Χρυσαφίνης και Πολυβίου: Οι ισχυρισμοί Κληρίδη είναι κακόπιστοι και δυσφημιστικοί

Το δικηγορικό γραφείο Χρυσαφίνης και Πολυβίου ΔΕΠΕ, εξέδωσε ανακοίνωση όπου αναφέρεται στους ισχυρισμούς Νίκου Κληρίδη θεωρώντας τους ανυπόστατους, κακόπιστους και δυσφημιστικούς.

Αυτούσια η ανακοίνωση:

Έχει περιέλθει στην αντίληψη μας το περιεχόμενο της επιστολής του κ. Νίκου Κληρίδη ημερ. 11.1.2019 προς τον Παγκύπριο Δικηγορικό Σύλλογο, στην οποία ο κ. Νίκος Κληρίδης αναφέρεται στις εργασίες και προσωπικό του Γραφείου μας.

  1. Παρόλο που η αρχική μας πρόθεση ήταν να μην ασχοληθούμε με το θέμα, εντούτοις η συνεχιζόμενη δημοσιότητα μας έχει αναγκάσει να προβούμε στην παρούσα Ανακοίνωση.Οι ισχυρισμοί του κ. Νίκου Κληρίδη είναι ανυπόστατοι, κακόπιστοι, και, σε τελική ανάλυση, δυσφημιστικοί και απολύτως απαράδεκτοι. Η επιστολή του κ. Νίκου Κληρίδη είναι γεμάτη από ανακρίβειες και υπαινιγμούς και σαφώς προωθεί αλλότριους σκοπούς. Περαιτέρω, η εν λόγω επιστολή επιχειρεί απεγνωσμένα και με αστήρικτο τρόπο να σπιλώσει το όνομα του Γραφείου μας και το όνομα και το έργο αξιόλογων δικηγόρων που απασχολήθηκαν ή απασχολούνται σε αυτό και οι οποίοι τυγχάνει να έχουν συγγένεια με μέλη του Δικαστικού Σώματος. Το περιεχόμενο και οι ισχυρισμοί της επιστολής Κληρίδη απορρίπτονται πλήρως και όλα τα νομικά δικαιώματα του Γραφείου μας και των μελών του σε σχέση με τους υπό κρίση ισχυρισμούς επιφυλάσσονται.

2. Οι δικηγόροι και το υπόλοιπο προσωπικό του Γραφείου μας εργάζονται με σοβαρότητα, τιμιότητα και επαγγελματισμό, πάντοτε στα πλαίσια του Νόμου, της δικηγορικής δεοντολογίας και των εκάστοτε Διαδικαστικών Κανονισμών του Ανωτάτου Δικαστηρίου. Ειδικά, όλες οι εμφανίσεις δικηγόρων του Γραφείου μας ενώπιον Δικαστών (μεταξύ των οποίων και οι υποθέσεις για τις οποίες γίνεται αναφορά στην επιστολή του κ. Νίκου Κληρίδη) έγιναν απόλυτα νομότυπα, με σεβασμό και πλήρη συμμόρφωση στις εκάστοτε πρόνοιες των εν λόγω Διαδικαστικών Κανονισμών και Εγκυκλίων του Ανωτάτου Δικαστηρίου. Παρενθετικά, σημειώνουμε ότι η απασχόληση συγγενών Δικαστών από Δικηγορικά Γραφεία είναι σύνηθες φαινόμενο, όχι μόνο στην Κύπρο αλλά και στο εξωτερικό, και το Γραφείο μας είναι μόνο ένα από τα Δικηγορικά Γραφεία που τόσο στο παρελθόν όσο και τώρα απασχολεί συγγενείς μελών του Δικαστικού Σώματος.

3. Η απόφαση του ΕΔΑΔ στην υπόθεση «Νίκολας ν. Δημοκρατίας» στην οποία αναφέρεται ο κ. Νίκος Κληρίδης έγινε αμέσως σεβαστή από το Ανώτατο Δικαστήριο το οποίο επέφερε την τροποποίηση των Διαδικαστικών του Κανονισμών ώστε να λαμβάνονται υπόψη οι παρατηρήσεις του ΕΔΑΔ στην υπόθεση αυτή. Το αποτέλεσμα της υπόθεσης «Νίκολας ν. Δημοκρατίας» ουδόλως αναιρεί ή θέτει εν αμφιβόλω την ακεραιότητα των Δικαστών του Ανωτάτου Δικαστηρίου που εκδίκασαν την εν λόγω υπόθεση.

