Αυτόματα θα γίνονται όι κατασχέσεις σε εισοδήματα και περιουσιακά στοιχεία σε όσους χρωστούν στο δημόσιο

Την πλήρη αυτοματοποίηση της διαδικασίας επιβολής κατασχέσεων σε εισοδήματα και περιουσιακά στοιχείων οφειλετών του Δημοσίου, την εφαρμογή ενός νέου συστήματος εξόφλησης φορολογικών οφειλών σε μηνιαία αντί σε ετήσια βάση, την δημιουργία ηλεκτρονικού περιουσιολογίου, την απλοποίηση των διαδικασιών βεβαίωσης και είσπραξης του ΦΠΑ, τον πλήρη διαχωρισμό των ελεγκτικών υπηρεσιών που τίθενται υπό την εποπτεία των Οικονομικών Εισαγγελέων από τις φοροελεγκτικές υπηρεσίες που υπάγονται στην Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων και πλήθος άλλων νομοθετικών ρυθμίσεων και παρεμβάσεων για την βελτίωση της φορολογικής συμμόρφωσης, την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής και του λαθρεμπορίου και την βελτίωση των διαδικασιών είσπραξης των δημοσίων εσόδων περιλαμβάνει η συμφωνία της κυβέρνησης με τους δανειστές .

Αναλυτικά, οι δεσμεύσεις που ανέλαβε η ελληνική πλευρά για την αναμόρφωση του φορολογικού συστήματος και την βελτίωση της αποτελεσματικότητάς του, είναι οι εξής:

Οι αρχές θα προμηθευτούν λογισμικό που θα επιτρέπει την περαιτέρω αυτοματοποίηση της είσπραξης οφειλών, συμπεριλαμβάνοντας κυρίως την πλήρως αυτοματοποιημένη διαδικασία κατάσχεσης.

Επανεξέταση και τροποποίηση των κανόνων του καθεστώτος παραγραφής για την είσπραξη, προκειμένου να θεσπιστούν αυστηρότερες απαιτήσεις για την αποφυγή διαδοχικών διακοπών και επεκτάσεων πέραν του εύλογα αναγκαίου.

Έως τον Ιούλιο του 2017 θα συνταχθεί μελέτη σχετικά με τη δυνατότητα καθιέρωσης ενός συστήματος τακτικής μηνιαίας πληρωμής με αυτοματοποιημένα ηλεκτρονικά μέσα για τους φόρους που καταβάλλουν τα φυσικά πρόσωπα.

Δέσμευση να μην εισαχθούν νέα σχήματα ρυθμίσεων τμηματικής καταβολής οφειλών σε δόσεις ή άλλα προγράμματα αμνηστίας ή διακανονισμού ούτε να παραταθούν οι υφιστάμενες ρυθμίσεις και να ληφθούν άμεσα αναγκαστικά μέτρα όσον αφορά τους οφειλέτες που αποτυγχάνουν να πληρώσουν εγκαίρως τις δόσεις τους ή τις τρέχουσες υποχρεώσεις τους.

Θέσπιση νομοθετικών διατάξεων για την εναρμόνιση των αρμοδιοτήτων του οικονομικού εισαγγελέα με την ανεξαρτησία της Α.Α.Δ.Ε.. Θέσπιση νομοθετικών διατάξεων που θα επιτρέπουν στους εισαγγελείς να αποστέλλουν πληροφορίες στη φορολογική διοίκηση χωρίς να την δεσμεύουν για τη διενέργεια ελέγχων. Θέσπιση νομοθετικών διατάξεων που θα αποκλείουν τη φορολογική διοίκηση και το προσωπικό της από την παραλαβή και εφαρμογή μέτρων ελέγχου και έρευνας που έχουν διαταχθεί από τους εισαγγελείς.