Συνέντευξη Τύπου της Υπουργού Εργασίας, Πρόνοιας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων

Η Υπουργός Εργασίας, Πρόνοιας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων κα Ζέτα Αιμιλιανίδου, παραχώρησε σήμερα συνέντευξη Τύπου σχετικά με την παραχώρηση χριστουγεννιάτικου δώρου σε ευάλωτες ομάδες του πληθυσμού, το Σχέδιο Παροχής Τιμητικού Επιδόματος Πολύτεκνης Μάνας, το Εθνικό Σχέδιο Δράσης για την Πρόληψη και Καταπολέμηση της Βίας στην Οικογένεια (2017-2019), καθώς και το Σχέδιο για την Παροχή της Ευρωπαϊκής Κάρτας Αναπηρίας στην Κύπρο. Συγκεκριμένα, η κα Υπουργός προέβη στις ακόλουθες δηλώσεις:

Σχετικά με τη σημερινή απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου για παραχώρηση χριστουγεννιάτικου δώρου σε ευάλωτες ομάδες του πληθυσμού, η κα Υπουργός σημείωσε ότι χριστουγεννιάτικο δώρο θα λάβουν:

• Οι δικαιούχοι Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος (ΕΕΕ) και λήπτες Δημοσίου Βοηθήματος, ποσό €384 για ένα πρόσωπο, αυξημένο κατά €192 για κάθε εξαρτώμενο άνω των 14ων ετών και κατά €115 για κάθε εξαρτώμενο κάτω των 14ων ετών, με συνολική δαπάνη €15 εκατομμύρια.

• Οι χαμηλοσυνταξιούχοι που δεν είναι δικαιούχοι ΕΕΕ ή λήπτες Δημοσίου Βοηθήματος, ποσό που ισούται με το ύψος του μηνιαίου επιδόματος που θα λάβουν για τον μήνα Δεκέμβριο ως επίδομα χαμηλοσυνταξιούχου, με ελάχιστο ποσό τα €100, με συνολική δαπάνη €3,8 εκατομμύρια.

• Οι εγκλωβισμένοι και τα παιδιά που φοιτούν στο νηπιαγωγείο, δημοτικό και γυμνάσιο Ριζοκαρπάσου, ποσό που ισούται με το ύψος του μηνιαίου τους επιδόματος, με συνολική δαπάνη €120.000.

• Οι βοηθούμενοι από το Ταμείο Ανακουφίσεως παθόντων (παθόντες ή εξαρτώμενοι πεσόντων ή και εξαφανισθέντων κατά τον αγώνα του 1955-59, την τουρκική εισβολή και κατά την υπηρεσία της πατρίδας), ποσό ίσο με την ειδική μηνιαία σύνταξη που λαμβάνουν, με συνολική δαπάνη €670.000.

Κληθείσα να σχολιάσει ενδεχόμενες επικρίσεις της αντιπολίτευσης ότι η ενέργεια αυτή γίνεται λόγω προεκλογικής περιόδου, η κα Υπουργός απάντησε: «Το χριστουγεννιάτικο δώρο δόθηκε σε όλες τις κατηγορίες εκτός από τους χαμηλοσυνταξιούχους και τα προηγούμενα χρόνια. Άρα δεν μπορεί να γίνει δεκτό ότι γίνεται για προεκλογικούς σκοπούς. Το χριστουγεννιάτικο επίδομα για τους χαμηλοσυνταξιούχους προέρχεται από τον προϋπολογισμό του Υπουργείου.

Είναι η υλοποίηση της πολιτικής της Κυβέρνησης, όπως οποιαδήποτε ανάπτυξη και σωστή οικονομική διαχείριση αφορά πρωτίστως στις ευάλωτες ομάδες του πληθυσμού. Επομένως, το έργο που γίνεται από την Κυβέρνηση είναι δεδομένο, δεν αφορά έργο των τελευταίων δύο μηνών αλλά έργο των τελευταίων χρόνων. Άρα δεν μπορώ να δεχτώ ότι οποιαδήποτε Σχέδια που γίνονται όλα αυτά τα χρόνια και στις δύσκολες μάλιστα οικονομικές συνθήκες του 2013 και του 2014, με την ανεργία που ήταν στο 16% και όχι στο 10,3%, είναι κάτι που έγινε τους τελευταίους δύο μήνες. Ο Νόμος για το ΕΕΕ ψηφίστηκε το 2014».

