Χ.Γεωργιάδης:Το ΥΠΟΙΚ δεν θα σπεύσει να αναθεωρήσει προς το καλύτερο τις εκτιμήσεις

Ο Υπουργός Οικονομικών Χάρης Γεωργιάδης ξεκαθάρισε σήμερα πως παρά τα πρώτα αισιόδοξα στοιχεία όπως καταγράφονται μέσα από την πρώτη αξιολόγηση της εφαρμογής του Μνημονίου, το ΥΠΟΙΚ δεν θα σπεύσει να αναθεωρήσει προς το καλύτερο τις εκτιμήσεις ούτε και πρόκειται να θεωρήσει πως τα δύσκολα πέρασαν, ενώ δήλωσε, επίσης, ότι θα εφαρμοστούν και νέα μέτρα, πολιτικές και αποφάσεις, όπως και ότι η προσπάθεια δεν θα βασίζεται στις νέες φορολογίες, αλλά αρκετές που πρέπει να εφαρμοστούν, θα εφαρμοστούν.

Ανέφερε την ίδια στιγμή ότι το Διάταγμα για το Συνεργατισμό θα είναι έτοιμο μέσα στις επόμενες βδομάδες αλλά και ότι η Συμβουλευτική Οικονομική Επιτροπή θα συνέρχεται πλέον κάθε τρίμηνο, ενώ επανέλαβε και τη θέση της Κυβέρνησης ότι η εξυγίανση των δημοσίων οικονομικών δεν θα πρέπει να βασιστεί στην επιβολή νέων φορολογιών.

Σε δηλώσεις του μετά το πέρας της σύσκεψης της Συμβουλευτικής Οικονομικής Επιτροπής (ΣΟΕ) στο Υπουργείο Οικονομικών και αφού υπενθύμισε ότι η τελευταία σύνοδος της Επιτροπής πραγματοποιήθηκε το 2011 ο κ. Γεωργιάδης ανακοίνωσε ότι πλέον η Επιτροπή θα συνέρχεται ανά τρίμηνο «και ως ένα βήμα ενημέρωσης των κοινωνικών εταίρων και όλων όσων συμμετέχουν για την πορεία της οικονομίας, για την εξέλιξη και εφαρμογή του Προγράμματος αλλά και ως ένα βήμα διαλόγου και ανταλλαγής απόψεων σε σχέση με την οικονομική πολιτική».

Ο κ. Γεωργιάδης είπε ότι όλοι γνωρίζουν και αναγνωρίζουν ότι η χώρα βρίσκεται σε μια πολύ δύσκολη οικονομική συγκυρία και ότι η Κυβέρνηση ουδέποτε προσπάθησε να ωραιοποιήσει την κατάσταση, επαναλαμβάνοντας την αποφασιστικότητα της Κυβέρνησης να εφαρμόσει ένα πρόγραμμα, το οποίο «όσο δύσκολο και αν είναι, θα θέσει την κυπριακή οικονομία σε πολύ πιο υγιείς και βιώσιμες βάσεις». Πρόσθεσε ότι σε αυτή την προσπάθεια η Κυβέρνηση χρειάζεται τη συμμετοχή και συμβολή όλων και πως «ακόμη και η έκφραση της διαφορετικής άποψης είναι χρήσιμη» για την Κυβέρνηση στην προσπάθεια διαμόρφωσης των ορθότερων πολιτικών.

Ερωτηθείς σχετικά με την κατάσταση που παρουσιάζει αυτή τη στιγμή η οικονομία και κατά πόσο το Υπουργείο Οικονομικών σκοπεύει να αναθεωρήσει προς το καλύτερο τις προβλέψεις, ο Υπουργός Οικονομικών ξεκαθάρισε ότι το Υπουργείο Οικονομικών δεν θα σπεύσει να αναθεωρήσει προς το καλύτερο τις εκτιμήσεις. «Παραμένουμε πολύ συντηρητικοί και επιφυλακτικοί στις εκτιμήσεις μας και δεν θα σπεύσουμε να θεωρήσουμε πως τα δύσκολα πέρασαν», είπε. Επανέλαβε παράλληλα αυτό που και ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κατ’ επανάληψη έχει δηλώσει, ότι «αν με συνέπεια εφαρμόσουμε τις πολιτικές που και τα δημόσια οικονομικά θα εξυγιάνουν αλλά και τις μεταρρυθμίσεις που έχουν αποφασιστεί τότε μπορούμε συντομότερα από ό,τι ίσως κάποιοι υπολογίζουν, να πετύχουμε σιγά σιγά την έξοδο από αυτή την πολύ δύσκολη συγκυρία».

