Όλη η αλήθεια για την θρυλική Rehana και τους τζιχαντιστές

Σύμφωνα με τις φήμες έχει σφαγιάσει περίπου 100 στρατιώτες. Πρόκειται για μία Κούρδη αγωνίστρια που έχει γίνει το σύμβολο της αντίστασης ενάντια στο Ισλαμικό Κράτος. Η εικόνα της “Rehana, ή αλλιώς του “αγγέλου της πόλης Κομπάνι, κυκλοφορεί εδώ και μέρες στα 2social media όλου του κόσμου. Υπάρχει μόνο ένα πρόβλημα.

Η κοπέλα της φωτογραφίας μάλλον δεν είναι αυτή που πιστεύει ο κόσμος.   Η πόλη Κομπάνι της Β. Συρίας είναι στην πρώτη γραμμή της δημοσιότητας σε όλο τον κόσμο. Οι Κούρδοι στρατιώτες, υποστηριζόμενοι από αεροπορικές επιδρομές της διεθνούς συμμαχίας, μάχονται εναντίον του Ισλαμικού Κράτους.

Η πρόσβαση των δημοσιογράφων στην πόλη όμως έιναι πολύ περιορισμένη και επομένως οι υπάρχουσες εικόνες ελάχιστες. Λόγω έλλειψης πληροφοριών, οι ιστορίες που κυκλοφορούν στο διαδίκτυο οργιάζουν και γεννιέται ο ένας ήρωας πολέμου μετά τον άλλο.

Κάπως έτσι γεννήθηκε και η “Rehana”, η εικόνα της οποίας έχει γίνει σύμβολο και η ίδια εκπρόσωπος της μάχης των γυναικών ενάντια στους Ισλαμιστές, ο σεβασμός των οποίων για τα γυναικεία δικαιώματα είναι ελάχιστος, αν όχι ανύπαρκτος.     Από πού όμως προήλθε στην πραγματικότητα αυτή η φωτογραφία;

Η φωτογραφία αυτή είναι στην πραγματικότητα και σύμφωνα με το BBC, τραβηγμένη κατά τη διάρκεια μιας εκδήλωσης στο Κομπάνι στις 22 Αυγούστου, αρκετούς μήνες πριν γίνει ιντερνετικό”trend”. Ήταν κατά τη διάρκεια μιας τελετής εθελοντών και η κοπέλα φορούσε στολή στρατιωτικού τύπου. Ο Σουηδός δημοσιογράφος Carl Drott ήταν ο μόνος διεθνής δημοσιογράφος στην πόλη την περίοδο εκείνη και είχε μια μικρή συνομιλία μαζί της πριν από την τελετή.

Είπε, λοιπόν, ότι δεν πρόκειται για μία πολεμίστρια της πρώτης γραμμής αλλά για μία εθελόντρια της Φρουράς ή του Αστυνομικού Σώματος και επομένως το θεωρεί απίθανο να έχει σκοτώσει ένα τόσο μεγάλο αριθμό εχθρών. “Ήρθε και μου είπε ότι σπούδαζε Νομική στο Χαλέπι όταν 3το Ισλαμικό Κράτος σκότωσε τον πατέρα της.

Τότε αποφάσισε να γίνει εθελόντρια στο Σώμα. Προσπάθησα να μιλήσω μαζί της μετά την τελετή αλλά δεν κατάφερα να τη βρω ή να μάθω το όνομά της”.   Την επόμενη μέρα η φωτογραφία ανέβηκε στο blog “Bijikurdistan”, το οποίο στηρίζει την προσπάθεια των Κούρδων στο Κομπάνι. Στην αρχή είχε περάσει πλήρως απαρατήρητη, μέχρι που κοινοποιήθηκε στο Twitter από ένα αγγλόφωνο μέσο ενημέρωσης που έχει τη βάση του στην περιοχή των Κούρδων, τους “Slemani Times”.

‘Ετσι ξεκίνησαν να χτίζονται οι ιστορίες και το μυστήριο γύρω από το ποια είναι η νεαρη κοπέλα.   Στις 5 Οκτωβρίου ξεκίνησαν οι φήμες για το θάνατό της. Μία χρήστης του Twitter από τη Σαουδική Αραβία με ιδιαίτερη επιρροή, γνωστή ως @alfaisal_ragad, ανέβασε τη φωτογραφία της “Rehana” λέγοντας πως η κοπέλα είχε αποκεφαλιστεί από ένα στρατίωτη του Ισλαμικού Κράτους.

Στις 10 Οκτωβρίου ο χρήστης @Kurdistan_Army ήταν ανάμεσα σε εκείνους που δημοσίευσαν τη φωτογραφία ενός αποκεφαλισμού δίπλα σε εκείνη της “Rehana” να χαμογελάει στο φωτογραφικό φακό. Η σύνδεση είχε γίνει, οι φήμες και οι συνωμοσίες συνεχίζονταν.   Παρά τους ισχυρισμούς ότι η κοπέλα ήταν πλέον νεκρή, ήταν μόλις 13 Οκτωβρίου όταν κάποιοι ξεκίνησαν να την αποκαλούν “Rehana”, θεωρώντας πως είναι ακόμα ζωντανή. Τότε ήταν που η ιστορία της φωτογραφίας έγινε πράγματι παγκοσμίως γνωστή. Συνέβη μέσω μιας δημοσίευσης στο Twitter, η οποία κοινοποιήθηκε 5.500 φορές και έγραφε: “Η Rehana σκότωσε περισσότερους από 100 #ISIS τρομοκράτες στην #Kobane”. “RT και κάντε τη διάσημη για τη γενναιότητά της”.

Το tweet αυτό θα μπορούσε να το δει κανείς σαν προπαγάνδα υπέρ των Κούρδων, όμως δεν προήλθε από Κουρδικό λογαριασμό. Αντιθέτως, 4δημοσιεύτηκε από έναν Ινδό blogger, τον Pawan Durani, ο οποίος παρουσιάζεται ως ακτιβιστής και συνδέεται με ένα site που μάχεται για τα δικαιώματα των Ινδουιστών στο Κασμίρ. Ο ίδιος έχει δημοσιεύσει και άλλες φωτογραφίες Κούρδων μαχητριών στη σελίδα του στο Twitter.

Η ιστορία της “Rehana” έχει συζητήθεί και έξω από τα Social Media, στα Μέσα Ενημέρωσης με τον τίτλο “Ο Άγγελος της Κομπάνι” “Αιχμαλώτισε τους πάντες με τα όμορφα μάτια και τα ξανθά μαλλιά της. Έχει ένα τεράστιο κοινό”, αναφέρει ο Κούρδος blogger Ruwayda Mustafah. “Όλοι όσοι έρχομαι σε επαφή την θαυμάζουν διότι συμβολίζει αυτό που όλοι θέλουν να δουν. Ότι γυναίκες και άνδρες στέκονται ενωμένοι ενάντια στους τρομοκράτες της περιοχής”.