Στη συνέχεια η κα Αιμιλιανίδου ανέφερε ότι έχει ξεκινήσει η εφαρμογή του Σχεδίου Παροχής Τιμητικού Επιδόματος Πολύτεκνης Μάνας, το οποίο είχε εγκριθεί από το Υπουργικό Συμβούλιο. Σύμφωνα με το Σχέδιο, το επίδομα θα παραχωρείται στις πολύτεκνες μάνες, οι οποίες:

(α) είτε είναι δικαιούχοι του Σχεδίου Ενίσχυσης των Συνταξιούχων με Χαμηλά Εισοδήματα (χαμηλοσυνταξιούχοι που λαμβάνουν την λεγόμενη μικρή επιταγή), στις οποίες θα καταβληθεί χωρίς να χρειαστεί να υποβάλουν αίτηση,

(β) είτε είναι συνταξιούχοι δικαιούχοι του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος (χαμηλοσυνταξιούχοι που λαμβάνουν ΕΕΕ), στις οποίες θα καταβληθεί χωρίς να χρειαστεί να υποβάλουν αίτηση,

(γ) είτε έχουν ετήσιο εισόδημα μέχρι €32.667 για μονήρες πρόσωπο ή μέχρι €49.000 σε περίπτωση ζεύγους, οι οποίες χρειάζεται να συμπληρώσουν και να υποβάλουν στην Υπηρεσία Διαχείρισης Επιδομάτων Πρόνοιας το έντυπο αίτησης.

Το ύψος του επιδόματος καθορίζεται βάσει εισοδηματικών κριτηρίων ως ακολούθως:

• €300 στις κατηγορίες (α) και (β) ανωτέρω και σε όσες εκ της κατηγορίας (γ) έχουν ετήσιο εισόδημα μέχρι €10.323 για μονήρες πρόσωπο ή μέχρι €15.485 σε περίπτωση ζεύγους,

• €150 σε όσες εκ της κατηγορίας (γ) έχουν ετήσιο εισόδημα από €10.323 μέχρι €13.000 για μονήρες πρόσωπο ή από €15.485 μέχρι €19.500 σε περίπτωση ζεύγους, και

• €100 σε όσες εκ της κατηγορίας (γ) έχουν ετήσιο εισόδημα από €13.001 μέχρι €32.667 για μονήρες πρόσωπο ή από €19.501 μέχρι €49.000 σε περίπτωση ζεύγους.

Επιπλέον, η κα Υπουργός ανέφερε σχετικά με το «Εθνικό Σχέδιο Δράσης για την Πρόληψη και Καταπολέμηση της Βίας στην Οικογένεια (2017-2019)» τα ακόλουθα: «Η Κυβέρνηση έχει θέσει μεταξύ των προτεραιοτήτων της την πρόληψη και καταπολέμηση της βίας στην οικογένεια σε όλους τους εμπλεκόμενους τομείς του κράτους και της κοινωνίας.

Στο πλαίσιο του πιο πάνω στόχου το Υπουργείο Εργασίας, Πρόνοιας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων (Συμβουλευτική Επιτροπή για την Πρόληψη και Καταπολέμηση της Βίας στην Οικογένεια) προχώρησε στην ετοιμασία του νέου Εθνικού Σχεδίου Δράσης για την Πρόληψη και Καταπολέμηση της Βίας στην Οικογένεια (2017-2019), το οποίο διαδέχεται το Εθνικό Σχέδιο Δράσης για την Πρόληψη και Καταπολέμηση της Βίας στην Οικογένεια (2010-2013).
Το νέο Εθνικό Σχέδιο Δράσης είναι στοχευμένο και επικεντρώνεται σε βασικούς στόχους προτεραιότητας και μπορεί να υλοποιηθεί στο πλαίσιο των οικονομικών και διοικητικών δυνατοτήτων του κράτους.

Το νέο Εθνικό Σχέδιο Δράσης αναγνωρίζει την έμφυλη διάσταση της βίας στην οικογένεια και επιχειρεί να ενσωματώσει τη διάσταση της ισότητας των φύλων, καθώς και μια θυματοκεντρική προσέγγιση στην καταπολέμηση του φαινομένου.

