Ωμός εκβιασμός η φόρμουλα μέτρων 4+1 της τρόικας, λένε οι Οικολόγοι

Η λεγόμενη φόρμουλα 4+1 στοχεύει σε ένα ακαριαίο και συνεπώς επικίνδυνο ακρωτηριασμό του χρηματοπιστωτικού συστήματος της Κύπρου, ενώ εισάγει μέτρα αμφίβολης απόδοσης καθώς και τη γνωστή πλέον από την προσυμφωνία του Νοεμβρίου απαίτηση για αποκρατικοποίηση των κερδοφόρων ημικρατικών οργανισμών, τονίζουν οι Οικολόγοι σε ανακοίνωσή τους, μετά την σύσκεψη αργά το βράδυ χθες.

Εκτιμούν ότι η συνολική φιλοσοφία των μέτρων 4+1 «είναι εκβιαστική, αμφίβολης αποτελεσματικότητας, διακρίνεται από κοινωνική επικινδυνότητα και έχει μεγάλο βαθμό ανασφάλειας σε ότι αφορά τις αρνητικές επιπτώσεις στην πραγματική οικονομία και στην κοινωνία» και ετοιμάζουν σχετικό έγγραφο με συγκεκριμένες εισηγήσεις προς τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας.

«Κατανοούμε ότι αποτελεί άμεση ανάγκη να κλείσει η συμφωνία για το μνημόνιο, γιατί η αναποφασιστικότητα και η αναβλητικότητα προκάλεσε και προκαλεί θανατηφόρα αιμορραγία στην κυπριακή οικονομία. Όμως σε καμιά περίπτωση δεν μπορούμε να αποδεχτούμε τη δέσμη των μέτρων 4+1, χωρίς την εξασφάλιση ορισμένων συγκεκριμένων προϋποθέσεων, που θα δημιουργήσουν ένα ασφαλές (κατά το δυνατόν) δίχτυ ασφάλειας».

Η αποδοχή της λεγόμενης δέσμης μέτρων 4+1, της Τρόικας, χωρίς ασφαλείς προϋποθέσεις συνεπάγεται ελεύθερη πτώση της κυπριακής οικονομίας, δήλωσε ο Βουλευτής των Οικολόγων Γιώργος Περδίκης… «η βασική μας ανησυχία είναι ότι η αποδοχή αυτών των προτάσεων, οι οποίες είναι εξαιρετικά βαριές, δυσβάσταχτες και επικίνδυνες για την κυπριακή οικονομία, πιθανόν να μην οδηγεί στο άνοιγμα των κρουνών της παροχής κονδυλίων προς την Κύπρο και την κατάθεση των απαραιτήτων ποσών για τη διάσωση της κυπριακής οικονομίας» ανέφερε ο κ. Περδίκης.

Ο κ. Περδίκης είπε ότι οι Οικολόγοι ξεκινούν εβδομάδα επαφών με τους Γερμανούς Πράσινους για προώθηση των κυπριακών θέσεων μέσα στο κόμμα των Πρασίνων.

Σήμερα αντιπροσωπεία του Κινήματος Οικολόγων είχε συνάντηση στη Βουλή με αντιπροσωπεία των Γερμανών Πρασίνων με επικεφαλής το βουλευτή Manuel Sarrazin.