Όλγα Κεφαλογιάννη: “Θέλουμε να προσελκύσουμε περισσότερους Σέρβους επισκέπτες”

Υπάρχουν τεράστιες δυνατότητες ανάπτυξης της Τουριστικής συνεργασίας Ελλάδας – Σερβίας διαπιστώθηκε κατά τη συνάντηση στο Βελιγράδι της υπουργού Τουρισμού κυρίας Όλγας Κεφαλογιάννη με το Σέρβο ομόλογο της, κ. Γκόραν Πέτκοβιτς.

Η κυρία Κεφαλογιάννη πραγματοποιεί από σήμερα διήμερη επίσκεψη στη σερβική πρωτεύουσα στο πλαίσιο της οποίας θα παραστεί – αύριο – και στα εγκαίνια της 35ης Διεθνούς Έκθεσης Τουρισμού Βελιγραδίου και θα επισκεφτεί το ελληνικό περίπτερο.

Την Ελληνίδα υπουργό συνοδεύει ο αντιπρόεδρος του ΕΟΤ, Χριστόφορος Καπαρουνάκης. Κατά την συνάντηση της κ. Κεφαλογιάννη με τον κ. Πέτκοβιτς έγινε διεξοδική συζήτηση για θέματα που αφορούν τη συνεργασία των δύο χωρών στον τομέα του τουρισμού.

Μιλώντας στο ΑΜΠΕ η κ. Κεφαλογιάννη ανέφερε: «Η συνάντηση μου με τον κ. Πέτκοβιτς πραγματοποιήθηκε σε εξαιρετικά καλό κλίμα, εμάς μας ενδιαφέρει στον τομέα του τουρισμού να προσελκύσουμε ακόμη περισσότερους Σέρβους επισκέπτες αλλά και να εξετάσουμε τις δυνατότητες κοινών επενδύσεων στο τουριστικό τομέα.
Βλέπουμε ότι, Έλληνες επενδύουν στη Σερβία, στον τουρισμό και αξίζει να δούμε πως θα μπορούσαν να γίνουν κοινά επενδυτικά προγράμματα και στο τουρισμό, στην Ελλάδα».

Η κα. Κεφαλογιάννη υπενθύμισε ότι παρ όλη τη μικρή πτώση του τουρισμού από τη Σερβία περίπου 660000 επισκέφτηκαν το 2012 την Ελλάδα και εκτίμησε ότι με περισσότερη διαφήμιση μπορεί να υπάρξει σημαντική αύξηση του αριθμού των Σέρβων επισκεπτών.

Επίσης, ανέφερε, υπάρχουν δυνατότητες για προώθηση του θρησκευτικού τουρισμού και παρουσιάζεται η ευκαιρία, λόγω του ομόθρησκου των δύο λαών, για κοινή έξοδο σε τρίτες αγορές όπου στα πακέτα τουριστικών γραφείων θα προσφέρονται και επισκέψεις σε ναούς και μοναστήρια και των δύο χωρών.

Όπως δήλωσε στο ΑΜΠΕ η κα. Κεφαλογιάννη με το Σέρβο ομόλογο της εξέτασε επίσης τη δυνατότητα διεύρυνσης των πακέτων που προσφέρονται με την ένταξη ολιγοήμερων εκδρομών. «Θέλουμε να φέρουμε Σέρβους τουρίστες καθ όλη τη διάρκεια του χρόνου γι αυτό και συζητήσαμε με τον κ. Πέτκοβιτς κάποιες μορφές συνεργασίας, κυρίως της Αθήνας και του Βελιγραδίου, για προώθηση του αποκαλούμενου τουρισμού των πόλεων, όπου οι επισκέπτες θα μπορούν μέσα σε λίγες μέρες να βλέπουν τα αξιοθέατα της πόλης και ταυτόχρονα να ξεκουράζονται» επισήμανε η κα. Κεφαλογιάννη.

«Η γεωγραφική εγγύτητα των δύο χωρών επιτρέπει την ανάπτυξη του οδικού τουρισμού και στόχος μας είναι, με δεδομένη τη βελτίωση των οδικών αρτηριών, να δώσουμε ιδιαίτερη βαρύτητα σ αυτή τη μορφή τουρισμού με τη Σερβία και τις άλλες γειτονικές χώρες» ανέφερε στο ΑΜΠΕ η κ. Κεφαλογιάννη.

Συμπλήρωσε δε ότι στόχος του υπουργείου με την προώθηση του οδικού τουρισμού είναι να ενισχύσει τον τουρισμό στη βόρεια Ελλάδα που πέρυσι παρουσίασε πτώση. Στην ερώτηση για τις προβλέψεις του υπουργείου τουρισμού για το 2013 η κα. Κεφαλογιάννη ανέφερε: «Τα μηνύματα είναι πάρα πολύ ενθαρρυντικά και για αυτό προσπαθούμε να είμαστε παρόντες στις κύριες αγορές που μας ενδιαφέρουν. Δίνουμε το μήνυμα ότι η Ελλάδα είναι εδώ, ότι είναι μία ασφαλής χώρα και περιμένει με τον καλύτερο τρόπο να υποδεχθεί και φέτος τους επισκέπτες της. Αυτή είναι η καλύτερη απάντηση στην κρίση: να δώσουμε με τον τουρισμό μία ανάσα ζωής στη χώρα».

Στη συνέντευξη της στο ΑΜΠΕ η κα. Κεφαλογιάννη ανέφερε ότι σε σχέση με το 2012 έχει αντιστραφεί το κλίμα στη βόρεια Ευρώπη και δεν υπάρχει πλέον επιφυλακτικότητα για την επίσκεψη στην Ελλάδα.

Παράλληλα, συμπλήρωσε, γίνεται μία προσπάθεια από το ελληνικό υπουργείο να προωθηθεί ο ποιοτικός τουρισμός και να προσελκυσθούν επενδύσεις υψηλών προδιαγραφών και «η ανταπόκριση είναι μεγάλη αφού ήδη έχουν κατατεθεί σχέδια μεγάλων επενδύσεων για αυτό το είδος του τουρισμού».

Η κα. Κεφαλογιάννη σήμερα το απόγευμα επισκέφτηκε και ξεναγήθηκε στον πύργο “Νεμπόισα” όπου θανατώθηκε ο Έλληνας επαναστάτης Ρήγας Φεραίος. Ο πύργος αναστυλώθηκε με χρήματα του ελληνικού κράτους και σήμερα λειτουργεί ως μουσειακός εκθεσιακός χώρος. Αύριο η Ελληνίδα υπουργός θα παραστεί στα εγκαίνια της 35ης διεθνούς Έκθεσης τουρισμού που αρχίζει στο Βελιγράδι.