Χωρίς πλαφόν οι περικοπές στις συντάξεις

Χωρίς «ταβάνι» θα είναι οι περικοπές σε 900.000 κύριες και 200.000 επικουρικές συντάξεις από το 2019, καθώς στο «σχέδιο προκαταρκτικής συμφωνίας» που κατέληξαν κυβέρνηση και δανειστές δεν περιλαμβάνεται πουθενά ο «κόφτης» του 18%. Παρά τις διαβεβαιώσεις της κυβέρνησης πως οι μειώσεις δεν θα ξεπεράσουν το 18%, στο αρχικό κείμενο του ΔΝΤ υπήρχε πρόβλεψη και για υψηλότερο ποσοστό απωλειών (στο 22%), όμως στο κείμενο των Ευρωπαίων (sMoU) δεν αναφέρεται κανένα ποσοστό, παρά μόνο η μείωση κατά 1% της συνταξιοδοτικής δαπάνης. Συνεπώς είναι ορατός ο κίνδυνος οι περικοπές στις συντάξεις που εμφανίζουν «προσωπική διαφορά» να φτάσουν ακόμα και τα επίπεδα-ρεκόρ του 40%, ειδικά για τους συνταξιούχους του ΤΕΒΕ και τα ειδικά μισθολόγια που οι νέες επανυπολογισμένες συντάξεις υπολείπονταν κατά πολύ των παλαιών.

Η ανησυχία των δανειστών αφορά όχι τη νομοθέτηση των νέων περικοπών στις συντάξεις, αλλά την πιθανότητα να κριθούν αντισυνταγματικές. Άλλωστε είναι νωπές οι μνήμες από την απόφαση του ΣτΕ (το 2014) που έκρινε άκυρες τις περικοπές συντάξεων μετά το 2012 και όριζε να επιστραφούν τα χρήματα στους συνταξιούχους. Για τον λόγο αυτό ζητούν από την κυβέρνηση νομικές και πολιτικές διαβεβαιώσεις πως δεν θα καταπέσουν.

Παράλληλα η κυβέρνηση θα πρέπει να ολοκληρώσει τον επανυπολογισμό κύριων και επικουρικών συντάξεων ως εξής: τουλάχιστον το 10% των αιτήσεων συνταξιοδότησης που υποβλήθηκαν μεταξύ 13 Μαΐου και Δεκεμβρίου 2016 πρέπει να υπολογιστεί εκ νέου, ενώ ένα επιπλέον 20% θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί έως το τέλος του 2017.