Με βάση τα πιο πάνω, έχουν καθοριστεί οι ακόλουθοι έξι βασικοί στόχοι προτεραιότητας: 1) Παρακολούθηση του προβλήματος της βίας στην οικογένεια.2) Πρόληψη του φαινομένου της βίας στην οικογένεια.3) Επιμόρφωση και εξειδίκευση των επαγγελματιών.4) Αποτελεσματική εφαρμογή της νομοθεσίας.5) Ενίσχυση των υπηρεσιών προστασίας και στήριξης θυμάτων βίας στην οικογένεια.6) Συντονισμός και αξιολόγηση της εφαρμογής του Εθνικού Σχεδίου Δράσης.

Ο κάθε στόχος προτεραιότητας αναλύεται σε ενδιάμεσους στόχους, δράσεις, φορείς υλοποίησης, χρονοδιάγραμμα και δείκτες παρακολούθησης των δράσεων. Συγκεκριμένα, το νέο Εθνικό Σχέδιο επικεντρώνεται, μεταξύ άλλων, στην προώθηση/υλοποίηση των πιο κάτω θεμάτων:

• Ολοκλήρωση της αναβάθμισης των Εγχειριδίων των Διατμηματικών Διαδικασιών για Ενήλικες και Παιδιά σχετικά με τον χειρισμό περιστατικών βίας στην οικογένεια και θεσμοθέτηση τους υπό μορφή Κανονισμών από τη Βουλή.

• Προώθηση εφαρμογής μοντέλου για την στήριξη και προστασία γυναικών θυμάτων βίας (Μονάδα Στήριξης Γυναικών)

• Προώθηση διαδικασιών Αξιολόγησης/Διαχείρισης Κινδύνου σε όλες τις εμπλεκόμενες υπηρεσίες.

• Προώθηση δημιουργίας ενιαίου αρχείου στατιστικών δεδομένων καταγραφής περιστατικών βίας στην οικογένεια.

• Προώθηση συστηματικής διατμηματικής επιμόρφωσης των επαγγελματιών μέσα από την ΚΑΔΔ (Κυπριακή Ακαδημία Δημόσια Διοίκησης).

• Επιδότηση Συμβουλευτικής Επιτροπής για πρόσληψη οικογενειακών συμβούλων από τον ιδιωτικό τομέα.

• Προώθηση της αποτελεσματικής εφαρμογής του περί της Θέσπισης Ελάχιστων Προτύπων σχετικά με τα Δικαιώματα, την Υποστήριξη και την Προστασία Θυμάτων της Εγκληματικότητας Νόμου του 2016 (N.51(I)/2016).

• Προώθηση της κύρωσης της Σύμβασης της Κωνσταντινούπολης από τη Βουλή με νόμο».

Καταληκτικά, είπε, το νέο Εθνικό Σχέδιο Δράσης αποτελεί ένα σημαντικό εργαλείο για την προώθηση της Πρόληψης και Καταπολέμησης της Βίας στην Οικογένεια, δεδομένου ότι, πέρα από τη στοχοθέτηση και προγραμματισμό των δράσεων, θα συμβάλει στον ενδοτμηματικό και διατμηματικό συντονισμό των δράσεων/προγραμμάτων, καθώς και στην παρακολούθηση και αξιολόγηση της υλοποίησής τους.

Τέλος, αναφορικά με το Σχέδιο για την Παροχή της Ευρωπαϊκής Κάρτας Αναπηρίας στην Κύπρο, η κα Αιμιλιανίδου δήλωσε: «Η Κυβέρνηση ανακοινώνει σήμερα ότι θέτει σε εφαρμογή ένα νέο Σχέδιο για την εξυπηρέτηση των ατόμων με αναπηρίες, το Σχέδιο για την Παροχή της Ευρωπαϊκής Κάρτας Αναπηρίας στην Κύπρο, το οποίο έχει εγκριθεί από το Υπουργικό Συμβούλιο.Η έκδοση της Ευρωπαϊκής Κάρτας Αναπηρίας αποτελεί Ευρωπαϊκό Πρόγραμμα που χρηματοδοτείται κατά 80% από την Ευρωπαϊκή Ένωση και θα ισχύει στην Κύπρο και σε ακόμα επτά χώρες, με προοπτική να επεκταθεί και σε άλλες χώρες μελλοντικά.

