Νίμιτς:Προτάσεις για την ονομασία της ΠΓΔΜ

Συνάντηση με τους αντιπροσώπους της Ελλάδας και της ΠΓΔΜ είχε χθες ο προσωπικός απεσταλμένος του γενικού γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών, ο οποίος κατέθεσε μια σειρά προτάσεων για το ζήτημα της ονομασίας των Σκοπίων.

Στο επίκεντρο της συζήτησης τέθηκε και το “Μνημόνιο κατανόησης” που είχε σταλεί απο το ελληνικό υπουργείο εξωτερικών στο αντίστοιχο υπουργείο της ΠΓΔΜ. 

Οι αντιπρόσωποι των δύο χωρών Αδαμάντιος Βασιλάκης και Ζόραν Γιόλεφσκι, συναντήθηκαν με τον Μάθιου Νίμιτς στην έδρα του διεθνούς οργανισμού και συζήτησαν παλιότερες καθώς και νέες προτάσεις των χωρών επι του θέματος της ονομασίας.

Ο κ. Νίμιτς κατέθεσε στους αντιπροσώπους κάποιες δικές του προτάσεις, οι οποίες αναμένεται να συζητηθούν εντός των δύο χωρών, ενώ μετά το πέρας της συνάντησης δεν παρέλειψε να σημειώσει ότι υπάρχει “καλή διάθεση και απο τις δύο πλευρές.”

Απαντώντας σε σχετικές ερωτήσεις, ο προσωπικός απεσταλμένος του Γ.Γ. του ΟΗΕ υποστήριξε ότι η προσπάθεια της πΓΔΜ για ένταξη της χώρας στην ΕΕ και στο ΝΑΤΟ  είναι «χωριστές διαδικασίες», εξηγώντας πως η εξεύρεση λύσης στο θέμα της ονομασίας θα βοηθήσει την ασφάλεια στην περιοχή.

Ο πρέσβης κ. Βασιλάκης δήλωσε ότι “η Ελλάδα συμμετέχει εποικοδομητικά και στηρίζει με συνέπεια τις διαπραγματεύσεις υπό τον ΟΗΕ και την εντολή του κ. Νίμιτς προσωπικά”, σημειώνοντας  ότι “στο πλαίσιο αυτό καταθέσαμε συγκεκριμένη πρόταση για την υπογραφή Μνημονίου Κατανόησης μεταξύ των δύο πλευρών, που σκοπό έχει να δώσει ώθηση στη διαδικασία καθορίζοντας τις παραμέτρους λύσης”.