Χριστούγεννα και διατροφή: Τι να αποφύγετε

Τα Χριστούγεννα, τα γεύματα έχουν την τιμητική τους. Τις γιορτές είμαστε κυριολεκτικά περικυκλωμένοι από διάφορα εορταστικά εδέσματα και ποτά.

Δεν έχουν όλοι, όσοι προσέχουν τη διατροφή τους, την πολυτέλεια να αφεθούν στην πληθώρα των γαστρονομικών επιλογών που προσφέρεται στις γιορτές, είτε επειδή η δίαιτα πολλές φορές αφορά κάποια ασθένεια, είτε επειδή πολλοί είναι εκείνοι που δεν επιθυμούν έναν Γενάρη, γεμάτο άγχος μέχρι να χαθούν τα… εορταστικά κιλά.

Ομολογουμένως και σε κάθε περίπτωση δεν είναι εύκολο πράγμα η εγκράτεια, γι’ αυτό καλό είναι να έχετε στο νου σας μερικά «κόλπα» που θα σας βοηθήσουν, χωρίς μεγάλες θυσίες, όχι μόνο να διατηρήσετε τα κιλά σας και την υγεία σας κατά τη διάρκεια των γιορτών.

Υπάρχουν διάφορα μικρά μυστικά στο να σας βοηθήσουν να φάτε, να πιείτε ενώ ταυτόχρονα να παραμείνετε υγιείς. Οι συμβουλές που ακολουθούν θα σας βοηθήσουν να ξεπεράσετε τους φόβους σας και να απολαύσετε τις γιορτές, χωρίς να στερηθείτε τις οικογενειακές και φιλικές σας συγκεντρώσεις.

Ξεκινήστε με ένα καλό πρωινό γεύμα
Το πρωινό και κατά την περίοδο των γιορτών συνεχίζει να αποτελεί ίσως το πιο σημαντικό γεύμα της ημέρας. Αν ξεκινήσετε την ημέρα σας με μια ισορροπημένη διατροφή που να προσφέρει πληθώρα θρεπτικών συστατικών, τότε έχετε πολύ περισσότερες πιθανότητες στην συνέχεια της γιορτινής ημέρας να συνεχίσετε έτσι όσο δύσκολο και αν ακούγεται αυτό.

Καταναλώστε ενδιάμεσα μικρογεύματα και σνακ

H κατανάλωση φρούτων δεν θα πρέπει να παραμελείται, λόγω του χριστουγεννιάτικων γλυκών. Εκμεταλλευθείτε τον ελεύθερο χρόνο των ημερών για να δημιουργήσετε πρωτότυπες φρουτοσαλάτες.

Τα αποξηραμένα φρούτα μπορούν επίσης να αποτελέσουν ένα εύγευστο και θρεπτικό snack. Οι χουρμάδες, τα σύκα, τα δαμάσκηνα και τα βερίκοκα είναι όλα άριστες επιλογές.

Από την ομάδα των ξηρών καρπών, η μακράν καλύτερη επιλογή είναι τα κάστανα, καθώς η λιποπεριεκτικότητά τους είναι χαμηλή. Αξιοποιώντας τις παραπάνω επιλογές θα ελέγξετε την πείνα και τον κορεσμό σας τις ημέρες των εορτών και θα αποφύγετε το τσιμπολόγημα και άλλες λιγότερο υγιεινές επιλογές.

Τι να αποφύγετε;

Η τακτική που ακολουθεί αρκετός κόσμος να μην τρώει όλη μέρα για να είναι πιο ελεύθερος θερμιδικά στο τραπέζι, έχει ως αποτέλεσμα να φτάνετε την ώρα του γεύματος πολύ πεινασμένοι και τελικά να καταναλώνετε πολύ περισσότερες θερμίδες κάνοντας κακές διατροφικές επιλογές.

Ομοίως κάποιοι αποφασίζουν να «τιμωρήσουν» τον εαυτό τους για το γιορτινό τραπέζι και να μη φάνε τίποτα την επόμενη μέρα ή να φάνε ένα γιαουρτάκι. Αυτή η μεγάλη θερμιδική διαφορά είναι ένα σοκ για τον οργανισμό μας, άλλωστε δεν έχετε να τιμωρήσετε τον εαυτό σας για κάτι.