Σκοπός του νέου Σχεδίου είναι η ενθάρρυνση, βελτίωση και διευκόλυνση της κινητικότητας των ατόμων με αναπηρίες, καθώς και η ενίσχυση της συμμετοχής τους στον κοινωνικό, πολιτιστικό και ψυχαγωγικό τομέα της ζωής, μέσω της έκδοσης και παροχής της «Ευρωπαϊκής Κάρτας Αναπηρίας», η οποία θα επιτρέπει την πρόσβαση των κατόχων της σε πλεονεκτήματα και οφέλη, στα κράτη μέλη που συμμετέχουν στο σχετικό ευρωπαϊκό πρόγραμμα. Στο παρόν στάδιο, στο πρόγραμμα συμμετέχουν η Κύπρος, το Βέλγιο, η Εσθονία, η Φιλανδία, η Ιταλία, η Μάλτα, η Σλοβενία και η Ρουμανία.

Τα πλεονεκτήματα και οφέλη για τους κατόχους της Ευρωπαϊκής Κάρτας Αναπηρίας καθορίζονται σε κατάλογο που είναι αναρτημένος στη νέα, ειδική για την Κάρτα, ιστοσελίδα που τίθεται σε εφαρμογή από σήμερα. Ο κατάλογος θα εμπλουτίζεται συνεχώς με νέα ωφελήματα.

Στο παρόν πρώτο στάδιο περιλαμβάνει ωφελήματα στους τομείς του τουρισμού, μεταφορών και πολιτισμού, όπως έκπτωση κατά 50% στα κόμιστρα των δημόσιων λεωφορείων, δωρεάν είσοδο σε όλα τα μουσεία, μνημεία και αρχαιολογικούς χώρους του Τμήματος Αρχαιοτήτων, καθώς και σε πολλά ιδιωτικά ή κοινοτικά μουσεία, θέατρα και φεστιβάλ, δωρεάν χρήση αριθμού ομπρελών και κρεβατιών σε οργανωμένες δημοτικές και κοινοτικές παραλίες, δωρεάν είσοδο σε εθνικά πρωταθλήματα και διεθνείς αγώνες του Κυπριακού Οργανισμού Αθλητισμού, έκπτωση 25% στις τιμές των εκδρομών περιήγησης του Συνδέσμου Ταξιδιωτικών Πρακτόρων κ.α.

Επίσης, ο κάτοχος της Κάρτας, όταν ταξιδεύει σε κάθε μια από τις άλλες επτά χώρες που συμμετέχουν στο πρόγραμμα, θα μπορεί να απολαμβάνει τα ωφελήματα που προσφέρει η συγκεκριμένη χώρα.

Δικαιούχοι του Σχεδίου στην Κύπρο είναι άτομα με μακροχρόνιες σωματικές, ψυχικές, διανοητικές ή αισθητηριακές διαταραχές, οι οποίες κατά την αλληλοεπίδραση τους με διάφορα εμπόδια δυνατό να εμποδίσουν την πλήρη και αποτελεσματική συμμετοχή τους στην κοινωνία σε ίση βάση με τους άλλους και που η αναπηρία τους θα πιστοποιείται ως μέτρια, σοβαρή ή ολική. Όταν το άτομο με αναπηρία είναι απαραίτητο να συνοδεύεται από άλλο άτομο τότε πρόσβαση στα ωφελήματα θα έχει και ο συνοδός του και η Κάρτα θα φέρει την σήμανση “Α” (Assistant).

Το Τμήμα Κοινωνικής Ενσωμάτωσης Ατόμων με Αναπηρίες δέχεται από σήμερα αιτήσεις του κοινού σε ειδικό έντυπο από την Ιστοσελίδα του Τμήματος, από τα Κεντρικά Γραφεία στα Λατσιά ή το Κέντρο Αξιολόγησης Αναπηρίας στη Λεμεσό, καθώς και από όλα τα Κέντρα Εξυπηρέτησης του Πολίτη. Η έκδοση της Κάρτας στους δικαιούχους θα γίνεται δωρεάν. Για όσους πολίτες με αναπηρίες είναι ήδη λήπτες αναπηρικών επιδομάτων του Τμήματος ή της Υπηρεσίας Διαχείρισης Επιδομάτων Πρόνοιας δεν θα χρειαστεί επαναξιολόγηση αναπηρίας, αλλά θα χρειαστεί αίτηση».