Χριστουγεννιάτικο δώρο στις ευάλωτες ομάδες του πληθυσμού

Χριστουγεννιάτικο δώρο στις ευάλωτες ομάδες του πληθυσμού ενέκρινε σήμερα το Υπουργικό Συμβούλιο, σύμφωνα με τον Αναπληρωτή Κυβερνητικό Εκπρόσωπο Βίκτωρα Παπαδόπουλο.

Όπως ανέφερε μετά τη συνεδρία σε 30 χιλιάδες νοικοκυριά, δικαιούχους του ΕΕΕ και λήπτες δημοσίου βοηθήματος, θα δοθεί ποσό 384 ευρώ για ένα πρόσωπο, αυξημένο κατά 192 ευρώ για κάθε εξαρτώμενο άνω των 14 ετών και 115 ευρώ για εξαρτώμενο κάτω των 14 ετών, με συνολική δαπάνη 15 εκ. ευρώ.

Επίσης, 30 χιλιάδες χαμηλοσυνταξιούχοι που δεν είναι δικαιούχοι του ΕΕΕ και λήπτες δημοσίου βοηθήματος που ισούται με το ποσό που θα πάρουν για τον Δεκέμβριο ως επίδομα χαμηλοσυνταξιούχου με ελάχιστο ποσό τα 100 ευρώ και με συνολική δαπάνη 3,8 εκ. ευρώ.

Επίσης, θα δοθεί σε 346 εγκλωβισμένους και παιδιά που φοιτούν στο δημοτικό και το γυμνάσιο Ριζοκαρπάσου και που ισούται με το ύψους του μηνιαίου επιδόματος.

Επιπρόσθετα, θα δοθεί σε 1700 πρόσωπα που είναι βοηθούμενοι από το Ταμείο Ανακούφισης Παθόντων, σε Παθόντες ή εξαρτώμενους πεσόντων ή εξαφανισθέντων κατά τον αγώνα του 55-΄΄59., την τουρκική εισβολή και κατά την υπηρεσία στην πατρίδα. Το ποσό που θα λάβουν είναι ίσο με την ειδική μηνιαία σύνταξη που λαμβάνουν.

“Είναι μια δαπάνη 20 εκ. ευρώ και όλα είναι εξοικονομήσεις από τον προϋπολογισμό του Υπουργείου Εργασίας” είπε ο κ. Παπαδόπουλος.

Ανέφερε ακόμη ότι το Υπουργικό Συμβούλιο ενέκρινε επίσης ενισχυμένο χριστουγεννιάτικο δώρο προς τους εγκλωβισμένους.

Το Υπουργικό Συμβούλιο ενέκρινε ακόμη το νομοσχέδιο για τον επενδυτικό Νόμο που μειώνει σημαντικά τη γραφειοκρατία και εξυπηρετεί τους επενδυτές για μεγάλες επενδύσεις, όπως είπε.

Πρόκειται, εξήγησε, για νομοσχέδιο που όλοι ανέμεναν, έτσι ώστε να ενισχυθεί και να αυξηθεί η ανάπτυξη στον τόπο μας.

`Εναπόκειται πλέον στη νέα Κυβέρνηση για να το εφαρμόσει, απαιτείται σκληρή δουλειά, όραμα και δημιουργία Υφυπουργείου Ανάπτυξης` πρόσθεσε.

Είπε ακόμη ότι σήμερα αποφασίστηκε μετά από πολλά αιτήματα διαφόρων κυβερνητικών Τμημάτων και Υπουργείων για τη πιο εύρυθμη λειτουργία τους και για εκτέλεση έργων που έχουν εξαγγελθεί όπως από το 2018 το σύνολο των εποχιακών ωρομίσθιων εργατών να απασχολείται για περίοδο 11 μηνών, από 8 που ήταν μέχρι σήμερα και από 6 που ήταν τα προηγούμενα χρόνια.

Ακόμη, σήμερα εγκρίθηκε επίσης συμπληρωματικός κρατικός προϋπολογισμός για το 2017 που προβλέπει δαπάνες 335 εκ. ευρώ από τα οποία τα 160 αποτελούν ενδοκυβερνητικές συναλλαγές,` άρα δεν επιβαρύνουν το δημοσιονομικό ισοζύγιο, ενώ προκύπτουν και εξοικονομήσεις 75 εκ. ευρώ`.

“Συνεπώς η πραγματική δημοσιονομική επιβάρυνση περιορίζεται στα 100 εκ. ευρώ επιτρέποντας την άνετη επίτευξη των δημοσιονομιών στόχων» σημείωσε.

Οπως είπε, αύριο ο Υπουργός Οικονομικών θα παραθέσει συνέντευξη Τύπου για τον συμπληρωματικό προϋπολογισμό.

Σε παρατήρηση δημοσιογράφου ότι κάποιοι μπορεί να επικρίνουν την Κυβέρνηση ότι απλόχερα προσφέρει επιδόματα, είπε ότι `αντιθέτως, και όσον αφορά και το χριστουγεννιάτικο δώρο, είναι από εξοικονομήσεις και νοικοκυρεμένη διαχείριση`.

Ο κ. Παπαδόπουλος είπε ότι «η ανάπτυξη που ήρθε στον τόπο, τα πρωτογενή πλεονάσματα που δημιουργήθηκαν, η αναδιάρθρωση του χρέους που μας επέτρεψε να ρίξουμε το χρέος αλλά και να μειώσουμε εξαιρετικά σημαντικά τα τοκοχρεολύσια που πλήρωνε ο Κύπριος φορολογούμενος όλα αυτά, μαζί γιατί είμαστε πλέον στις αγορές με το χαμηλότερο επιτόκιο δεκαπενταετίας, θυμάστε πού ήμασταν το 2013 νομίζω, που δεν μας δάνειζε κανένας και είχαμε επιτόκιο 16%, όλα αυτά μαζί με τη σωστή νοικοκυρεμένη πολιτική, μάς επιτρέπουν να κάνουμε και κοινωνική πολιτική και έργα χωρίς ελλείμματα και χωρίς να επιβαρύνουμε τους Κύπριους φορολογούμενους».