Ερωτηθείς κατά πόσο θα χρειαστούν περαιτέρω μέτρα, ο κ. Γεωργιάδης είπε ότι όλα όσα έχει κατά καιρούς περιγράψει, είτε αφορούν τις μεγάλες διαρθρωτικές αλλαγές είτε την προσπάθεια για να τεθούν τα δημόσια οικονομικά σε υγιείς και βιώσιμες βάσεις, «δεν θα υλοποιηθούν χωρίς μέτρα και χωρίς αποφάσεις».

Συνεπώς, πρόσθεσε «βεβαίως και θα υπάρχουν και μέτρα και πολιτικές και αποφάσεις» εξηγώντας πως στόχος είναι «με τις δικές μας αποφάσεις και το δικό μας σχεδιασμό να παραμείνουμε εντός πλαισίων για να μην δώσουμε ξανά περιθώρια σε τρίτους να καθορίσουν ποια θα είναι η πολιτική μας».

Κληθείς να διευκρινίσει κατά πόσο ενδέχεται να επιβληθούν νέες φορολογίες, ο ΥΠΟΙΚ ξεκαθάρισε ότι η προσπάθεια για διόρθωση των δημοσίων οικονομικών «δεν θα βασίζεται πλέον στην πολιτική εκείνη της συνεχούς επιβολής νέων φορολογιών» εξηγώντας ότι η επιβολή νέων φορολογιών δεν αποδίδει τα αναμενόμενα.

Ερωτηθείς πότε θα εκδοθεί το Διάταγμα για το Συνεργατισμό ο κ. Γεωργιάδης είπε ότι «μέσα στις επόμενες βδομάδες θα είναι έτοιμο το Διάταγμα», ενώ κληθείς να σχολιάσει τη συμφωνία που επετεύχθη για επαναγορά των μετοχών από τον Συνεργατισμό, ο Υπουργός Οικονομικών χαιρέτισε την ολοκλήρωση του διαλόγου με το Συνεργατικό Κίνημα, υποδεικνύοντας πως είναι γνωστό ότι καταγράφεται μια ταύτιση απόψεων ότι η πορεία που έχει χαραχθεί και η οποία θα ακολουθηθεί είναι υπό τις περιστάσεις η καλύτερη δυνατή.

Σε ερώτηση αναφορικά με το πότε θα αρθούν τα περιοριστικά μέτρα στις τραπεζικές συναλλαγές, ο ΥΠΟΙΚ παρέπεμψε στον Οδικό Χάρτη που έχει δημοσιοποιηθεί από τα μέσα Αυγούστου και ο οποίος, όπως είπε, σχετίζεται με την υλοποίηση του Προγράμματος και την πρόοδο στο χρηματοπιστωτικό τομέα. «Η σταδιακή χαλάρωση θα συνεχιστεί μέχρι την πλήρη άρση τους», πρόσθεσε, υποδεικνύοντας ότι «βρισκόμαστε σε καλό δρόμο» και ότι «τα περιοριστικά μέτρα σήμερα είναι πολύ πιο ήπια απ’ ό,τι ήταν στην αρχή».

Σε ερώτηση τέλος αν η Κυβέρνηση ανησυχεί ότι η κατάσταση στη Συρία ενδεχομένως να επηρεάσει την οικονομία, ο κ. Γεωργιάδης επεσήμανε ότι η Κυβέρνηση δεν θεωρεί ότι η Κύπρος βρίσκεται σε μια ζώνη αστάθειας. «Οι εξελίξεις στην περιοχή βεβαίως καταγράφονται αλλά η Κύπρος είναι μια χώρα σταθερή η οποία δεν σχετίζεται με τα όσα συμβαίνουν στην περιοχή, και βεβαίως το μήνυμα που θέλουμε να στείλουμε είναι ότι η Κύπρος είναι μια χώρα σταθερότητας η οποία μπορεί να αντιμετωπίζει ένα σοβαρό οικονομικό πρόβλημα αλλά και ο τουρισμός και οι υπηρεσίες έχουν κάθε προοπτική σε συνθήκες σταθερότητας να αναπτυχθούν», σημείωσε.