Όριο στις διατραπεζικές προμήθειες για συναλλαγές με κάρτες βάζει το ΕΚ

Ένας νέος ευρωπαϊκός κανονισμός υπερψηφίστηκε  για την επιβολή ανώτατου ορίου στα τέλη που χρεώνουν οι τράπεζες στις επιχειρήσεις λιανικής πώλησης, προκειμένου να επεξεργαστούν τις πληρωμές των πελατών τους.

Πλέον, για τις διασυνοριακές συναλλαγές μέσω χρεωστικής κάρτας, η διατραπεζική προμήθεια ανά συναλλαγή δεν θα υπερβαίνει το 0,2% της αξίας της συναλλαγής.

Παράλληλα, για τις συναλλαγές μέσω πιστωτικών καρτών, οι διατραπεζικές προμήθειες δεν θα υπερβαίνουν το 0,3% της αξίας της συναλλαγής.

Τα κράτη μέλη δικαιούνται να ορίσουν χαμηλότερο ανώτατο όριο για τις εγχώριες συναλλαγές με πιστωτική κάρτα.

Το ανώτατο όριο θα ισχύει τόσο για τις διασυνοριακές όσο και για τις εγχώριες πληρωμές με πιστωτική κάρτα και θα μειώσει το κόστος για τους χρήστες πιστωτικών καρτών.

Η ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου ενέκρινε σήμερα τον κανονισμό με 621 ψήφους υπέρ, 26 κατά, και 29 αποχές.

Όπως δήλωσε ο εισηγητής του κανονισμού, Ευρωβουλευτής του ΕΛΚ Pablo Zalba, “ο νέος κανονισμός, σε συνδυασμό με την επικείμενη ευρωπαϊκή οδηγία για τις υπηρεσίες πληρωμών, θα ενισχύσουν τη διαφάνεια στα τέλη πληρωμών, θα τονώσουν τον ανταγωνισμό και θα επιτρέψουν στους καταστηματάρχες και τους χρήστες να επιλέγουν τα προγράμματα πιστωτικών καρτών που τους προσφέρουν τους καλύτερους όρους”.

Σύμφωνα με τον κανονισμό, η επιβολή του ανώτατου ορίου του 0,2%, θα μπορεί να ισχύσει και για τις εγχώριες συναλλαγές με χρεωστικές κάρτες, μετά από μια μεταβατική περίοδο πέντε ετών. Έτσι, τα κράτη μέλη της ΕΕ θα μπορούν να θέτουν ανώτατο όριο 0,2% της “συνολικής ετήσιας αξίας της συναλλαγής για τις εγχώριες συναλλαγές με χρεωστική κάρτα εντός εκάστου συστήματος καρτών πληρωμής”.

Επίσης, για τις μικρότερες εγχώριες συναλλαγές μέσω χρεωστικών καρτών, τα κράτη μέλη θα μπορούν να εφαρμόζουν διατραπεζική προμήθεια ανά συναλλαγή που δεν θα υπερβαίνει τα 0,05 ευρώ, μετά τη μεταβατική περίοδο των πέντε ετών.

Στις εξαιρέσεις του κανονισμού συμπεριλαμβάνονται οι κάρτες πληρωμής που έχουν εκδοθεί από τριμερή συστήματα καρτών πληρωμής, όπως η Diners και η American Express (που αφορούν μόνο μία τράπεζα), εφόσον η κάρτα έχει εκδοθεί και υφίστανται επεξεργασία εντός του ιδίου συστήματος.

Εξαιρούνται επίσης οι εταιρικές κάρτες που χρησιμοποιούνται για την πληρωμή των εξόδων των επιχειρήσεων.

Τρία χρόνια μετά την έναρξη ισχύος του κανονισμού, αυτός θα εφαρμοστεί και στα τριμερή συστήματα καρτών πληρωμής που αδειοδοτούν άλλους παρόχους υπηρεσιών πληρωμής για την έκδοση μέσων πληρωμής με κάρτα και τα οποία νομικά θεωρούνται τετραμερή συστήματα.

Από τη νέα νομοθεσία θα εξαιρεθούν και οι αναλήψεις μετρητών σε μηχανήματα αυτόματης ανάληψης ΑΤΜ.

Μετά την ψηφοφορία του ΕΚ ο κανονισμός θα εγκριθεί επισήμως και από το Συμβούλιο και θα τεθεί σε εφαρμογή έξι μήνες μετά την έναρξη ισχύος της συγκεκριμένης νομοθεσίας.