Ψηλότερη ύφεση το 2014, δεν δημιουργούνται ανάγκες για νέες περικοπές

Εντός των πλαισίων βρίσκονται οι σχεδιασμοί τόσο για τα δημόσια οικονομικά όσο για τα διαρθρωτικά και το χρηματοπιστωτικό σύστημα, δήλωσε ο Υπουργός Οικονομικών Χάρης Γεωργιάδης.

Σε συνέντευξη Τύπου με αφορμή την ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης του μνημονίου από την Τρόικα, ο κ. Γεωργιάδης, χωρίς να δώσει περαιτέρω στοιχεία, επεσήμανε ότι η ύφεση το 2014 θα είναι ψηλότερη από τις προβλέψεις του μνημονίου, τονίζοντας ωστόσο ότι δεν δημιουργείται ανάγκη πρόσθετων μέτρων γιατί η μεγαλύτερη ύφεση έχει ληφθεί υπόψη στους σχεδιασμούς του Υπουργείου Οικονομικών. Υπενθυμίζεται ότι ο προϋπολογισμός του 2014 περιλαμβάνει περικοπές στις δημόσιες δαπάνες ύψους €626 εκατομμυρίων.

Για τις ιδιωτικοποιήσεις, ο κ. Γεωργιάδης, αφού υπενθύμισε ότι η πρόνοια για αυτό το θέμα περιλήφθηκε στο μνημόνιο του περασμένου Νοεμβρίου, είπε ότι η Κυβέρνηση εξασφάλισε πρόσθετο χρόνο μέχρι τον Δεκέμβριο, οπόταν θα γίνει η εκταμίευση της επόμενης δόσης, προκειμένου να οριστικοποιήσει τους σχεδιασμούς της και τις αποφάσεις της.

Προαναγγέλλοντας δημόσιο διάλογο για το θέμα, ο ΥΠΟΙΚ υπογράμμισε ότι “το ζητούμενο είναι πως θα διασφαλίσουμε πως αυτό το εργαλείο θα χρησιμοποιηθεί σωστά με τρόπο που θα ενθαρρύνει την προσέλκυση των επενδύσεων και να είναι βοηθητικό προς την ανάπτυξη”.

Ερωτηθείς για το ενδεχόμενο νέων μειώσεων στο κρατικό μισθολόγιο, ο κ. Γεωργιάδης αφού είπε δημοσιονομικοί σχεδιασμοί θεωρούνται ικανοποιητικοί, τόνισε ότι “παραμένουμε εντός των πλαισίων όπως έχουν καθοριστεί και δεν εγείρεται η ανάγκη για λήψη των όποιων πρόσθετων μέτρων, πέραν απ` αυτά που έχουν ληφθεί”.