Όλα για τις Κυπριακές Αερογραμμές;

Ακόμη μία ευκαιρία διάσωσης. Με «πτήσεις» δεκάδων εκατομμυρίων και μεγαλεπήβολα σχέδια αναδιάρθρωσης  και εξυγίανσης των Κυπριακών Αερογραμμών, που καμία εγγύηση δεν παρέχουν ότι ο κρατικός μεταφορέας θα «επιζήσει» και δεν θα συνεχίσει την πορεία κατάρρευσης των τελευταίων δύο χρόνων.

Ακριβώς αυτές, οι ανύπαρκτες εγγυήσεις είναι που έχουν προκαλέσει πονοκέφαλο και στους βουλευτές που θα πρέπει να εγκρίνουν ένα ακόμη
ποσό, 73 εκατομμυρίων ευρώ, τα οποία, υπό άλλα δεδομένα, θα μπορούσαν να καλύψουν κάποιες κρατικές υποχρεώσεις, ενώ μέσω οικονομική κρίσης και ανεργίας εκτός ελέγχου. Γιατί η αλυσίδα των παράδοξων αποφάσεων της κυβέρνησης του Δημήτρη Χριστόφια, δεν έχει τέλος… Δανείζεται από κερδοφόρους ημικρατικούς οργανισμούς και στη συνέχεια δανείζει εταιρείες που η μελλοντική τους υπόσταση τελεί υπό αμφισβήτηση.

Τα χρήματα ζήτησε ο πρόεδρος των Κυπριακών Αερογραμμών Σταύρος Σταύρου και το διοικητικό συμβούλιο. Πριν από λίγες ημέρες είχε δοθεί εντολή για την εκταμίευση άλλων 16 εκατομμυρίων για την αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου της εταιρείες και η … παράνοια συνεχίζεται.

Μέχρι σήμερα τέσσερα σχέδια διάσωσης απέτυχαν και κόστισαν στην Κυπριακή Δημοκρατία δεκάδες εκατομμύρια. . . Πριν από ένα χρόνο οι αερογραμμές προχώρησαν σε  “αδελφική” συνεργασία με την Olympic air του Ανδρέα Βγενόπουλου . Συνεργασία που διακόπηκε πριν καλά-καλά αρχίσει… Μεγάλος «εμπνευστής» ο σημερινός διευθυντής και τέως πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος Γιώργος Μαυρόκωστας.

Τα οικονομικά και πολιτικά  “παιχνίδια” που παίχτηκαν τότε στις Κυπριακές αερογραμμές , αποτελούν κοινό μυστικό. Δημιούργησαν τη Eurocypria με τη σφραγίδα του Κίκη Λαζαρίδη ,τότε εκτελεστικού προέδρου των Κ.Α.

Μετά ήρθε ο Χάρης Λοϊζίδης και έφτιαξε την HELLAS JET . Προηγουμένως επεδίωκε να αγοράσει την Ολυμπιακή που είχε βγει στο «σφυρί»… Την αγόρασε , τελικά, ο Βγενόπουλος και ο Χάρης Λοϊζίδης προχώρησε στην δημιουργία της HELLAS JET , η οποία ζημίωσε τις Κ.Α με δυσθεώρητα ποσά  εκατομμυρίων.

Ο τότε υπουργός οικονομικών του Δημήτρη Χριστόφια, Χαρίλαος Σταυράκης, ζήτησε από τη Βουλή 30 εκατομμύρια ευρώ για να βοηθήσει τη Eurocyrpia. Τα χρήματα δόθηκαν αλλά δεν …έφτασαν ποτέ στην εταιρεία. Πήγαν στις τράπεζες καθώς  ο κ. Σταυράκης έτρεξε να τις πληρώσει. Έτσι, και το «φιλόδοξο» εγχείρημα υπό την ονομασία Eurocypria, κατέρρευσε και εκατοντάδες υπάλληλοι έμειναν στο δρόμο.

Δεκάδες εκατομμύρια συνεχίζονται να δίνονται από την κρατική δεξαμενή… με μοναδική εγγύηση σχέδια επί χάρτου. Είναι χρήματα όλων μας, χρήματα των ανθρώπων που σήμερα βρίσκονται εν μέσω μιας οικονομικής καταιγίδας, που έχει κάνει δύσκολο το σήμερα και αβέβαιο το αύριο.