Χριστοδουλίδης – Δένδιας συζήτησαν τα επόμενα βήματα

Χριστοδουλίδης – Δένδιας συζήτησαν τα επόμενα βήματα

Κύπρος και Ελλάδα συμφώνησαν για τα επόμενα βήματα και το τι συγκεκριμένα επιδιώκουν ενόψει και της άτυπης συνάντησης των Υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ στο Βερολίνο σε λίγες μέρες, δήλωσε ο Υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Χριστοδουλίδης, μετά τις συνομιλίες που είχε σήμερα στη Λευκωσία με τον Έλληνα ομόλογό του Νίκο Δένδια.

Ανέφερε πως «θεωρούμε ότι οι εξελίξεις στην περιοχή θα κρίνουν σε μεγάλο βαθμό και το μέλλον των ευρωτουρκικών σχέσεων» για να σημειώσει πως «η δική μας προσέγγιση έναντι των ευρωτουρκικών σχέσεων, όπως εξάλλου και για τις σχέσεις της ΕΕ με οιονδήποτε κράτος είναι διττή: μια πολιτική καρότου και μαστιγίου όπου δύναται να υπάρξει συνεργασία εκεί που πραγματικά υπάρχει υποδομή και βούληση, αλλά να υπάρξει και ουσιαστική αντίδραση εκεί όπου παραβιάζονται βασικές αρχές και αξίες της ΕΕ».

«Η κλιμάκωση της Τουρκικής επιθετικότητας στρέφεται εναντίον της Ε.Ε. και θα πρέπει να συνεπάγεται και την κλιμάκωση της Ευρωπαϊκής αντίδρασης για την αντιμετώπισή της» τόνισε ο Νίκος Δένδιας στις κοινές του δηλώσεις με τον Νίκο Χριστοδουλίδη υπογραμμίζοντας ότι η τουρκική παραβατικότητα δεν μπορεί να δημιουργήσει τετελεσμένα.

Ανάφερε επίσης ότι «οι τουρκικές έκνομες ενέργειες συνιστούν παραφρόνηση και επιλογή ταραξία» υπογραμίζοντας την ανάγκη κυρώσεων εναντίον της Άγκυρας.

Ανέφερε ακόμη ότι το ζήτημα της τουρκικής προκλητικότητας θα εξεταστεί και σε επικείμενα ευρωπαικά φόρουμ, όπως η EastMed 7 στην Κορσική και το Ευρωπαικό Συμβούλιο.

«Η εμμονή στην παραβατικότητα δεν δημιουργεί τετελεσμένα», υποστήριξε ο Έλληνας ΥΠΕΞ, τονίζοντας πως αυτό δεν σημαίνει ότι παρακολουθούμε παθητικά, αλλά παίρνουμε και θα πάρουμε μέτρα αποτροπής. «Δεν παράγει δίκαιο. Επιβεβαιώνει τον αποσταθεροποιητικό ρόλο της Τουρκίας στην περιοχή και την έλλειψη επιχειρημάτων από την πλευρά της. Είναι προφανές ότι ούτε η Ελλάδα ούτε η ΚΔ είναι οι χώρες που δημιουργούν την όξυνση. Όμως αυτό δεν σημαίνει ότι παρακολουθούμε παθητικά. Παίρνουμε και θα πάρουμε πρωτοβουλίες που θα αποτρέψουν την δημιουργία τετελεσμένων».

Και κατέληξε: «Οι προσχηματικές εκκλήσεις της Τουρκίας για διάλογο δεν πείθουν κανένα. Όσο μας αφορά είμαστε διαχρονικά υπέρ του διαλόγου».

Όσον αφορά στο Κυπριακό, ο Έλληνας ΥΠΕΞ σημείωσε ότι «είμαστε διαχρονικά υπέρ του διαλόγου αλλά υπό τους όρους του διεθνούς δικαίου». «Η Ελλάδα είναι έτοιμη να συμμετάσχει στην επίλυση του Κυπριακού και να ανταποκριθεί σε επανέναρξη του διαλόγου, με βάση τα ψηφίσματα των Ηνωμένων Εθνών και του Κοινοτικού Κεκτημένου», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Ο κ. Δένδιας καταληκτικά αναφέρθηκε και στο αμείωτο ενδιαφέρον της Ελλάδας για το ζήτημα των αγνοουμένων της τουρκικής εισβολής.

