“Όλα ανοικτά” λέει η Αθήνα ενόψει Eurogroup

Ανοιχτά παραμένουν ακόμη σημαντικά και περίπλοκα τεχνικά ζητήματα ως προς τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους, όπως διαπιστώνουν οι “17” μετά και την αποψινή τηλεδιάσκεψη.

“Έχουμε ακόμη μπροστά μας 40 ώρες σκληρής διαπραγμάτευσης” σημείωναν πηγές από την ελληνική κυβέρνηση μετά το τέλος της τηλεδιάσκεψης που ολοκληρώθηκε λίγο πριν από τις 20:00 χωρίς ωστόσο να έχει κλείσει όλα τα εκκρεμή ζητήματα ενόψει του Eurogroup της Δευτέρας.

Η ελληνική κυβέρνηση βρίσκεται εν μέσω δύσκολων συζητήσεων που αφορούν κυρίως στη διαχείριση του ύψους των επιτοκίων που θα πληρώνουν οι χώρες οι οποίες δανείζουν στην Ελλάδα. Θέμα το οποίο, ως φαίνεται, προκαλεί σοβαρές ενστάσεις από τις πιο αδύναμες οικονομίες.

“Είναι όλα ανοιχτά, αλλά αλίμονο αν δεν ήμασταν κοντά. Τότε θα είχαμε σοβαρό πρόβλημα” έλεγε στέλεχος της κυβέρνησης που συμμετείχε στην τηλεδιάσκεψη. Ο Γ. Στουρνάρας βρίσκεται σε ανοιχτή επικοινωνία με το Μέγαρο Μαξίμου και τον Αντώνη Σαμαρά ο οποίος με τη σειρά του έχει συνεχείς τηλεφωνικές επικοινωνίες με Ευρωπαίους ομολόγους του.

Τα σενάρια που κυκλοφορούν για τη Δευτέρα είναι πολλά και αντικρουόμενα. Και όλες οι ενδείξεις συγκλίνουν στο ότι η Ελλάδα δεν αντιμετωπίζει πλέον πρόβλημα με την καταβολή της δόσης αλλά με τη διαχείριση του χρέους και την προοπτική βιωσιμότητάς του μέχρι το 2020. Η Αθήνα περιμένει μία ξεκάθαρη πολιτική δήλωση που θα ξεμπλοκάρει καταρχήν την εκταμίευση της δόσης ενώ δεν αποκλείει μία “μέση” λύση για το θέμα του χρέους τουλάχιστον μέχρι τις γερμανικές εκλογές.