Χριστοδουλίδης σε Τσαβούσογλου: Λύση μόνο ΔΔΟ (ΔΕΙΤΕ ΤΟ ΒΙΝΤΕΟ)

Οι δημοσιογράφοι οι οποίοι καλύπτουν την τις εργασίες ακι συναντήσεις στο πλαίσιο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ, έγιναν μάρτυρες ενός «ντιμπέιτ» μεταξύ του Τούρκου υπουργού Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου και του Νίκου Χριστοδουλίδη.

Ο κ. Τσαβούσογλου –που περίμενε την ώρα για τη διμερή συνάντηση με τον Ινδό ομόλογό του– συνομιλούσε με Έλληνα ανταποκριτή, όταν έφτασε εκεί ο Νίκος Χριστοδουλίδης. Οι δύο υπουργοί χαιρετήθηκαν εγκάρδια και άρχισαν τα αστεία, όταν ο Κύπριος υπουργός Εξωτερικών ρώτησε τον Τούρκο ομόλογό του γιατί θέλει την άτυπη πενταμερή και δεν συμφωνεί με τους όρους αναφοράς.

Ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Χριστοδουλίδης, επαναδιατύπωσε στον  Μεβλούτ Τσαβούσογλου, το πλαίσιο λύσης που επιθυμεί η ελληνοκυπριακή πλευρά, αυτό της διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας.

Η απεσταλμένη του ΡΙΚ στη Νέα Υόρκη, Στέλλα Μιχαήλ, μετέδωσε ότι ο Νίκος Χριστοδουλίδης τόνισε στον Μεβλούτ Τσαβούσογλου ότι οι δύο πλευρές στην Κύπρο και οι εγγυήτριες δυνάμεις πρέπει να συμφωνήσουν για τους όρους αναφοράς για να επαναρχίσουν οι διαπραγματεύσεις στο Κυπριακό και να αξιοποιηθεί ό,τι είχε επιτευχθεί στην τελευταία διαπραγματευτική διαδικασία.

Ο Τούρκος Υπουργός ανέφερε ότι πρώτα πρέπει να συμφωνήσουν οι πλευρές και μετά να επαναρχίσουν οι διαπραγματεύσεις, υποστηρίζοντας ότι η Τουρκία συμφώνησε και με την Ελλάδα να γίνουν πρώτα άτυπες συναντήσεις και μετά να εργαστούν τα μέρη για τους όρους αναφοράς.

Ο Κύπριος ομόλογός του, απάντησε ότι είναι γνωστό ότι αυτό που θα συζητηθεί είναι η διζωνική, δικοινοτική ομοσπονδία.

Ο κύριος Τσαβούσογλου επανέλαβε τους ισχυρισμούς ότι ο πρόεδρος Αναστασιάδης του είχε μιλήσει για συνομοσπονδία και επικαλέστηκε πρακτικά που έχει στη διάθεσή του, κάτι το οποίο απέρριψε ο Νίκος Χριστοδουλίδης, λέγοντας πως πρακτικά διαθέτει και η ελληνοκυπριακή πλευρά.

Πρόθεση της Τουρκίας να θέσει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων άλλες μορφές λύσης του Κυπριακού, διέγνωσε ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Χριστοδουλίδης, κληθείς να σχολιάσει τις θέσεις που ανέπτυξε ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου, στη δημόσια στιχομυθία τους.

Ο κύριος Χριστοδουλίδης, ο οποίος μιλούσε ύστερα από συνάντηση με τον υπουργό Εξωτερικών της Ελλάδας, Νίκο Δένδια, τόνισε ότι η Τουρκία δεν μπορεί να κάνει κάτι τέτοιο, εάν δεν υπάρχει η σύμφωνος γνώμη των άλλων μερών.

Στόχος, ανέφερε, είναι η λύση στη βάση της διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας και αυτό είναι το πρώτο μήνυμα που θα μεταφέρει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, στον Γενικό Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών. Θα μεταφέρει, επίσης, το μήνυμα ότι οι διαπραγματεύσεις πρέπει να συνεχισθούν από το σημείο που είχαν μείνει στο Κραν Μοντανά.

Στις δηλώσεις του, ο υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας, Νίκος Δένδιας, κατηγόρησε την Τουρκία ότι δεν βοηθά στην επανέναρξη των συνομιλιών, παρά την εποικοδομητική στάση της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Τόνισε ότι στις συναντήσεις που θα έχει ο πρωθυπουργός Μητσοτάκης με τον Ταγίπ Ερντογάν και ο ίδιος με τον Μεβλούτ Τσαβούσογλου, η ελληνική πλευρά θα θέσει ξεκάθαρα προς την Τουρκία την ανάγκη συνεργασίας της, στο πλαίσιο της επανέναρξης των συνομιλιών.

Η Άγκυρα, είπε ο Νίκος Δένδιας, πρέπει να αντιληφθεί ότι αυτό είναι το ευρωπαϊκό πλαίσιο επίλυσης των διαφορών.

ΠΗΓΗ: riknews.com.cy

Πηγή βίντεο: Της δημοσιογράφου του ΡΙΚ, Στέλλας Μιχαήλ