Χρησιμοποίηση ζώων ως έπαθλα σε καζαντί στα πανηγύρια

1. Υπάρχουν περιστατικά όπου διάφοροι μικροπωλητές χρησιμοποιούν ζώα ως έπαθλα σε καζαντί στα πανηγύρια;

Ναι υπάρχουν τέτοιες περιπτώσεις και έρχονται συχνά στην αντίληψη μας τέτοια περιστατικά από πολίτες οι οποίοι εκφράζουν την διαφωνία τους.

2. Υπάρχει κάποιο νομοθετικό πλαίσιο το οποίο απαγορεύει την χρησιμοποίηση ζώων ως έπαθλα σε καζαντί στα πανηγύρια;

Ναι υπάρχει σχετική νομοθεσία η οποία έχει δημοσιευθεί 17/07/2015 στην επίσημη εφημερίδα της δημοκρατίας με τίτλο ο περί οίκων στοιχημάτων, Οίκων κυβείας και παρεμπόδισης της Κυβείας (τροποποιητικός) Νόμος του 2015 σύμφωνα με τον οποίο πλέον δια νόμου απαγορεύεται να διατίθενται ως δώρα για το παιχνίδι οποιαδήποτε ζώα, ζωντανά ή νεκρά. Επρόκειτο για μία νομοθεσία που ψηφίστηκε από όλα τα κόμματα και με τη σύμφωνη γνώμη της κυβέρνησης.

3. Που πρέπει να απευθύνονται οι πολίτες για να καταγγέλλουν τέτοιες περιπτώσεις;

Για περιπτώσεις παραπόνων πολιτών για διάθεση ζώων ως δώρα σε παιχνίδια καζαντί θα πρέπει να ενημερώνουν την αστυνομία και τις επαρχιακές διοικήσεις για χειρισμό του θέματος λόγω αρμοδιότητας.

Capture

4. Ποιοι είναι οι όροι για παραχώρηση άδειας στους μικροπωλητές;

Οι όροι είναι: Η ανώτατη αξία του αναμενόμενου κέρδους / δώρου δεν πρέπει να ξεπερνά τα 60 ευρώ, το ανώτατο αντίτιμο για συμμετοχή στο παιχνίδι ‘’καζαντί’’ δεν πρέπει να ξεπερνά τα δέκα ευρώ για κάθε κάρτα, η αξία κάθε δώρου θα πρέπει να αναγράφεται ευκρινώς σε αυτό, η αξία του αντίτιμου συμμετοχής στο παιχνίδι πρέπει να αναγράφεται ευκρινώς για κάθε κατηγορία δώρου, το παιχνίδι καζαντί πρέπει να λειτουργεί σε ανοικτούς χώρους, το ωράριο λειτουργίας του παιχνιδιού είναι από τις 9:00 – 3:30 της επόμενης ημέρας, το παιχνίδι πρέπει να είναι το γνωστό παραδοσιακό παιχνίδι και όχι οποιοδήποτε ηλεκτρονικό παιχνίδι, πρόσωπα ηλικίας κάτω των 16 ετών δεν επιτρέπεται να παίζουν καζαντί, εκτός αν συνοδεύονται από γονέα τους, τα δώρα που διατίθενται για το παιχνίδι πρέπει απαραίτητα να είναι τοποθετημένα πάνω στην παραδοσιακή κατασκευή του, απαγορεύεται να διατίθενται ως δώρα για το παιχνίδι οποιαδήποτε ζώα ζωντανά ή νεκρά, μόνο μια άδεια εκδίδεται σε κάθε πρόσωπο και είναι προσωποπαγής, δεν μεταβιβάζεται και έχει παγκύπρια ισχύει. Η άδεια θα πρέπει να επικολληθεί σε περίοπτη θέση πάνω στο παιχνίδι.

*του Σταύρου Χατζησάββα
Ειδικός σε θέματα Τουριστικής Ανάπτυξης και Προβολής