Όλα τα ενδεχόμενα για ΔΕΦΑ και ΚΡΕΤΥΚ θα εξεταστούν, δηλώνει ο Υπ. Ενέργειας

Όλα τα ενδεχόμενα σχετικά με το μέλλον της ΚΡΕΤΥΚ και της ΔΕΦΑ θα εξεταστούν μέσα στο πλαίσιο της συνολικής προσπάθειας εξορθολογισμού του κράτους, όπως δήλωσε σήμερα ο Υπουργός Ενέργειας, Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού Γιώργος Λακκοτρύπης.

Απαντώντας σε ερώτηση εξερχόμενος του Προεδρικού Μεγάρου, αν κατά τη συνάντηση του με τον Πρόεδρο Αναστασιάδη σήμερα συζητήθηκε το μέλλον της ΚΡΕΤΥΚ και της ΔΕΦΑ, ο κ. Λακκοτρύπης είπε ότι «με τον Πρόεδρο συζητήσαμε διάφορα θέματα περιλαμβανομένου και αυτού του θέματος. Εχουμε συμφωνήσει», πρόσθεσε, «ότι στη συνολική προσπάθεια εξορθολογισμού του κράτους, την οποίαν εξήγγειλε και προηγουμένως ο Πρόεδρος, θα δούμε όλα τα ενδεχόμενα».

Οσον αφορά στο θέμα της συγχώνευσης ΔΕΦΑ-ΚΡΕΤΥΚ, ο κ. Λακκοτρύπης είπε πως έχει αρχίσει ήδη μια μελέτη από τη Νομική Υπηρεσία, με κάποιους Νορβηγούς συμβούλους, η οποία θα καταδείξει συνολικά το θεσμικό πλαίσιο, τις αρμοδιότητες του κάθε οργανισμού, και οι οποίες να είναι διακριτές. Δηλαδή να ξέρουμε τις αρμοδιότητες του Υπουργείου και τις αρμοδιότητες του οποιουδήποτε άλλου Οργανισμού και θα εμπίπτει μέσα σε αυτό που ονομάζουμε οικοσύστημα», είπε.

Ερωτηθείς αν κατά τη συνάντηση του με τον Πρόεδρο Αναστασιάδη ηγέρθηκαν ζητήματα που αφορούν την επικείμενη επίσκεψη του Προέδρου της Δημοκρατίας στο Ισραήλ, ο κ. Υπουργός είπε ότι «είμαστε σε συνεχή διαβούλευση για τη στρατηγική που θα ακολουθήσουμε στο Ισραήλ. Αναμένω», συνέχισε, «ότι στις επόμενες μια-δυο μέρες θα καταλήξουμε οριστικά για τον τρόπο που θα χειριστούμε την επίσκεψη μας εκεί».

Σε ερώτηση αν συγκεκριμενοποιούνται οι σχεδιασμοί για το τερματικό, ο Υπουργός είπε ότι το τερματικό είναι στο επίκεντρο, είναι βασικός πυλώνας της ενεργειακής μας στρατηγικής και προς εκείνη την κατεύθυνση θα συνεχίσουμε».

Κληθείς να σχολιάσει τις δηλώσεις του Προέδρου του ΔΗΣΥ Αβέρωφ Νεοφύτου ότι πρέπει να υπάρχει ένα μορατόριουμ διορισμών στη δημόσια υπηρεσία στους επόμενους τρεις μήνες μέχρι να εξαγγείλει ο Πρόεδρος Αναστασιάδης το πλαίσιο αναδιάρθρωσης της δημόσιας υπηρεσίας, ο κ. Λακκοτρύπης είπε ότι συμφωνεί επί της αρχής.

«Θα πρέπει να γίνει ένας εξορθολογισμός όλων των οργανισμών, των εκτελεστικών Προέδρων που έχουμε όχι μόνον στη ΔΕΦΑ αλλά και σε πολλούς άλλους οργανισμούς», είπε, προσθέτοντας, ωστόσο, ότι πρέπει να ληφθούν υπόψη κάποιες άλλες διαδικασίες που βρίσκονται σε εξέλιξη αυτή τη στιγμή.