεις) .

Στην περίπτωση που οι επιθεωρητές πιστεύουν ότι το μάθημα που παρακολουθούν τους καθηγητές είναι το ίδιο μάθημα που γίνεται καθημερινά, δυστυχώς πλανώνται πλάνη οικτρά, αφού στις πλείστες περιπτώσεις πρόκειται για ένα καλοδουλεμένο στημένο μάθημα ούτως ώστε να αφήσουν άριστες εντυπώσεις.

Για να μην ξεφεύγουμε από το θέμα και για να διατυπώσω ξεκάθαρα το πρόβλημα της έκθεσης είναι ότι απαιτούσε από τους μαθητές κάτι που αν όχι όλοι οι μαθητές τότε οι πλείστοι δεν διδάχθηκαν ποτέ στο σχολείο, την χρήση κριτικής σκέψης και αφού στόχος των παγκυπρίων εξετάσεων είναι να αξιολογηθούν οι μαθητές στη βάση των όσων διδαχθήκαν στην τρέχουσα χρονιά το θέμα ήταν τουλάχιστο άστοχο. Δεν πρέπει να παραλείψουμε φυσικά να αναφερθούμε ότι η έκθεση επηρέασε και το υπόλοιπο γραπτό αφού από εκείνη τη στιγμή οι μαθητές κυριεύθηκαν από άγχος και έχασαν και πολύτιμο χρόνο.

Όσοι επιμένουν ότι οι μαθητές είχαν τα απαραίτητα εχέγγυα από το σχολείο για να ανταπεξέλθουν στο συγκεκριμένο θέμα εθελοτυφλούν.

Μέλος της Νεολαίας ΕΔΕΚ, Πάφου