Χωρίς ιδιωτικοποιήσεις “μπλοκάρει” το πρόγραμμα, λέει αξιωματούχος των Βρυξελλών

Η τρόικα θα ενημερώσει το Εurogroup στις 21 Ιανουαρίου για την πρόοδο που έχει επιτευχθεί τις τελευταίες μέρες σχετικά με το θέμα της στήριξης της Κύπρου, δήλωσε ανώτερος ευρωπαίος αξιωματούχος.

Οι οριστικές αποφάσεις θα ληφθούν μετά τις  προεδρικές εκλογές και το μνημόνιο θα οριστικοποιηθεί το δεύτερο δεκαπενθήμερο του Μάρτη, με δεδομένο όμως ότι η  Ευρωζώνη επιμένει στις ιδιωτικοποιήσεις στην Κύπρο. Και σε αυτό το σημείο βρίσκεται η σκόπελος που πρέπει να ξεπεραστεί με συνέπεια το «πάγωμα» στη λήψη αποφάσεων.

«Δεν ζητάμε τις ιδιωτικοποιήσεις για ιδεολογικούς λόγους, αλλά για να διασφαλιστεί η βιωσιμότητα του δημόσιου χρέους», είπε ο ανώτερος αξιωματούχος, προσθέτοντας ότι χωρίς ιδιωτικοποιήσεις δεν μπορεί να αποφασιστεί το πρόγραμμα.

Παρά το γεγονός ότι δεν έχει συμφωνηθεί ακόμη το πρόγραμμα, η Κυβέρνηση έχει κάνει ήδη πολλά, λαμβάνοντας σειρά μέτρων για τη μείωση των ελλειμμάτων και προωθώντας αναγκαίες μεταρρυθμίσεις, πρόσθεσε. Πρέπει να χαιρετίσουμε αυτές τις αποφάσεις, αλλά η βιωσιμότητα του χρέους που απαιτεί ιδιωτικοποιήσεις δεν αντιμετωπίστηκε.

Ως προς το  ξέπλυμα μαύρου χρήματος, επικαλέστηκε επίσημα έγγραφα που προσκόμισε η κυπριακή κυβέρνηση από τα οποία προκύπτει, όπως είπε, ότι η Κύπρος τηρεί τις διεθνείς ισχύουσες διατάξεις στο θέμα αυτό. Μάλιστα δεσμεύθηκε επιπλέον ότι όπου χρειάζονται βελτιώσεις θα τις κάνει.