Όσοι ενδιαφέρονται για λύση ας στραφούν προς την Τουρκία

Όσοι ενδιαφέρονται για λύση του Κυπριακού ας στραφούν προς την πλευρά του θύτη και παραβάτη του διεθνούς δικαίου, που είναι η Τουρκία, δήλωσε απόψε ο Πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων Γιαννάκης Ομήρου, επισημαίνοντας, παράλληλα, ότι η λύση θα πρέπει να στηρίζεται στις αρχές του διεθνούς και του ευρωπαϊκού δικαίου.

Σε ομιλία του στην 6η Χοροεσπερίδα Αποδήμων και φίλων Καμπιού, ο κ. Ομήρου είπε, μεταξύ άλλων, ότι «οι επόμενοι μήνες απαιτούν από όλους µας τη μέγιστη προσοχή, ευθύνη και πατριωτισμό. Θα πρέπει να διαχειριστούμε τις εξελίξεις µε ψυχραιμία αλλά και αποφασιστικότητα για την υπεράσπιση των βασικών αρχών λύσης του Κυπριακού».

«Το μήνυμα µας είναι απλό. Είμαστε έτοιμοι για λύση. Επιθυμούσαμε τη λύση από την επομένη της τουρκικής εισβολής. Μια λύση όμως που θα τερματίζει πραγματικά την κατοχή, που θα διασφαλίζει τη µία, μόνη και αδιαίρετη κυριαρχία, τη µία και μόνη διεθνή και νομική προσωπικότητα, τη μία ιθαγένεια, την ενότητα του κράτους και του λαού, την κατοχύρωση των θεμελιωδών ελευθεριών και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Μια λύση που θα στηρίζεται στις αρχές και τα ψηφίσματα των Ηνωμένων Εθνών και στο ευρωπαϊκό κεκτημένο», πρόσθεσε.

«Γι’ αυτή τη λύση θα αγωνιστούμε», συνέχισε, «γιατί μόνο μια τέτοια λύση μπορεί να αντέξει, στη δοκιμασία του χρόνου, μόνο μια τέτοια λύση θα φέρει τη μόνιμη ειρήνη, την ασφάλεια, την ευημερία και την ανάπτυξη για όλους τους κατοίκους της Κύπρου, Ελληνοκύπριους και Τουρκοκύπριους».

Ο Πρόεδρος της Βουλής κάλεσε όσους ενδιαφέρονται για λύση «να στραφούν προς την πλευρά του θύτη και παραβάτη του διεθνούς δικαίου, που είναι η Τουρκία. Ας την πείσουν να εγκαταλείψει την επιδρομική και επεκτατική της πολιτική».

«Τώρα», είπε, « είναι η ώρα της διεθνούς και της ευρωπαϊκής κοινότητας να στραφούν προς την τουρκική πλευρά. Για να την πειθαναγκάσουν να συμφιλιωθεί µε µια λύση που θα στηρίζεται στις αρχές του διεθνούς και του ευρωπαϊκού δικαίου».

«Ιδιαίτερα», όπως είπε, « γιατί εξακολουθεί η τουρκική πλευρά να εκπέμπει αρνητικά μηνύματα. Με αναφορές σε λύση δύο κρατών και δύο λαών, σε επεμβατικά-εγγυητικά δικαιώματα και σε παραμονή των εποίκων. Αναφορές και θέσεις απαράδεκτες που στοχεύουν στη νομιμοποίηση των κατοχικών δεδομένων. Αλλά και αρνούμενη την εκπλήρωση των υποχρεώσεων που της έχουν ανατεθεί από το ευρωπαϊκό Συμβούλιο έναντι της Κυπριακής Δημοκρατίας»

Ο κ. Ομήρου είπε, επίσης, ότι «η απόφαση του κυπριακού ελληνισμού είναι σαφής. Σε καμιά περίπτωση δεν θα αποδεχθεί λύση που θα βρίσκεται εκτός του γράμματος και του πνεύματος των αρχών του διεθνούς και του ευρωπαϊκού δικαίου και των περί Κύπρου ψηφισμάτων του. Όσοι αναμένουν ότι ο λαός μας θα καμφθεί και θα γονατίσει, ματαιοπονούν. Όσο έτοιμος είναι ο λαός μας για λύση έντιμη, δίκαιη και δημοκρατική άλλο τόσο είναι έτοιμος για τη συνέχιση του αγώνα μέχρι την τελική δικαίωση», κατέληξε.