Χριστοδουλίδης: Δεν θα υπάρξει αλλοίωση στο δημογραφικό χαρακτήρα της ΚΔ

Ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Χριστοδουλίδης απαντώντας στα ερωτήματα που έθεσε το ΔΗΚΟ με αφορμή δηλώσεις του Υπουργού Εξωτερικών Ιωάννη Κασουλίδη σε ρωσικά ΜΜΕ για το θέμα τον εποίκων,  δήλωσε ότι η ελληνοκυπριακή πλευρά εργάζεται για να διασφαλίσει ότι δεν θα υπάρξει αλλοίωση στο δημογραφικό χαρακτήρα της Κυπριακής Δημοκρατίας σε σύγκριση με το 1960.

Ο κ. Χριστοδουλίδης είπε πως αυτή τη στιγμή συζητείται στο πλαίσιο των διαπραγματεύσεων ποιοι θα έχουν την υπηκοότητα της Κυπριακής Δημοκρατίας, αλλά μέχρι στιγμής δεν υπάρχει συμφωνία επί του θέματος.

«Εκείνο για το οποίο εργαζόμαστε είναι να διασφαλίσουμε ότι δεν θα υπάρξει αλλοίωση στο δημογραφικό χαρακτήρα της Κυπριακής Δημοκρατίας σε σύγκριση με την κατάσταση πραγμάτων το 1960», είπε.

Σε ερώτηση αν ως θέμα αρχής υπάρχει αίτημα αποχώρησης των εποίκων, ο κ. Χριστοδουλίδης είπε πως από τη στιγμή που στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων συζητούμε θέμα εποίκων αντιλαμβάνεστε ότι υπάρχει θέμα εποίκων.

Πρόσθεσε όμως ότι δεν θα αναφέρει δημόσια τη θέση της ε/κ πλευράς για το θέμα αφού η συζήτηση επί του θέματος βρίσκεται σε εξέλιξη.

Απαντώντας σε ερώτηση για την αναφορά του ΥΠΕΞ Ιωάννη Κασουλίδη ότι το θέμα των εποίκων συζητείται σε συνάρτηση με το περιουσιακό, ο κ. Χριστοδουλίδης επεσήμανε πως το θέμα δεν συζητείται μόνο στο πλαίσιο του περιουσιακού, αλλά υπάρχει και το κεφάλαιο της ιθαγένειας.

Αυτή τη στιγμή εκείνο που συζητείται είναι αυτοί που θα έχουν την υπηκοότητα της Κυπριακής Δημοκρατίας, εξήγησε, προσθέτοντας πως απ` εκεί και πέρα το περιουσιακό αγγίζει και άλλες σημαντικές πτυχές του Κυπριακού και μια απ` αυτές τις πτυχές είναι και το θέμα των εποίκων.

Σε παρατήρηση δημοσιογράφου κατά πόσο για τους έποικους θα πρέπει να διευθετηθεί ποιοι θα παραμείνουν και ακολούθως πόσοι θα αποκτήσουν δικαίωμα επί της περιουσίας, ο κ. Χριστοδουλίδης είπε πως τη Δευτέρα θα ξεκινήσει η συζήτηση για τα κριτήρια του περιουσιακού και συζήτηση για κάποιους ορισμούς και έννοιες.

«Και μέσα στο πλαίσιο της συζήτησης για τις κατηγορίες που, αν θέλετε είναι η ουσία του Κυπριακού, θα συζητηθούν και τα θέματα που έχετε αναφέρει», πρόσθεσε.

Απαντώντας άλλη ερώτηση, ο κ. Χριστοδουλίδης είπε πως “εκείνο που προέχει για μας, η σταθερή μας θέση όσον αφορά το περιουσιακό μετά την αναγνώριση του ατομικού δικαιώματος στην περιουσία, είναι πως ο ιδιοκτήτης έχει τον πρώτο λόγο στην περιουσία”, προσθέτοντας πως «το περιουσιακό πέρα από το εδαφικό, πέρα από την οικονομική πτυχή της λύσης συνδέεται και με το θέμα των εποίκων».

Εξάλλου, ο κ. Χριστοδουλίδης ανακοίνωσε πως πέραν από τη συνάντηση του Προέδρου της Δημοκρατίας Νίκου Αναστασιάδη με τον Βρετανό Πρωθυπουργό, στις 18 Σεπτεμβρίου, καθ` οδόν προς τη Νέα Υόρκη για τη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ, αναμένεται εκτός Οκτωβρίου επίσκεψη του Πρόεδρου της Δημοκρατίας σε χώρα μόνιμο μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας.

Σημείωσε ότι επίσημες ανακοινώσεις θα γίνουν μετά την τελική διευθέτηση του προγράμματος.