Χ. Πατσαλίδης: Υπό την απειλή του ELA η συμφωνία επί του μνημονίου

Υπό την απειλή της Τρόικας για τερματισμό της χρηματοδότησης της Λαϊκής Τράπεζας μέσω του ELΑ έγινε η τελική συμφωνία με την Τρόικα για το μνημόνιο το Νοέμβριο του 2012, δήλωσε ο Γενικός Διευθυντής του Υπουργείου Οικονομικών Χρίστος Πατσαλίδης, καταθέτοντας ενώπιον της Ερευνητικής Επιτροπής για τη δεινή οικονομική κατάσταση στην οποία περιήλθε η Κύπρος.

Ο κ. Πατσαλίδης ήταν ο πρώτος μάρτυρας που παρουσιάστηκε ενώπιον του Προέδρου της Επιτροπής, Γιώργου Πική, και των μελών της Παναγιώτη Καλλή και Ανδρέα Κραμβή. Είπε ότι διαχρονική θέση του ιδίου και των συνεργατών στο ΥΠΟΙΚ ήταν η συγκράτηση των δημοσίων δαπανών και για αύξηση των εσόδων.

Ανέφερε ότι η προσωπική του διαπίστωση από τις επαφές με την Τρόικα ήταν ότι οι αξιωματούχοι των τριών οργάνων (Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, Ευρωπαϊκή Επιτροπή και Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα) είχαν υιοθετήσει μια άτεγκτη στάση που ήταν πολύ δύσκολο να διαφοροποιηθεί. Σημείωσε ότι από την πρώτη επίσκεψη στο νησί, μεταξύ 2 και 5 Ιουλίου, η Τρόικα είχε υιοθετήσει τη θέση ότι η Κύπρος θα χρειαζόταν συνολική προσαρμογή €975 εκ. για την περίοδο του προγράμματος (2012-2015) ενώ στην επόμενη επίσκεψη στις 27 Ιουλίου είχαν επιδώσει προσχέδιο μνημονίου, ενώ είχαν θέσει ως όρο τη λήψη μέτρων 1% του ΑΕΠ (€170 εκ.) για να ξαναεπιστρέψουν.

Όπως είπε, κατά την επόμενη επίσκεψης τους, το Νοέμβριο του ιδίου έτους, οι Τροϊκανοί κατέθεσαν την άποψη ότι η δημοσιονομική προσαρμογή θα πρέπει να αυξηθεί στα €1,25 δις, διότι το οικονομικό περιβάλλον έχει επιβαρυνθεί από το γεγονός ότι αργούσαμε να λάβουμε μέτρα.

Είπε ωστόσο ότι από το Νοέμβριο και εντεύθεν, οι συνομιλίες με την Τρόικα διεξάγοντο υπό τον “εκβιασμό, τη δαμόκλειο σπάθη και το βρόγχο” του τερματισμού του ELA για τη Λαϊκή Τράπεζα.

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ο κ. Πατσαλίδης είπε ότι το κομβικό σημείο στην οριστική κατάληξη του πρώτου μνημονίου ήταν η 21η Νοεμβρίου και ειδικότερα μετά τη σύσκεψη αρχηγών στο Προεδρικό Μέγαρο υπό τον τότε Πρόεδρο της Δημοκρατίας Δημήτρη Χριστόφια η οποία κατέληξε σε αδιέξοδο, με κάποιους πολιτικούς αρχηγούς να μιλούν για την ανάγκη συμφωνίας επί του μνημονίου διαφορετικά θα κατέρρεε το τραπεζικό σύστημα.

Ο κ. Πατσαλίδης είπε ότι αμέσως μετά τη σύσκεψη των αρχηγών έγινε μια σύσκεψη τεχνοκρατών με τον Πρόεδρο Χριστόφια “και σε μια έντονη συζήτηση μεταξύ μου και του Προέδρου” ο Πρόεδρος πείστηκε και έδωσε εντολές να κλείσουν τα ζητήματα που ήταν ανοικτά (ιδιωτικοποιήσεις, ΑΤΑ, έσοδα από Φυσικό Αέριο, επιπλέον μέτρα 1% του ΑΕΠ) για την τελική συμφωνία με την Τρόικα.

Πρόσθεσε ότι η συμφωνία μεταξύ της Τρόικας και του Υπουργείου Οικονομικών ολοκληρώθηκε το ίδιο βράδυ.