Χριστοφόρου: Μείζον κοινωνικό πρόβλημα η απόκτηση κατοικίας αλλά και τα υψηλά ενοίκια

Σε δηλώσεις του ο Αναπληρωτής Προέδρος του ΔΗΣΥ και Ευρωβουλευτής του ΕΛΚ κ. Λευτέρης Χριστοφόρου  αναφέρθηκε στις υψηλές τιμές στα ακίνητα και στα ενοίκια

Θεωρώντας ότι είναι ιδιαίτερα σημαντικό κοινωνικό πρόβλημα η αύξηση της τιμής απόκτησης στέγης στην Κύπρο, αλλά και τα απαράδεκτα υψηλά ενοίκια που υπάρχουν σήμερα, έθεσα το ζήτημα στην ίδια την Ευρωπαϊκή Επιτροπή

Ζητώ από την Ε.Ε να υποδείξει τρόπους με τους οποίους μπορεί να στηρίξει στεγαστικά προγράμματα στην Κύπρο και να χρηματοδοτήσει αυτή την προσπάθεια ούτως ώστε αυξάνοντας της προσφορά κατοικιών να μπορέσουμε να τιθασεύσουμε τις τιμές απόκτησης γης και στέγασης, αλλά και τις τιμές των ενοικίων.

Θεωρώ ότι είναι μείζον κοινωνικό πρόβλημα η απόκτηση κατοικίας αλλά και τα υψηλά ενοίκια και οφείλουμε όλοι, με όλες μας τις δυνάμεις, να συνδράμουμε για να υπάρξει μια ευαίσθητη κοινωνική αντιμετώπιση του προβλήματος. Αναμένω από την Ε.Ε, όπως ζητώ και στην παρέμβαση μου, να υπάρξουν τρόποι χρηματοδότησης αυτών των προγραμμάτων και μέσω των Ευρωπαϊκών Ταμείων.

Σε παλαιότερη συνάντηση που είχα με τον αρμόδιο επίτροπο για αυτά τα ζητήματα και ιδιαίτερα για το επενδυτικό πρόγραμμα Juncker Plan, τον Jyrki Katainen, μου υπέδειξε ότι σε άλλες χώρες υπάρχει χρηματοδότηση από την Ε.Ε για κοινωνικές κατοικίες, άρα υπάρχει ο τρόπος και ο δρόμος και η Ε.Ε να συνδράμει προς αυτή την κατεύθυνση.

Διευθέτησα νέα συνάντηση με τον επίτροπο της Ε.Ε τον κ. Jyrki Katainen την ερχόμενη εβδομάδα στο Στρασβούργο και αναμένω ότι θα υπάρξει θετική ανταπόκριση και από την Ε.Ε, για να στηρίξει χρηματοδοτικούς οργανισμούς και προγράμματα στην Κύπρο, ούτως ώστε να αντιμετωπίσουμε το διαρκώς οξυνόμενο πρόβλημα της στέγασης στην Κύπρο και της απόκτηση φτηνής κατοικίας για όλα τα κοινωνικά στρώματα.

Θεωρώ ότι πρέπει να αξιοποιήσουμε και τους οργανισμούς που έχουμε στην Κύπρο και με χρηματοδότηση από την Ε.Ε, να συνδράμουμε όλοι με όλες μας τις δυνάμεις, για να υπάρξουν κοινωνικές κατοικίες που θα ανταποκρίνονται στα αιτήματα των πλατιών κοινωνικών στρωμάτων και με αυτό τον τρόπο πιστεύω ότι θα μπορέσει να υπάρξει επαρκής προσφορά στέγης που θα μειώσει τις τιμές απόκτησης στέγης καθώς και των ενοικίων που αυτή την στιγμή είναι σε απρόσιτα επίπεδα και δημιουργούν μείζονα προβλήματα σε κάθε κυπριακή οικογένεια.