Αναστασιάδης – Τουσκ συζητούν Κυπριακό και οικονομία

Ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ θα έχει συναντήσεις την ερχόμενη εβδομάδα στη Κύπρο και στην ατζέντα περιλαμβάνονται το Κυπριακό, η οικονομία και ο ρόλος της Κύπρου στην περιοχή.

Ο Εκπρόσωπος είπε ότι «ο κ. Τουσκ έρχεται στην Κύπρο στις 10 Σεπτεμβρίου το βράδυ. Ανάμεσα στα θέματα που θα συζητήσει με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας είναι η κατάσταση πραγμάτων σε σχέση με τις συνομιλίες για το Κυπριακό, η οικονομία και ο ρόλος που μπορεί να διαδραματίσει η Κύπρος στην περιοχή με αφορμή και την πρωτοβουλία του Προέδρου της Δημοκρατίας να προσκληθούν χωριστά για να παραστούν στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, ο Πρωθυπουργός του Ισραήλ και ο Πρόεδρος της Παλαιστίνης».

Αναφορικά με πληροφορίες για πρόταση όπως η Κύπρος καταστεί λιμάνι για μεταφορά προϊόντων στη Γάζα, ο Εκπρόσωπος είπε πως η Λευκωσία είναι έτοιμη, σε συνεννόηση και συνεργασία με τα κράτη της περιοχής, να βοηθήσει σε ό,τιδήποτε της ζητηθεί.

Η πρόταση αυτή, ανέφερε ο κ. Χριστοδουλίδης απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου, «ήταν μια ιδέα που συζητήθηκε στο παρελθόν, είναι μια ιδέα η υλοποίηση της οποίας θα αποδείξει και στην πράξη το ρόλο της Κυπριακής Δημοκρατίας στην περιοχή».

«Θα πρέπει να περιμένουμε να δούμε αν προχωρήσει. Εκείνο που μπορώ να εκφράσω είναι την ετοιμότητα της Κυπριακής Δημοκρατίας να βοηθήσει σε οτιδήποτε της ζητηθεί και πάντοτε σε συνεργασία και συνεννόηση με τα κράτη της περιοχής», πρόσθεσε.