Χωρίς σπίτια χιλιάδες Νεουορκέζοι, θα απέχουν από τις αυριανές εκλογές

Οι ολέθριες επιπτώσεις του τυφώνα Σαντι ίσως επηρεάσουν τις προεδρικές  εκλογές, υποστηρίζουν αμερικανικές εφημερίδες καθώς, δεκάδες χιλιάδες κάτοικοι της Νέας Υόρκης, του Νιου Τζέρσει και των γύρω περιοχών,  δεν θα πάνε να ψηφίσουν. Επιπλέον, δεκάδες εκλογικά κέντρα σε αυτές τις περιοχές δεν είναι σε θέση να λειτουργήσουν, καθώς παραμένουν πλημμυρισμένα από τη στάθμη της θάλασσας που δεν έχει υποχωρήσει.

Χιλιάδες πληγέντες δεν έχουν ακόμη σπίτια για να επιστρέψουν, καθώς το βαρύ ψύχος και η έλλειψη ηλεκτρικού ρεύματος κάνει αδύνατη την παραμονή στις εστίες τους,  ενώ τεράστιες είναι ακόμη οι ελλείψεις καυσίμων.

Ο Κυβερνήτης της Πολιτείας της Νέας Υόρκης  Αντριου Κουόμο δήλωσε πως «χιλιάδες πληγέντες θα αναγκαστούν να μεταστεγαστούν,  μετά το καταστροφικό πέρασμα του τυφώνα Σάντι, καθώς το ψύχος που επικρατεί καθιστά τα σπίτια που δεν έχουν ακόμα ρεύμα, «ακατοίκητα».

Ο Δήμαρχος της Νέας Υόρκης, Μάικλ  Μπλουμπεργκ, δήλωσε ότι περίπου 30.000 με 40.000 άτομα θα πρέπει να
μεταστεγαστούν. «Δεν διαθέτουμε πολλά ακατοίκητα κτίρια σε αυτή την πόλη και  αυτό αποτελεί μεγάλο πρόβλημα. Δεν πρόκειται όμως να αφήσουμε κανένα να  κοιμηθεί στο δρόμο και για αυτό δουλεύουμε όσο πιο γρήγορα μπορούμε», δήλωσε σε  συνέντευξη ο δήμαρχος.

Η Γραμματέας Εσωτερικής Ασφάλειας των ΗΠΑ,  Τζάνετ Ναπολιτάνο, δήλωσε την Κυριακή ότι οι ομοσπονδιακές υπηρεσίες έχουν  ξεκινήσει αναζήτηση προκειμένου να εντοπίσουν διαμερίσματα και δωμάτια ξενοδοχείων όπου θα μπορούν να στεγαστούν οι οικογένειες που δεν ενδείκνυται να  παραμείνουν στα σπίτια τους.

«Στόχος μας είναι να καταφέρουμε να μεταφέρουμε κάπου αλλού τους ανθρώπους που βρίσκονται στα καταφύγια», δήλωσε η Ναπολιτάνο  σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε.

Κατά τη διάρκεια της νύχτας δύο ακόμη πτώματα βρέθηκαν στο Νιου Τζέρσεϊ και όπως ανακοίνωσαν οι αρχές ο θάνατος του
ενός προκλήθηκε από υποθερμία. Ο συνολικός αριθμός των νεκρών στη Βόρεια Αμερική εξαιτίας του τυφώνα Σάντι, έχει ανέλθει στους 111.

Χθες το πρωί η θερμοκρασία στη Νέα Υόρκη έπεσε στους 4 βαθμούς Κελσίου, ενώ μια νέα –πρώιμη- καταιγίδα αναμένεται να χτυπήσει τις ακτές της Νιου Ίνγκλαντ την ερχόμενη εβδομάδα, με τους μετεωρολόγους να προειδοποιούν για ισχυρούς άνεμους και δυνατές βροχοπτώσεις.

Ο πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα, λίγες μόνο  ημέρες πριν τις προεδρικές εκλογές, διέταξε αξιωματούχους υπεύθυνους για τον
χειρισμό καταστάσεων εκτάκτου ανάγκης να παραβλέψουν την κυβερνητική «γραφειοκρατία» και να κάνουν ότι είναι δυνατό να βοηθήσουν τις πληγείσες περιοχές να «αναρρώσουν» όσο πιο σύντομα γίνεται.

Ο  κυβερνήτης του Νιου Τζέρσεϊ, Κρίς Κρίστι, δήλωσε ότι θα επιτραπεί στους πολίτες που έχουν μεταστεγαστεί να ψηφίσουν μέσω e-mail, ενώ στη Νέα Υόρκη περίπου 143.000 ψηφοφόροι θα τοποθετηθούν σε διαφορετικά εκλογικά τμήματα.