Λογοδοτώντας για τα πεπραγμένα στο ΡΙΚ  

Στην Αθηναϊκή Δημοκρατία η αποχώρηση από ένα δημόσιο αξίωμα επέβαλλε δημόσια λογοδοσία που αποσκοπούσε στο να γνωρίζουν οι πολίτες το έργο αλλά και τις παραλείψεις αυτών, που  άσκησαν εξουσία. Την ανάγκη αυτή αισθάνθηκα και εγώ αποχωρώντας από τη θέση του Προέδρου του Διοικητικού Συμβουλίου του Ραδιοφωνικού Ιδρύματος Κύπρου. Ανάγκη για την παρουσίαση ενός έργου που υπήρξε αποτέλεσμα, ομαδικής και συλλογικής προσπάθειας και δράσης.

Τρία υπήρξαν τα κεφάλαια στα οποία το Διοικητικό Συμβούλιο του ΡΙΚ είχε εγκύψει με σπουδή τα τελευταία τρία χρόνια, το ανθρώπινο, το δομικό και το σχεσιακό. Απαίτηση που απορρέει και από την αποστολή των Διοικήσεων Δημόσιων Ραδιοτηλεοπτικών Οργανισμών. Σε αυτούς τους τρεις άξονες κινηθήκαμε, παράγοντας έργο διαχρονικό και ωφέλιμο για τον τόπο την κοινωνία και τη Δημοκρατία.

Η δημιουργία του Μουσείου Ραδιοτηλεόρασης με πέραν των τριών χιλιάδων επισκεπτών τους πρώτους μήνες λειτουργίας του, η τεχνολογική αναβάθμιση του ΡΙΚ που το εισήγαγε στη νέα ψηφιακή εποχή με την εφαρμογή του Ενιαίου Συστήματος Ειδήσεων (Integrated Newsroom System), η δημιουργία νέων στούντιο, η καταπολέμηση της εσωστρέφειας και η δημιουργία ψηλού επιπέδου σχεσιακού κεφαλαίου εντός και εκτός Κύπρου, η είσοδος του ΡΙΚ στη νέα ψηφιακή εποχή με τις τρις Ιστοσελίδες του στην ελληνική γλώσσα (riknews.com.cy, cybc.com.cy και digital-herodotus.eu και την τέταρτη στην τουρκική, η μετακίνηση του συνόλου των αμιάντων από τις εγκαταστάσεις του σεβόμενοι την ανθρώπινη υγεία, η ψηφιοποίηση σημαντικού μέρους αρχειακού υλικού, η έκδοση ή επανέκδοση οκτώ βιβλίων συμπεριλαμβανομένου του Λευκώματος για τα «60 Χρόνια Κυπριακής Τηλεόρασης», η δημιουργία του ΡΙΚ  Classic που αγκαλιάστηκε με θέρμη από τους λάτρεις της κλασσικής μουσικής, η διαχείριση σοβαρών θεμάτων ασφάλειας και υγείας, η στήριξη εθελοντικών οργανώσεων  αποτελούν σημαντικά επιτεύγματα και δράσεις της τριετίας που διήλθαμε. Σημαντική για τη Δημόσια Ραδιοτηλεόραση της Κύπρου υπήρξε η επίσκεψη στις εγκαταστάσεις της του Προέδρου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου  Martin Schulz αλλά και μελών της Ένωσης Τουρκοκύπριων Δημοσιογράφων.

Σημαντικό είναι επίσης το γεγονός, ότι για πρώτη φορά, το σύνολο των εργαζομένων στο ΡΙΚ, μόνιμων και Συνεργατών Αορίστου Χρόνου θα τυγχάνουν από το 2019 ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης. Ένα διαχρονικό αίτημα που γίνεται πραγματικότητα και άρει την αδικία σε βάρος των ΣΑΧ. Ένα θέμα που ακουμπά τα όρια της ανθρώπινης αξιοπρέπειας.

Έχουν επίσης τροχοδρομηθεί και βρίσκονται σε καλό στάδιο, τρία σημαντικά θέματα. Το θέμα των νέων κτηριακών εγκαταστάσεων, το θέμα των περιθωριακών ωφελημάτων μετά και την προ ημερών συμφωνία και αποτύπωση κοινής θέσης των συντεχνιών ΡΙΚ αλλά και της ΠΕΟ και ΣΕΚ, οι οποίες μέχρι τώρα διαφωνούσαν μεταξύ τους, αλλά και το θέμα του νέου οργανογράμματος (η εισήγηση του Δ.Σ. ΡΙΚ είχε ολοκληρωθεί από τον Οκτώβριο του 2016).

Υστερήσαμε παρά το γεγονός ότι υπήρχε η θέληση, ο σχεδιασμός και οι αποφάσεις από πλευράς της διοίκησης και διεύθυνσης, στο κομμάτι της διερευνητικής δημοσιογραφίας. Επίσης στην ενίσχυσης των προγραμμάτων τηλεόρασης που αφορούν τους τουρκοκύπριους. Αιτία, τα προβλήματα που παρατηρήθηκαν τον τελευταίο μήνα στην τουρκοκυπριακή υπηρεσία από συγκεκριμένα στελέχη της.

Κανένα όραμα και κανένα έργο δεν θα μπορούσε να μετουσιωθεί σε πράξη χωρίς την στήριξη του Γενικού Διευθυντή, της Διευθυντικής ομάδας και των στελεχών του ΡΙΚ. Πρώτιστα δε της πολιτείας, της Κυβέρνησης και της Βουλής των Αντιπροσώπων που στήριξαν τη ΔΡΤ στην περίοδο της πρόσφατης κρίσης,  επιτρέποντας της, την υλοποίηση και του αναπτυξιακού της σχεδιασμού στην ολότητα του. Να σημειωθεί ότι τα τελευταία τρία χρόνια ο Προϋπολογισμός του ΡΙΚ ψηφίζεται ομόφωνα από τη Βουλή των Αντιπροσώπων. Ιδιαίτερη αναφορά θα πρέπει να γίνει στους Υπουργούς Σωκράτη Χάσικο, Χάρη Γεωργιάδη και Κωσταντίνο Πετρίδη για την αμέριστη συμπαράσταση τους προς το ΡΙΚ.

Προσβασιμότητα στην έγκαιρη και έγκυρη είδηση, πολυφωνία και πλουραλισμός, ιδιαίτερη ευαισθησία για όλες τις κοινότητες και ομάδες του πληθυσμού, ποιοτικό ραδιοφωνικό και τηλεοπτικό περιεχόμενο με απήχηση στην κοινωνία, λειτουργικό πλαίσιο που να απελευθερώνει τους παραγωγούς του, ήταν οι στόχοι μας και τους πετύχαμε. Συνεπείς με τις αρχές και αξίες της ΔΡΤ η λειτουργία της οποίας ακουμπά τα Δημοκρατικά όρια της κάθε κοινωνίας.

Πάνω από όλα όμως ένα μεγάλο ευχαριστώ στην κοινωνία η οποία αγκάλιασε την μεγάλη αυτή προσπάθεια και που πάντοτε θεωρούσαμε σύμμαχο στις δύσκολες μάχες που δώσαμε ενάντια στο κατεστημένο, τη διαπλοκή και την συντήρηση και τις οποίες κερδίσαμε.

Θανάσης Τσώκος

Πρόεδρος Διοικητικού Συμβουλίου του ΡΙΚ