4. Συμπληρωματικά, επισημαίνουμε τα ακόλουθα σε σχέση με την υπόθεση αυτή:

(α) Η απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου στην υπόθεση «Νίκολας ν. Δημοκρατίας» ήταν ομόφωνη, ένας δε εκ των τριών Δικαστών που απάρτιζαν το Δικαστήριο στην εν λόγω υπόθεση ήταν ο νυν Γενικός Εισαγγελέας και τότε Δικαστής του Ανωτάτου Δικαστηρίου κ. Κώστας Κληρίδης.

(β) Η σύνθεση του Ανωτάτου Δικαστηρίου στην υπόθεση «Νίκολας ν. Δημοκρατίας» ήταν απόλυτα σύμφωνη με τον Διαδικαστικό Κανονισμό που ίσχυε τότε.

(γ)   Όταν η απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου στην υπόθεση «Νίκολας ν. Δημοκρατίας» κατέληξε στο ΕΔΑΔ, ο νυν Γενικός Εισαγγελέας – υπό την ιδιότητα του “Agent” (Αντιπροσώπου) της Κυβέρνησης της Δημοκρατίας ενώπιον του ΕΔΑΔ – υπερασπίστηκε τη νομιμότητα της ομόφωνης απόφασης του Ανωτάτου Δικαστηρίου.

5. Ενόψει των πιο πάνω, είμαστε σίγουροι ότι ο νυν Γενικός Εισαγγελέας θα έχει την ίδια άποψη με εμάς αναφορικά με το θέμα αυτό, ότι δηλαδή το αποτέλεσμα της υπόθεσης «Νίκολας ν. Δημοκρατίας» ουδόλως αμφισβητεί ή κλονίζει με οποιοδήποτε τρόπο την αντικειμενικότητα, εντιμότητα και αξιοπιστία των Δικαστών του Ανωτάτου Δικαστηρίου.

Ουδείς λογικός και καλόπιστος άνθρωπος στην Κύπρο μπορεί να αμφιβάλλει για την ακεραιότητα και αμεροληψία των μελών του Δικαστικού Σώματος και ειδικά των μελών του Ανωτάτου Δικαστηρίου, το έργο του οποίου, παρά τα διάφορα αντικειμενικά προβλήματα και προκλήσεις που σήμερα αντιμετωπίζουν τα Δικαστήρια μας, είναι αξιόλογο και, εν πολλοίς, αποτελεί μοναδικό στήριγμα της κοινωνίας μας σε καιρούς που οι θεσμοί και αξίες πλήττονται καθημερινά και βάναυσα.

6.Το Γραφείο μας ως πάγια πολιτική δεν συζητά δημόσια (ούτε προτίθεται να πράξει τούτο για χάριν οποιουδήποτε) το χειρισμό από μέρους του οποιασδήποτε υπόθεσης πελάτη του.

7.Τελειώνοντας, επιθυμούμε να αναφέρουμε τα ακόλουθα:

Το Γραφείο μας έχει ιστορία 115 και πλέον ετών.

Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, έχουμε ασκήσει το δικηγορικό επάγγελμα σύμφωνα με κάθε ισχύοντα Νόμο και Κανονισμό, έντιμα και με τον δέοντα επαγγελματισμό.

Στη μακρόχρονη πορεία μας είχαμε την αγαθή τύχη να εργαστούμε μαζί με μερικά από τα φωτεινότερα νομικά μυαλά του τόπου. Κάποια από τα εν λόγω πρόσωπα αξιώθηκαν να ενταχθούν στο Δικαστικό Σώμα. Άλλα έτυχε να είναι παιδιά μελών του Δικαστικού Σώματος ή παιδιά άλλων συναδέλφων.

Είμαστε περήφανοι για το χαρακτήρα και τον επαγγελματισμό των ανθρώπων με τους οποίους έχουμε εργαστεί στο παρελθόν και για το ήθος και επαγγελματισμό  των ανθρώπων με τους οποίους εργαζόμαστε σήμερα. Δεν έχουμε να απολογηθούμε για τίποτε – πόσο μάλλον στον κ. Νίκο Κληρίδη, ο οποίος με τη μεγαλύτερη ευκολία σπιλώνει ονόματα και υπολήψεις ζώντων και θανόντων.

Η παρούσα είναι η πρώτη και ελπίζουμε η τελευταία Ανακοίνωση του Γραφείου μας σε σχέση με τα θέματα που έχουν εγερθεί.