Πολιτική καρόττου – μαστίγιου κατά της Τουρκίας, προτάσσει ο Χριστοδουλίδης

Με τη σειρά του, ο Υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Χριστοδουλίδης μετά τη συνάντηση που είχε με τον Έλληνα ομόλογό του, Νίκο Δένδια, σημείωσε ότι ο συντονισμός Κύπρου – Ελλάδας είναι καθημερινός.

«Συζητήσαμε όλες τις εξελίξεις, αξιολογήσαμε τα συμπεράσματα του πρόσφατου Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων, αλλά και τις πρωτοβουλίες που αναλαμβάνουμε για να θέσουμε τα θεμέλια για μια συνεργασία στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου, με πλήρη σεβασμό στο διεθνές δίκαιο», δήλωσε ο Κύπριος ΥΠΕΞ, τονίζοντας πως είναι μονόδρομος η θεμελίωση σχέσεων καλής γειτονίας με τα κράτη περιοχής.

«Παρά τις αρνητικές εξελίξεις στη διπλωματία δεν χωράνε αδιέξοδα», ανέφερε ο κ. Χριστοδουλίδης, λέγοντας ότι μόνο ο διάλογος μπορεί να φέρει αποτελέσματα καθώς και ότι η Κύπρος είναι έτοιμη να συζητήσει για χάραξη θαλάσσιων συνόρων και με άλλα γειτονικά κράτη στη βάση των κανόνων του διεθνούς δικαίου.

Ο ΥΠΕΞ έκανε λόγο για μια αναχρονιστική συμπεριφορά από πλευράς Τουρκίας, που επηρεάζει την πραγματική βούληση για συνθήκες ασφάλειας στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου.

Ο κ. Χριστοδουλίδης αναφέρθηκε και στις ευρωτουρκικές σχεσεις, τονίζοντας ότι «η δική μας προσέγγιση έναντι των ευρωτουρκικών σχέσεων είναι διττή: Mια «πολιτική καρότου και μαστιγίου» και η οποία προσέγγιση, αφορά ευρύτερα τις σχέσεις της Τουρκίας με τρίτα κράτη, σημείωσε ο κ. Χριστοδουλίδης.

Καταληκτικά τόνισε ότι η στάση της ΕΕ απέναντι στην Τουρκία θα πρέπει να είναι «συνεπής αποφασιστική και αξιόπιστη».

Μονόδρομος η διπλωματία, δεν υπάρχουν αδιέξοδα

Πιστεύουμε πραγματικά και εργαζόμαστε προς αυτή την κατεύθυνση, είπε, «αφού είναι η μόνη προοπτική που εξυπηρετεί μακροπρόθεσμα τα συμφέροντα όλων των κρατών».

Χαρακτήρισε μονόδρομο την επιλογή θεμελίωσης σχέσεων καλής γειτονίας και συνεργειών, καθώς και άριστων σχέσεων με τους γείτονες στην ευρύτερη περιοχή.

«Παρά τις αρνητικές εξελίξεις στην περιοχή λόγω της συμπεριφοράς και της προσέγγισης της μειοψηφίας του ενός και παρά το άναρχο διεθνές σύστημα στο οποίο καλούμαστε να κινηθούμε, στη διπλωματία δεν χωράνε αδιέξοδα. Ακόμη κι αν αυτό διαφαίνεται, είναι παροδικό και αυτό που χρειάζεται είναι αποφασιστικότητα, υπομονή, επιμονή και ξεκάθαροι στόχοι.

Ο διάλογος, αν υπάρχει πραγματική θέληση και βούληση από όλους μπορεί να φέρει αποτελέσματα και η Κύπρος όπως το έχει πράξει με το Ισραήλ, την Αίγυπτο και τον Λίβανο είναι έτοιμη να συζητήσει και με τα υπόλοιπα γειτονικά κράτη για καθορισμό θαλάσσιων συνόρων στην βάση του Διεθνούς Δικαίου και του Δικαίου της Θάλασσας του 1982».