Ψηφοφορία στη Γερμανική βουλή σήμερα για τη Κύπρο

Με ευρεία πλειοψηφία και χωρίς εκπλήξεις αναμένεται τα εγκριθεί από τη γερμανική βουλή το πακέτο στήριξης της Κύπρου.

Αρχικά, ο Υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε θα διαβάσει τις προγραμματικές θέσεις της κυβέρνησης συνασπισμού. Στη συνέχεια θα μιλήσουν οι αρχηγοί των κομμάτων και βουλευτές και στο τέλος θα γίνουν συνολικά πέντε ονομαστικές ψηφοφορίες, τρεις για την Κύπρο κι άλλες δύο για την Ιρλανδία και την Πορτογαλία.

Υπέρ αναμένεται να ψηφίσουν και οι Σοσιαλδημοκράτες και οι Πράσινοι, οι οποίοι δικαιολόγησαν την θετική τους ψήφο με το ότι έγιναν διορθωτικές παρεμβάσεις στο πακέτο, όπως μεταξύ άλλων η μη συμμετοχή μικροκαταθετών στο πακέτο διάσωσης. Όχι θα ρίξει το κόμμα “Η Αριστερά” όπως έχει κάνει σε όλες τις ανάλογες ψηφοφορίες στο παρελθόν.

Ωστόσο, αναμένεται ότι θα υπάρξουν αρκετοί βουλευτές από τη λεγόμενη οικονομική πτέρυγα του Χριστιανοδημοκρατικού κόμματος που θα βγουν από την κομματική γραμμή, όπως έχουν ήδη προαναγγείλει, και θα ψηφίσουν κατά του πακέτου στήριξης.

Εξάλλου, το νεοϊδρυθέν κόμμα κατά του ευρώ, «Εναλλακτική για τη Γερμανία» σε ανοικτή επιστολή προς τους βουλευτές τους ζητά να απορρίψουν το πακέτο στήριξης της Κύπρου.

«Η χορήγηση δανείου έρχεται σε αντίθεση με βασικούς κανόνες του μόνιμου μηχανισμού στήριξης, που ενεργοποιείται μόνο όταν απειλείται η χρηματοπιστωτική σταθερότητα της ευρωζώνης. Η περίπτωση της Κύπρου δεν είναι τέτοια» αναφέρεται στην επιστολή.