Χριστόφιας:”Αν διαπράξουμε το φοβερό λάθος να δικάζονται πολιτικοί και πολιτικές, θα οδηγήσουμε τον τόπο στο βάραθρο”

Ο τέως πρόεδρος, Δημήτρης Χριστόφιας, μετά την αποχώρηση του από το συνεδριακό κέντρο χωρίς αν καταθέσει στην ερευνητική επιτροπή, μετέβει στη δημοσιογραφική εστία όπου έδωσε διάσκεψη τύπου.

Μεταξύ άλλων και αφού διάβασε τη δήλωση του είπε ότι ανταποκρίθηκε πρόθυμα στο κάλεσμα της τριμελούς επιτροπής «να καταθέσω τις απόψεις μου και θα αναφερόμουν και σε τρίτους που με υπέσκαπταν».

Σημείωσε επίσης ότι «δεν αρνήθηκα να απαντήσω στον Πρόεδρο της Επιτροπής Γιώργο Πική, αλλά η άρνηση ήταν από πλευρά κ. Πική ο οποίος δεν μου επέτρεψε να αναγνώσω το γραπτό κείμενο», κάνοντας λόγο για προσπάθεια «φίμωσης» του, χαρακτηρίζοντας την εξέλιξη αυτή ως «απαράδεκτη»

«Πήγα με πρόθεση να βοηθήσω την επιτροπή εάν ο στόχος της είναι να κατατεθούν τα πραγματικά γεγονότα. Δυστυχώς αντιμετωπίστηκα με τον τρόπο που αντιμετωπίστηκα», είπε.

Εξέφρασε παράλληλα τη δυσφορία του αφενός για την άρνηση να του δοθεί περισσότερος χρόνος για να προετοιμαστεί και δεύτερο για τη σειρά των καταθέσεων.

Η σειρά, είπε, «έπρεπε να ήταν ο τέως πρόεδρος πριν τον νυν κι όχι στο ενδιάμεσο ο Ορφανίδης».

«Αυτό, δεοντολογικά και πολιτικά είναι απαράδεκτο. Ένοιωσα ότι δικάζομαι, πράγμα επίσης απαράδεκτο» συμπλήρωσε.

Ο τέως Πρόεδρος είπε επίσης πως «αν διαπράξουμε το φοβερό λάθος να δικάζονται πολιτικές και πολιτικοί, αυτό θα οδηγήσει την κοινωνία μας στο βάραθρο, αυτό θα είναι ταφόπετρα της Δημοκρατίας». «Ακόμα και στα δικαστήρια εκείνοι που κατηγορούνται για φοβερά εγκλήματα, έχουν με βάση το νόμο, το δικαίωμα να καταθέσουν και να αναγνώσουν την μαρτυρία τους. Εμάς έγινε προσπάθεια να μας φιμώσουν, πράγμα που θεωρώ εντελώς απαράδεκτο», είπε.

Ο κ. Χριστόφιας είπε ότι δούλεψε σκληρά μαζί με τους συνεργάτες του για να πουν την αλήθεια και μόνο την αλήθεια και για να ακούσει ο κυπριακός λαός τη δική τους εκδοχή των γεγονότων των τελευταίων ετών. «Βεβαίως αυτή η αλήθεια μπορεί να είναι πικρή για ορισμένους», είπε και άρχισε την ανάγνωση της γραπτής του κατάθεσης.