Στο δικαστήριο ο Σαρκοζί για την υπόθεση Μπετανκούρ

Ενώπιων της δικαιοσύνης θα παρουσιαστεί αυτή τη βδομάδα, ο πρώην πρόεδρος της Γαλλίας Νικολά Σαρκοζί για την υπόθεση Μπετανκούρ. Το δικαστήριο του Μπορντό θα κληθεί να αποφασίσει εάν η πρόεδρος του ομίλου της L’Oreal, Λιλιάν Μπετανκούρ χρηματοδότησε παράνομα την προεκλογική εκστρατεία του τότε υποψήφιου προέδρου της Γαλλικής
Δημοκρατίας το 2007.

Η ανακριτική διαδικασία ξεκίνησε τον περασμένο μήνα όταν τρεις στενοί πρώην συνεργάτες του Σαρκοζί  κλήθηκαν  να καταθέσουν.

Η υπόθεση άνοιξε το 2011 όταν αποκαλύφθηκε ότι η 89χρονη σήμερα, δισεκατομμυριούχος κληρονόμος της L’Oreal χρηματοδότησε με 150.000 ευρώ την προεκλογική εκστρατεία του Σαρκοζί χρήματα που έφτασαν στο συντηρητικό κόμμα UMP, του πρώην προέδρου, μέσω του τότε υπουργού Εργασίας και στενού φίλου του Νικολά Σαρκοζί,  Ερίκ Βερτ.

Η πλούσια κληρονόμος, που αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα υγείας εξαιτίας του προχωρημένου σταδίου Αλτσχάιμερ,  κατηγορείται επιπλέον και για φοροδιαφυγή.

Το καλοκαίρι, με ένταλμα εισαγγελέα, η αστυνομία είχε εισέλθει και ψάξει το σπίτι της οικογένειας Σαρκοζί  όταν εκείνη
έλειπε σε διακοπές αναζητώντας πιθανά τεκμήρια. Ο δικηγόρος του Γάλλου πρώην προέδρου σχολίασε κατόπιν ότι οι έρευνες ήταν περιττές και ουδέποτε υπήρξαν μυστικές συναντήσεις μεταξύ του Σαρκοζί και της Λιλιάν Μπετανκούρ.