Μπαν Κι-Μουν: Ενθάρρυνα τους ηγέτες να συνεχίσουν να εργάζονται άοκνα για την εξεύρεση μιας συνολικής λύσης του κυπριακού προβλήματος

Δηλώσεις του ΓΓ του ΟΗΕ μετά τη συνάντησή του  με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και τον Τουρκοκύπριο ηγέτη, στο Νταβός

Είχα σήμερα μια καλή συνάντηση με τον Ελληνοκύπριο ηγέτη κ. Νίκο Αναστασιάδη, τον Τουρκοκύπριο ηγέτη κ. Μουσταφά Ακιντζί και τον Ειδικό Σύμβουλό μου κ. Έσπεν Μπαρθ Άιντε.

Αυτή ήταν η πρώτη μου συνάντηση μαζί και με τους δύο ηγέτες. Ήταν μια πολύ καλή ευκαιρία για μένα να ακούσω απευθείας από τους ίδιους αναφορικά με τις προσπάθειές τους, από την επανέναρξη των διαπραγματεύσεων τον Μάιο του 2015.

Με τους ηγέτες είχαμε μια πολύ διεξοδική συζήτηση για την παρούσα κατάσταση στις συνομιλίες για το Κυπριακό.

Θέλω να τους συγχαρώ για τις προσπάθειές τους. Έχει σημειωθεί σημαντική πρόοδος σε αυτήν την υπό τους ηγέτες καθοδηγούμενη διαδικασία κατά τους οκτώ τελευταίους μήνες, γεγονός που καταδεικνύει ότι με πολιτική θέληση, είναι δυνατό να επιτευχθεί μια συμφωνία επί όλων των θεμάτων.

Την ίδια ώρα, είναι επίσης ξεκάθαρο ότι παραμένει ακόμα ένας αριθμός ευαίσθητων και δύσκολων θεμάτων.

Ενθάρρυνα τους ηγέτες να επενδύσουν στην παρούσα θετική δυναμική, η οποία θα είναι σημαντική καθώς προχωρούν προς τα εμπρός για να επιλύσουν τα εκκρεμή ζητήματα στα διάφορα κεφάλαια.

Ενθάρρυνα τον κ. Ακιντζί και τον κ. Αναστασιάδη να συνεχίσουν να εργάζονται άοκνα για την εξεύρεση μιας συνολικής λύσης του κυπριακού προβλήματος το συντομότερο δυνατό, προς όφελος όλων των Κυπρίων. Καλώ, επίσης, όλα τα ενδιαφερόμενα μέρη να καταβάλουν κάθε δυνατή προσπάθεια για να διευκολύνουν και να στηρίξουν τους ηγέτες στην προσπάθειά τους για υπέρβαση της διαίρεσης στην Κύπρο.