Χωρίς αποτέλεσμα η σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών στο Προεδρικό Μέγαρο

Μετά τις διαπραγματεύσεις με την τρόικα, σε  αδιέξοδο, όπως όλα δείχνουν, οδηγήθηκε η και σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών, στο προεδρικό Μέγαρο. Επόμενο βήμα θα είναι γραπτό υπόμνημα από την κυβέρνηση προς τους πολιτικούς αρχηγούς , οι οποίοι και το ζήτησαν, για τα επόμενα βήματα και τη στρατηγική που θα ακολουθήσει.  Αλλά και καταγραφή των θεμάτων στα οποία υπάρχει διαφωνία κυβέρνησης-τρόικας και σαφέστατη καταγραφή των αντιπροτάσεων της κυπριακής δημοκρατίας.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η τρόικα έχει ουσιαστικά «αποχωρήσει» από την Κύπρο και η κυβέρνηση πιέζεται για να πει «ναι» στα θέματα που η τρόικα εμφανίζεται ανυποχώρητη.

Ενδεικτική του κλίματος που επικράτησε κατά τη σύσκεψη, ήταν  η άρνηση του προέδρου Δημήτρη Χριστόφια να απαντήσει σε οποιαδήποτε ερώτηση των δημοσιογράφων, βγαίνοντας από το προεδρικό μέγαρο.

Ο πρόεδρος του ΔΗΣΥ, Νίκος Αναστασιάδης δήλωσε ότι η κυβέρνηση που κυβερνά πρέπει να παρουσιάσει τα επόμενα βήματα και ο καθένας θα πρέπει να αναλάβει τις ευθύνες του.

Ο πρόεδρος της Βουλής Γιαννάκης Ομήρου μίλησε για πολλά ερωτηματικά σχετικά με τις διαπραγματεύσεις. Είναι προτιμότερο να πούμε «όχι» στο μνημόνιο, τόνισε αν τίθενται θέματα κυριαρχίας, διαχείριση του φυσικού αερίου , έγκριση του προϋπολογισμού , χορήγηση της ΑΤΑ και αποκρατικοποιήσεις.

O πρόεδρος του ΔΗΚΟ Μάριος Καρογιάν, χαρακτήρισε ανησυχητική την κατάσταση. «Παίζομε με τη φωτιά» τόνισε και ζήτησε υπεύθυνη διαχείριση.

H γ.γ. των Οικολόγων Ιωάννα Παναγιώτου εξέφρασε την πεποίθηση ότι τα αιτήματα της τρόικας αν γίνουν δεκτά θα δεσμεύσουν τη χώρα τουλάχιστον έως το 2016.