Χριστοδουλίδης: Ο ΓΓ έχει τώρα ξεκάθαρη εικόνα για την πορεία των διαπραγματεύσεων

Τα αποτελέσματα της συζήτησης και ο διάλογος που διεξήχθη δικαιολογούν απόλυτα την αναγκαιότητα που υπήρχε να πραγματοποιηθεί η συνάντηση ανάμεσα στον ΓΓ του ΟΗΕ και τους ηγέτες των δύο κοινοτήτων, ανέφερε σήμερα ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος κ. Νίκος Χριστοδουλίδης, ο οποίος συνοδεύει τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας στο Νταβός.

Σε δηλώσεις του, μετά τη συνάντηση του Προέδρου της Δημοκρατίας κ. Νίκου Αναστασιάδη με τον ΓΓ του ΟΗΕ κ. Μπαν Κι Μουν και τον ηγέτη της τουρκοκυπριακής κοινότητας κ. Μουσταφά Ακιντζί, στο Νταβός, της οποίας προηγήθηκε συνάντηση του Προέδρου Αναστασιάδη με τον Αντιπρόεδρο των ΗΠΑ κ. Τζο Μπάιντεν, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, ερωτηθείς για τη συνάντηση με τον ΓΓ των ΗΕ, είπε ότι «τα αποτελέσματα της συζήτησης και ο διάλογος που διεξήχθη δικαιολογούν απόλυτα την αναγκαιότητα που υπήρχε να πραγματοποιηθεί αυτή η συνάντηση ανάμεσα στον Γενικό Γραμματέα και τους δύο ηγέτες.

Είναι ξεκάθαρο από τη συζήτηση που ακολούθησε ότι ο Γενικός Γραμματέας έχει τώρα σαφώς καλύτερη εικόνα για το τι πραγματικά συμβαίνει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, για το ποια θέματα συζητήθηκαν, σε ποια από αυτά τα θέματα υπάρχει συναντίληψη, σε ποια από αυτά τα θέματα υπάρχει διαφωνία, καθώς επίσης για το ποια θέματα δεν έχουν ακόμα συζητηθεί, αλλά και για την ανάγκη, σε περίπτωση μιας ενδεχόμενης συμφωνίας ανάμεσα στους δύο ηγέτες, να μην υπάρχουν ούτε κενά ούτε ασάφειες, αλλά και να έχουμε απαντήσεις τόσο σε ό,τι αφορά την εφαρμογή της λύσης από την πρώτη μέρα όσο και για τη βιωσιμότητά της.

Άρα θεωρούμε ότι τα αποτελέσματα της συνάντησης αποδεικνύουν πόσο απαραίτητη ήταν αυτή η συνάντηση».

Σε ερώτηση αν τέθηκαν κάποιες ιδέες από πλευράς του ΓΓ του ΟΗΕ κατά τη συνάντηση, ο κ. Χριστοδουλίδης είπε ότι δεν έχουν τεθεί κάποιες συγκεκριμένες ιδέες, διευκρινίζοντας, ωστόσο, ότι «πρόκειται για μια κυπριακής ιδιοκτησίας διαδικασία με τους δύο ηγέτες να έχουν τον πρωταγωνιστικό ρόλο. Επαναλαμβάνω, είναι σαφές ότι ο Γενικός Γραμματέας έχει πλέον ξεκάθαρη εικόνα για τις διαπραγματεύσεις».

Σε ερώτηση για τη συνάντηση του Προέδρου Αναστασιάδη με τον Αμερικανό Αντιπρόεδρο, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος είπε ότι «ήταν μια εξαιρετική συνάντηση, κατά την οποίαν ο Πρόεδρος ευχαρίστησε τον Αμερικανό Αντιπρόεδρο για τη διαχρονική στήριξή του στο Κυπριακό. Υπήρξε μια παραγωγική και εγκάρδια συζήτηση. Ο Αμερικανός Αντιπρόεδρος επανέλαβε τη στήριξη των ΗΠΑ, αλλά και την ανάγκη όπως η λύση του Κυπριακού ανταποκρίνεται στις προσδοκίες του κυπριακού λαού.

Ο κ. Μπάιντεν θα μεταβεί στην Άγκυρα και το Σάββατο θα έχει συναντήσεις με Τούρκους αξιωματούχους και θα μεταφέρει πολύ συγκεκριμένα μηνύματα προς την Τουρκία, λαμβάνοντας υπόψη ότι σε σημαντικά θέματα που συζητούνται στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων η Τουρκία πρέπει να λάβει αποφάσεις. Άρα θα πρέπει να αποδείξει (η Τουρκία) μέσα από συγκεκριμένες πράξεις στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων αυτό που δημόσια, τουλάχιστον, διακηρύσσει περί επιθυμίας επίλυσης του Κυπριακού.

Θέλω να αναφέρω ότι η συζήτηση του Προέδρου της Δημοκρατίας με τον Αμερικανό Αντιπρόεδρο δεν περιορίστηκε στο θέμα του Κυπριακού. Για παράδειγμα, στη συνάντηση ήταν και ο αρμόδιος Υφυπουργός των ΗΠΑ για θέματα Ενέργειας. Έγινε συζήτηση για τα θέματα ασφάλειας και ενέργειας στην Ανατολική Μεσόγειο και ο κ. Μπάιντεν εξήρε το ρόλο της Κυπριακής Δημοκρατίας στην ιδιαιτέρως σημαντική περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου.

Θέλω να ευχαριστήσω δημόσια, εκ μέρους του Προέδρου της Δημοκρατίας, τον Αμερικανό Αντιπρόεδρο για τη διαχρονική στήριξή του στο Κυπριακό, την απόλυτη κατανόηση που επέδειξε στις θέσεις που εξέφρασε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας και τον ρόλο που διαδραματίζει ο κ. Μπάιντεν στην ενίσχυση των σχέσεων μεταξύ Κυπριακής Δημοκρατίας και ΗΠΑ».

Σε ερώτηση ποια μηνύματα ζήτησε ο Πρόεδρος από τον κ. Μπάιντεν να μεταφέρει στην Τουρκία, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος απάντησε ότι «πρόκειται για μηνύματα σε συγκεκριμένα θέματα που αφορούν τις συζητήσεις στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, για τα οποία η Τουρκία πρέπει να λάβει αποφάσεις».

Ερωτηθείς αν αυτά τα θέματα αφορούν τις εγγυήσεις, ο κ. Χριστοδουλίσης απάντησε «και όχι μόνον». Πρόσθεσε ότι «υπάρχουν πολλά θέματα, στα οποία η Τουρκία πρέπει εμπράκτως να αποδείξει αυτό που δημόσια διακηρύσσει, και αυτό είναι κάτι που ο Αμερικανός Αντιπρόεδρος αντιλαμβάνεται απόλυτα».