Χωρίς τέλος το θρίλερ για το τελικό ποσό στήριξης των κυπριακών τραπεζών

Το χρονοδιάγραμμα λήγει ξημερώματα Σαββάτου… το θρίλερ όμως για το τελικό ποσό στήριξης των τραπεζών δεν έχει τελειώσει.

Οι οιωνοί είναι δυσμενείς, καθώς οι σημερινές τηλεδιασκέψεις δεν έβγαλαν άσπρο καπνό. Την Παρασκευή θα πραγματοποιηθεί η τελευταία. Αν και σε αυτή την τηλεδιάσκεψη δεν υπάρξει τελική απόφαση, ώστε να παραδοθεί η έκθεση της Pimco, τα μέλη της αρμόδιας Συντονιστικής

Επιτροπής θα πρέπει να καταφύγουν σε εναλλακτικές λύσεις.

Οι πληροφορίες που διαρρέουν μέχρι στιγμής, επιμένουν ότι ο αμερικανικός οίκος έχει μειώσει
στα 9 δισεκατομμύρια τα χρήματα που κρίνονται αναγκαία για την ανακεφαλαιοποίηση, δίνοντας ελπίδα ότι το χρέος θα καταστεί βιώσιμο. Παράλληλα, όμως, επιμένουν οι πληροφορίες, η κυβέρνησης συνεχίζει την προσπάθεια για περαιτέρω μείωση του ποσού.

Η λογιστική και οικονομική αποτίμηση (due diligence) των δανειακών χαρτοφυλακίων των κυπριακών τραπεζών από την Pimco ξεκίνησε αρχές Οκτωβρίου.

Τα αποτελέσματα της Pimco θα είναι, σύμφωνα με το μνημόνιο, η βάση για την άσκηση προσομοίωσης ακραίων καταστάσεων (stress test) που θα πραγματοποιηθούν για κάθε τράπεζα ξεχωριστά, χρησιμοποιώντας ένα βασικό και ένα δυσμενές σενάριο. Τα αποτελέσματα των stress test θα υποδείξουν τις συνολικές κεφαλαιουχικές ανάγκες του κυπριακού τραπεζικού συστήματος και κάθε χρηματοπιστωτικού ιδρύματος.