Καλό θα ήταν να μην πάτε λοιπόν στα εορταστικά γεύματα πολύ πεινασμένοι. Καλό θα είναι να φάτε από πριν λίγα λαχανικά όπως καρότα, αγγουράκια, σέλινο ή ντομάτα για να σας «κόψει» την όρεξη για πολύ φαγητό.

Αποφύγετε να «τσιμπολογάτε» τα διάφορα ορεκτικά εδέσματα όπως τυριά και ότι άλλο έχει μέχρι να σερβιριστεί το φαγητό. Με όλα τα μεζεδάκια γύρω μας, συχνά είναι δύσκολα να ελέγξουμε το τσιμπολόγημα μας. Ωστόσο, σκεφτείτε οτι μόνο ένα μικρό κομμάτι κρεατόπιτα περιέχει τουλάχιστον 250 θερμίδες. Για αυτόν τον λόγο, προσπαθήστε να μην είστε κοντά σε τέτοια μεζεδάκια και να εξασφαλίσετε να έχετε υγιεινές επιλογές

Αν είστε καλεσμένοι το βράδυ, το μεσημέρι προτιμήστε να φάτε κάτι ελαφρύ όπως μια σούπα ή σαλάτα λαχανικών, ένα ελαφρύ σάντουιτς ή δημητριακά.

Τι να επιλέξετε στο κυρίως γεύμα;

Η γεμιστή γαλοπούλα είναι το βασικό κυρίως γεύμα των ημερών. Παρά το ότι η γαλοπούλα είναι χαμηλή σε λιπαρά και ενέργεια και πλούσια σε πρωτεΐνη, όταν είναι γεμιστή τότε αρκετή ποσότητα του λίπους απορροφάται από τη γέμιση. Γι’ αυτό μαγειρέψτε ξεχωριστά τη γαλοπούλα από τη γέμιση. Ψήστε τη γαλοπούλα ολόκληρη στο φούρνο και όταν θα τη φάτε, αφαιρέστε την πέτσα και το ορατό λίπος. Με αυτό τον τρόπο θα πάρετε λιγότερα λιπαρά και θα ψήσετε πιο καλά τη γαλοπούλα. Επίσης, καλό θα ήταν να αφαιρέσετε την πέτσα, όπου περιέχεται το περισσότερο λίπος και θερμίδες.

Διατροφικές Συστάσεις για το Χριστουγεννιάτικη Περίοδο

Καταναλώνουμε μικρά γεύματα κατανεμμημένα στη διαρκεια της ημέρας (5-6)

Συνοδεύουμε τα 2 κύρια γεύματα μας με σαλάτα

Προσέχουμε τη ποσότητα σώς που προσθέτουμε τόσο στο φαγητό όσο και στη σαλάτα

Αποφεύγουμε λιπαρά τρόφιμα (πχ. Λουκάνικο,πίττες, τηγανιτά, κρέμα γάλακτος)

Αποφεύγουμε κατανάλωση αλκοόλ περισσότερο απο 1 ποτήρι ανα ημέρα

Το κρέας οπως η παραδοσιακή γαλοπούλα ειναι μια πηγή πρωτείνης και ιχνοστοιχείων όπως Ψευδάργευρου και συνάμα είναι πολύ χαμηλό σε λίπος .Συγκεκριμένα τα 90 γρ έχουν 1.8 γρ λιπος και 140 θερμίδες σε σχέση με το κόκκινο κρέας που έχει 5.9 γρ και 160 θερμίδες

Προκειμένου να καταναλώσουμε κάποιο γλυκισμα , προσέχουμε τη ποσότητα και την ποιότητα (λίπους) των γευμάτων μας κατά τη διάρκεια της ημέρας

Ένα μελομακάρονο (45γρ) έχει τις ίδιες θερμίδες με ενα κουραμπιέ (45 γρ), όμως το μελομακάρανο έχει λιγότερο λίπος αλλά περισσότερο απλά σάκχαρα(μέλι, ζάχαρη)

Αν θέλουμε να μη ξεφύγουμε στη ποσότητα φαγητού μπορούμε να καταναώσουμε 1 ποτήρι νερού 20 λεπτά πριν απο το γεύμα (προσοχη σε όσους έχουν προβλημα με στομάχι)

Τέλος , προσέχουμε να μην πηγαίνουμε στα χριστουγεννιάτικες συγκεντρώσεις πεινασμένοι