Χ. Στυλιανίδης: Δεν υπάρχει οποιαδήποτε αντιπαράθεση με το διοικητή της ΚΤ

Δεν υπάρχει από πλευράς κυβέρνησης οποιαδήποτε πρόθεση αντιπαράθεσης με το Διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας, δήλωσε σήμερα ο κυβερνητικός Εκπρόσωπος Χρήστος Στυλιανίδης, προσθέτοντας πως ήταν πάντοτε θέση της Κυβέρνησης ο απόλυτος σεβασμός στην αυτονομία των θεσμών.

Σχολιάζοντας  αναφορές του Διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας Πανίκου Δημητριάδη, ο οποίος φέρεται να μίλησε για επιθέσεις κατά της ανεξαρτησίας της Κεντρικής Τράπεζας και να έχει πει ότι η Κυβέρνηση έχει αποφασίσει για πώληση χρυσού χωρίς την έγκριση της Κεντρικής Τράπεζας και πως η Κυβέρνηση δεν είχε δικαίωμα να ακυρώσει την πράξη διορισμού του Υποδιοικητή της ΚΤ Σπύρου Σταυρινάκη, ο κ. Στυλιανίδης είπε ότι «για το θέμα του Υποδιοικητή, η Κυβέρνηση ενήργησε πλήρως στο πλαίσιο του Νόμου και του Συντάγματος.

Στη δήλωση του Προέδρου της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι ότι δεν μπορεί να πωληθεί χρυσός χωρίς σχετική απόφαση της Κεντρικής Τράπεζας της Κύπρου, ο κ. Στυλιανίδης είπε ότι “το θέμα της πώλησης του χρυσού είναι ευθύνη της Κεντρικής Τράπεζας και μάλιστα σε συνεννόηση με την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα. Ηταν και χθεσινή δήλωση μου αυτή, διατυπωμένη με απόλυτη ακρίβεια”, πρόσθεσε.

Για τις παραιτήσεις των μελών του ΔΣ της Κεντρικής Τράπεζας, ο κ. Στυλιανίδης είπε ότι “εάν ισχύει αυτό, σαφέστατα δεν μπορεί να μείνει ακέφαλη η ΚΤ από Διοικητικό Συμβούλιο. Ο Πρόεδρος θα ενεργήσει πάραυτα για να συμπληρωθεί το ΔΣ ή ενδεχομένως, και σε συνεννόηση πάντοτε με τον Διοικητή, να δει πώς θα επιλύσει το ζήτημα του κενού εξουσίας”, ανέφερε.

Eρωτηθείς σε σχέση με το κενό στο Διοικητικό Συμβούλιο στην Τράπεζα Κύπρου, ο κ. Στυλιανίδης υπενθύμισε πως η Κυβέρνηση επιμένει εδώ και μέρες ότι πρέπει να υπάρξει το συντομότερο δυνατόν ηγεσία στην Τράπεζα Κύπρου.