Ψηφίστηκε από το ευρωκοινοβούλιο το Σύμφωνο για τη Μετανάστευση και το Άσυλο

Δεκτό έγινε από την Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου το Σύμφωνο για τη Μετανάστευση και το Άσυλο.

«Μετά από σχεδόν μια δεκαετία αδιεξόδου, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ψήφισε υπέρ της υιοθέτησης του Συμφώνου για τη Μετανάστευση και το Άσυλο – την πλήρη αναθεώρηση της νομοθεσίας της ΕΕ για τη μετανάστευση. Η Ευρώπη θα διαχειριστεί τη μετανάστευση με ομαλό τρόπο και με τους δικούς μας όρους» ανέφερε ο αντιπρόεδρος της Επιτροπής Μαργαρίτης Σχοινάς.

Από την πλευρά της, η επίτροπος Εσωτερικών Υποθέσεων, Ίλβα Γιόχανσον σημείωσε ότι η σημερινή ψήφος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου είναι ένα μεγάλο επίτευγμα. «Θα μπορέσουμε να προστατεύσουμε καλύτερα τα εξωτερικά μας σύνορα, τους ευάλωτους και τους πρόσφυγες, θα επιστρέφονται γρήγορα όσοι δεν δικαιούνται παραμονή, με υποχρεωτική αλληλεγγύη μεταξύ των κρατών μελών».

Αμέσως μετά την υπερψήφιση του πρώτου νομοσχεδίου για την δημιουργία κοινής διαδικασίας για τη χορήγηση καθεστώτος διεθνούς προστασίας, ακτιβιστές που κάθονταν στα θεωρεία της αίθουσας της Ολομέλειας στις Βρυξέλλες άρχισαν να φωνάζουν το σύνθημα «η συμφωνία αυτή σκοτώνει – μη ψηφίσετε» ρίχνοντας φυλλάδια.

Ορισμένοι Ευρωβουλευτές χειροκρότησαν τους διαδηλωτές, προκαλώντας την αντίδραση Ευρωβουλευτή των συντηρητικών που ζήτησε από τους συναδέλφους του να αποχωρήσουν εφόσον συμφωνούν με τους ακτιβιστές. Η Πρόεδρος του σώματος, Ρομπέρτα Μέτσολα, ζήτησε ηρεμία και να επιτραπεί στους Ευρωβουλευτές να ψηφίσουν, και η διαδικασία συνεχίστηκε κανονικά.

Συνοπτικά, το νέο πακέτο νομοθεσιών περιλαμβάνει ενίσχυση των ελέγχων στα εξωτερικά σύνορα, παράλληλα με πρόνοιες για αλληλεγγύη μεταξύ των κρατών μελών, καθώς και κανονισμούς για τις περιπτώσεις κρίσης.

Το σύμφωνο είχε προταθεί από την Κομισιόν τον Σεπτέμβριο του 2020, και ήταν αντικείμενο μακράς και έντονης διαβούλευσης μεταξύ των κρατών μελών στο Συμβούλιο της ΕΕ καθώς και μεταξύ των πολιτικών ομάδων. Συμβούλιο και Κοινοβούλιο έφτασαν σε πολιτική συμφωνία τον Δεκέμβριο του 2023. Οι Μόνιμοι Αντιπρόσωποι των κρατών μελών ενέκριναν τις συμφωνίες τον Φεβρουάριο του 2024, και απέμενε η τελική ψήφος του Κοινοβουλίου και η τελική έγκριση του Συμβουλίου.

Ειδικότερα, τα αποτελέσματα της ψηφοφορίας είχαν ως εξής:

  • Η πρόταση για κανονισμό για μια κοινή διαδικασία για τη χορήγηση καθεστώτος διεθνούς προστασίας με εισηγήτρια την Φαμπιέν Κελέρ (Renew, Γαλλία), εγκρίθηκε με 301 ψήφους υπέρ, 269 ψήφους κατά και 51 αποχές, από σύνολο 621 έγκυρων ψήφων.
  • Η πρόταση κανονισμού για την αντιμετώπιση καταστάσεων έκτακτης ανάγκης, κρίσεων και ανωτέρας βίας με εισηγητή τον Χουάν Φερνάντο Λόπεζ Αγκιλάρ (S&D, Ισπανία), εγκρίθηκε με 301 ψήφους υπέρ, 272 κατά και 46 αποχές, από σύνολο 619 έγκυρων ψήφων.
  • Η πρόταση για κανονισμό για τη διαχείριση του ασύλου και της μετανάστευσης με εισηγητή τον Τόμας Τομπέ (ΕΛΚ, Σουηδία) εγκρίθηκε με 322 ψήφους υπέρ, 266 κατά και 31 αποχές, από σύνολο 619 έγκυρων ψήφων.
  • Ο προτεινόμενος κανονισμός για τις διαδικασίες επιστροφών στα σύνορα, με εισηγήτρια την κ. Κέλερ, εγκρίθηκε με 329 ψήφους υπέρ, 253 κατά και 40 αποχές, από σύνολο 622 έγκυρων ψήφων.
  • Η πρόταση κανονισμού για τους ελέγχους σε πολίτες τρίτων χωρών στα εξωτερικά σύνορα, με εισηγήτρια την Μπίργκιτ Ζίπελ (S&D, Γερμανία), εγκρίθηκε με 366 ψήφους υπέρ, 229 ψήφους κατά και 26 αποχές, από σύνολο 621 έγκυρων ψήφων.
  • Η πρόταση κανονισμού για ένα κεντρικό σύστημα ταυτοποίησης για πρόσωπα από τρίτες χώρες, με εισηγήτρια την κ. Ζίπελ, εγκρίθηκε με 414 ψήφους υπέρ, 182 κατά και 29 αποχές, από σύνολο 625 έγκυρων ψήφων.
  • Ο κανονισμός που αφορά τη δημιουργία της βάσης δεδομένων για δακτυλικά αποτυπώματα Eurodac, με εισηγητή τον Χόρχε Μπούσαδε (ECR, Ισπανία), εγκρίθηκε με 404 ψήφους, υπέρ, 202 κατά και 16 αποχές, από σύνολο 622 έγκυρων ψήφων.
  • Ο κανονισμός για το κοινό πλαίσιο για θέματα επανεγκατάστασης, με εισηγήτρια την Μάλιν Μπγιορκ (Αριστερά, Σουηδία), εγκρίθηκε με 452 ψήφους υπέρ, 154 κατά και 14 αποχές, από σύνολο 620 έγκυρων ψήφων.
  • Η πρόταση κανονισμού για κοινά πρότυπα για το ποιοι κάτοικοι τρίτων χωρών μπορούν να λάβουν καθεστώς διεθνούς προστασίας, με εισηγητή τον Ματιάς Νέμετς (S&D, Σλοβενία), εγκρίθηκε με 340 ψήφους υπέρ, 249 κατά και 34 αποχές, από σύνολο 623 έγκυρων ψήφων.
  • Η πρόταση για οδηγία για ενιαία πρότυπα για τις συνθήκες υποδοχής των αιτητών ασύλου, με εισηγήτρια τη Σοφία ιν ‘τ Βελντ (Renew, Κάτω Χώρες) εγκρίθηκε με 398 ψήφους υπέρ, 162 κατά και 60 αποχές, από σύνολο 620 έγκυρων ψήφων.