“Χωρίς δόση” έληξε η χθεσινή συνεδρίαση- Νέο Eurogroup τη Δευτέρα

Νέα αναβολή δόθηκε χθες στην απόφαση για εκταμίευση της δόσης για την Ελλάδα. Μετά απο μια μαραθώνια συνεδρίαση 10 περίπου ωρών οι υπουργοί οικονομικών της Ευρωζώνης δεν ήρθαν σε συμφωνία για τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους και την κάλυψη του χρηματοδοτικού κενού της χώρας, με αποτέλεσμα να το ελληνικό ζήτημα να παραπεμφθεί στο Eurogroup της 26ης Νοεμβρίου.

Για άλλη μια φορά οι διαφορές μεταξύ ΕΕ και ΔΝΤ είχαν ώς αποτέλεσμα να σύρεται η Ελλάδα σε συνεχόμενα Eurogroup αναμένοντας καρτερικά να ανάψει το πράσινο φως για την εκταμίευση της δόσης, απο τη στιγμή μάλιστα που έχει εκπληρώσει όλα τα προαπαιτούμενα.

Η Γερμανία και οι δορυφόροι της (Ολλανδία, Φιλανδία) δεν συμφώνησαν με τη πρόταση της Κριστίν Λαγκάρντ για ευρωπαϊκή χρηματοδότηση της Ελλάδας έως το 2016 αντί του 2014.Και έτσι η σύνοδος ναυάγησε.

Ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ δεν έκρυψε την απογοήτευση του γι’αυτή την εξέλιξη “Στην Ευρώπη δεν έχω πια αυταπάτες”, απάντησε όταν ρωτήθηκε σχετικά και τόνισε ότι η Ελλάδα έχει εκπληρώσει τις δεσμεύσεις τις.

“Τα θέματα ήταν τόσο περίπλοκα που δεν μπορέσαμε να βρούμε μια οριστική λύση” δήλωσε από την πλευρά του ο γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, λίγο μετά τη συνεδρίαση.

“Υπάρχει μια ολόκληρη σειρά επιλογών για να καλυφθεί το κενό χρηματοδότησης της Ελλάδας”, που εκτιμάται σε 32 δισεκατομμύρια ευρώ, προσθεσε ο κ. Σόιμπλε.

“Έχει σημειωθεί πρόοδος, αλλά πρέπει να υπάρξει λίγο περισσότερη”, σημείωσε η Κριστίν Λαγκάρντ.

Πάντως σε ανακοίνωση που εξέδωσε το Eurogroup λίγο μετά το πέρας των συζητήσεων επεσήμανε πως “διεξήγαγε εκτενείς διαβουλεύσεις συζητώντας μια σειρά αξιόπιστων πρωτοβουλιών που αναμένεται να βοηθήσουν σημαντικά στη βελτίωση της βιωσιμότητας του χρέους.” και εξέφρασε την ικανοποίηση του για την προσπάθεια που κατέβαλε η Ελλάδα προσθέτοντας ότι “Οι προσπάθειες αυτές μαρτυρούν την ισχυρή δέσμευση των ελληνικών αρχών στο θέμα της δημοσιονομικής προσαρμογής.”.