Στη δημοσιότητα η Έκθεση του Ταμείου Ανακουφίσεως Παθόντων – Τι εντοπίστηκε

Δόθηκε σήμερα στη δημοσίοτητα από το Γραφείο του Γενικού Ελεγκτή της Δημοκρατίας, η Ειδική Έκθεση «Έλεγχος Ταμείου Ανακουφίσεως Παθόντων» που ετοιμάστηκε από την Ελεγκτική Υπηρεσία έχει αναρτηθεί σήμερα στην ιστοσελίδα της Υπηρεσίας, στη διεύθυνση:

http://www.audit.gov.cy/audit/audit.nsf/All/0F9F32F2CB2B53A2C225837C003AD5D2?OpenDocument

Ο Γενικός Ελεγκτής, Οδυσσέας Μιχαηλίδης, εντόπισε σωρεία σημαντικών ευρημάτων όπως δικαιούχους που λαμβάνουν μηνιαία ειδική σύνταξη και από το Ταμείο Ανακουφίσεως Παθόντων , αλλά και από άλλες Υπηρεσίες του Υπουργείου Εργασίας και Πρόνοιας και μη σύννομες αποφάσεις της Επιτροπής σε κάποιες περιπτώσεις καταβολής χρηματικών ωφελημάτων.

Εντοπίστηκαν δικαιούχοι ανάπηροι (κατά την έννοια του Νόμου) της μηνιαίας ειδικής σύνταξης του ΤΑΠ να λαμβάνουν μηνιαία επιδόματα και από άλλες Υπηρεσίες/Τμήματα του Υπουργείου Εργασίας, Πρόνοιας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων (ΥΕΠΚΑ) για τη κάλυψη των ειδικών αναγκών τους λόγω της αναπηρίας τους (που ενδέχεται να αφορούν πλήρως ή μερικώς την ίδια φύση αναπηρίας που καλύπτει και το ΤΑΠ).

– Εντοπίστηκαν δικαιούχοι ανάπηροι με βαθμό αναπηρίας ή/και φύση αναπηρίας που τους δίνει τη δυνατότητα να εργαστούν, οι οποίοι κατόπιν αίτησής τους (ως ασφαλισμένοι στο Ταμείο Κοινωνικών Ασφαλίσεων), εγκρίθηκαν για παροχή σύνταξης ανικανότητας είτε επικαλούμενοι την ίδια φύση αναπηρίας (βάσει της οποίας λαμβάνουν από το ΤΑΠ ειδική σύνταξη ή χορηγήματα) ή/και άλλες παθήσεις/ασθένειες. Σε κάποιες περιπτώσεις η συνεκτίμηση του βαθμού αναπηρίας και για τα δύο Ταμεία υπερβαίνει το 100%.

– Ψηλά γενικά μηνιαία εισοδήματα (χωρίς κανένα περιορισμό) εξασφαλίζονται από δικαιούχους ανάπηρους του ΤΑΠ οι οποίοι είναι/ήταν μόνιμοι δημόσιοι υπάλληλοι (που ανεξάρτητα από τον βαθμό αναπηρίας τους προσλήφθηκαν στο δημόσιο και εργάζονται/εργάζονταν κανονικά) και παίρνουν, επιπρόσθετα με τα ποσά που λαμβάνουν από το ΤΑΠ, τον μηνιαίο μισθό ή σύνταξή τους.

– Μη επαναξιολόγηση των εκτάκτων χορηγημάτων που παραχωρούνται μέσω του ΤΑΠ (σύμφωνα με τους Κανονισμούς ή με τις από καιρού εις καιρό εκδοθείσες Αποφάσεις του Υπουργικού Συμβουλίου) και μη υιοθέτηση μηχανισμών που να διασφαλίζουν ότι οι ανάγκες αυτές αποδεδειγμένα δεν καλύπτονται από άλλους πόρους.

Συγκεκριμένα, με βάση τα συνολικά εισοδήματα για τον Δεκέμβριο του 2016, και μετά από δείγμα που λήφθηκε από ανάπηρους που λαμβάνουν από το ΤΑΠ €1000 και πάνω προέκυψαν τα πιο κάτω παραδείγματα:

Δικαιούχος με 50% βαθμό αναπηρίας, λαμβάνει κάθε μήνα: 1571 ευρώ από το ΤΑΠ και 5992 ευρώ μισθό επειδή είναι κρατικός υπάλληλος, με αποτέλεσμα να λαμβάνει συνολικά τον μήνα 7563 ευρώ.

Δεύτερο άτομο με 50% βαθμό αναπηρίας, λαμβάνει κάθε μήνα: 1571 ευρώ από το ΤΑΠ και 5904 ευρώ από το Ταμείο Κοινωνικών Ασφαλίσεων, με αποτέλεσμα να λαμβάνει συνολικά τον μήνα 7475 ευρώ.

Σε τρίτη υπόθεση, άτομο με 65% βαθμό αναπηρίας λαμβάνει κάθε μήνα: 1873 ευρώ από το ΤΑΠ, 3950 ευρώ μισθό ήταν είναι κρατικός υπάλληλος, 534 επίδομα συνταξιούχου και 1018 ευρώ από το Ταμείο Κοινωνικών Ασφαλίσεων, με αποτέλεσμα να λαμβάνει συνολικά τον μήνα 7375 ευρώ.

Χαρακτηριστικές είναι και οι περιπτώσεις ατόμων που λαμβάνουν επιδόματα, τόσο από το ΤΑΠ, όσο και από το ΤΚΕΑΑ (Τμήμα Κοινωνικής Ενσωμάτωσης Ατόμων με Αναπηρίες), επιπρόσθετα των μηνιαίων τους απολαβών.

Για παράδειγμα, ένας δικαιούχος με 100% βαθμό αναπηρίας, λαμβάνει από το ΤΑΠ ειδική σύνταξη 2067 ευρώ και χορήγημα βαριάς αναπηρίας 815 ευρώ. Την ίδια ώρα, παίρνει από το ΤΚΕΑΑ 350 ευρώ επίδομα φροντίδας, 337 ευρώ επίδομα βαριάς κινητικής αναπηρίας και 316 ευρώ χορηγία σε τυφλούς. Συνολικά, λαμβάνει τον μήνα 4734 ευρώ, ανάμεσά τους και 848 ευρώ από την Υπηρεσία Διαχείρισης Επιδομάτων Πρόνοιας στο πλαίσιο του ΕΕΕ.

Σε δεύτερη περίπτωση, δικαιούχος με 100% βαθμό αναπηρίας, λαμβάνει από το ΤΑΠ ειδική σύνταξη 2067 ευρώ και χορήγημα βαριάς αναπηρίας 815 ευρώ. Την ίδια ώρα, παίρνει από το ΤΚΕΑΑ 102 ευρώ επίδομα διακίνησης, 854 ευρώ επίδομα φροντίδας και 337 ευρώ επίδομα βαριάς κινητικής αναπηρίας. Συνολικά, λαμβάνει τον μήνα 4175 ευρώ.