Ψηφίστηκε το νομοσχέδιο για γο ΑΣΕΠ – Θυελλώδης η συνεδρίαση στην ολομέλεια

Υπερψηφιστήκαν επίσης τα 3 άρθρα στα οποία είχαν εκφράσει ενστάσεις οι ΑΝΕΛ και σε λίγη ώρα θα γνωρίζουμε μέσω του ονομαστικού καταλόγου, καθώς η ψηφοφορία διεξήχθη ηλεκτρονικά, ποιοι ανεξάρτητοι βουλευτές συνέδραμαν με την ψήφο τους να εγκριθεί το νομοθέτημα.

Συγκεκριμένα το άρθρο 15 συγκέντρωσε 151 ψήφους αλλά τα άρθρα 19 και 20 έλαβαν 150 ψήφους, γεγονός που σημαίνει ότι αν ήταν παρόντες όλοι οι βουλευτές της αντιπολίτευσης στην αίθουσα τα συγκεκριμένα άρθρα δεν θα περνούσαν.

Η συνεδρίαση στην Ολομέλεια διεξήχθη σε κλίμα μεγάλης έντασης με αφορμή την αμφισβήτηση της κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας της κυβέρνησης στο νομοσχέδιο για το ΑΣΕΠ, με την αντιπολίτευση να υποστηρίζει ότι αντικανονικά διεκόπη η χθεσινή ψηφοφορία από τον προεδρεύοντα Γιώργο Βαρεμένο όταν διεφάνη ότι δεν υπάρχει πλειοψηφία και ότι κατά παράβαση του Κανονισμού, ο κ. Βαρεμένος ζήτησε διεξαγωγή ονομαστικής ψηφοφορίας για να «μαγειρέψει» η κυβέρνηση τα αποτελέσματα.

Τη γενική θυμηδία προκάλεσε η τοποθέτηση του εκπροσώπου των ΑΝΕΛ Αριστείδη Φωκά που απουσίαζε χθες, ότι είχε πάει στο κυλικείο να πιει μια γκαζόζα και μετά πήγε τουαλέτα. Σημειώνεται ότι οι ΑΝΕΛ μέσω του εισηγητή τους στην χθεσινή συνεδρίαση είχαν τοποθετηθεί θετικά επί της αρχής, αλλά είχαν εκφράσει διαφωνία με 3 άρθρα του νομοσχεδίου.

«Τυπικά έχουμε κυβέρνηση, ουσιαστικά δεν έχουμε πλειοψηφία, η χώρα βρίσκεται σε κατάσταση θεσμικής εκκρεμότητας» είπε ο Ευάγγελος Βενιζέλος, κάνοντας λόγο για ακραία θεσμική σύγκρουση. Ζήτησε δε από την κυβέρνηση να θυσιάσει το νομοσχέδιο για να πορευθεί η χώρα στοιχειωδώς μέχρι τις εκλογές, λέγοντας ότι αυτό που γίνεται είναι αλλοίωση των θεσμών του κοινοβουλευτικού πολιτεύματος.

Στη συζήτηση παρενέβη και ο πρόεδρος της Βουλής, Νίκος Βούτσης, παραδεχόμενος ότι δεν βοηθάει το πολιτικό σύστημα να υπάρχει αχλή μιας εκκρεμότητας και ένα θόλο τοπίο για τη λειτουργία της Βουλής. Υποστήριξε δε ότι αν συνεχίσει αυτή η σύνθεση της Βουλής, τα νομοσχέδια θα ψηφίζονται με ονομαστική ψηφοφορία για να εκφράζονται οι ανεξάρτητοι βουλευτές, αφου γίνει μια προσυνεννόηση στην Διάσκεψη των Προέδρων για ποια νομοσχέδια δεν υπάρχει κατάφαση. «Προσώρας αυτή είναι η σύνθεση της Βουλής», ανέφερε ο Νίκος Βούτσης, υπονοώντας ότι ενδεχομένως διευρυνθεί η ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ.

«Η κυβέρνηση θα έπρεπε από πριν να έχει ζητήσει ονομαστική ψηφοφορία», είπε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ, Θανάσης Παφίλης, λέγοντας ότι από εδώ και πέρα θα ξημεροβραδιαζόμαστε στη Βουλή.

Ευθύνες στον κ. Βαρεμένο ότι δεν θα έπρεπε να έχει ξεκινήσει την διαδικασία επέρριψε ο Μάριος Γεωργιάδης της Ένωσης Κεντρώων.

«Δεν θα κάνουμε φασαρία για ένα απλό νομοσχέδιο. Τι θέλετε να αποδείξετε; ό,τι η κυβέρνηση δεν έχει την πλειοψηφία, το ξέρει αυτό ο κόσμος», είπε η κ Χριστοδουλοπούλου και τόνισε ότι εφεξής θα διαμορφωθούν νέες κοινοβουλευτικές πρακτικές, τουτέστιν ότι όλα τα νομοσχέδια θα εγκρίνονται μόνο με ονομαστικές ψηφοφορίες.