«Χρειάζεσαι πίστωση; Μην βάζεις απλά την υπογραφή σου . Έχεις δικαιώματα».

Την ενημερωτική εκστρατεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τα καταναλωτικά δάνεια, η οποία λαμβάνει χώρα στην Κύπρο από τον Δεκέμβριο του 2013, παρουσίασε σήμερα ο Επίτροπος της ΕΕ για την Πολιτική Καταναλωτών, Neven Mimica.

Στόχος της εκστρατείας είναι να ενημερώσει και να ευαισθητοποιήσει τους Κύπριους καταναλωτές σε ότι αφορά τα δικαιώματα και τις υποχρεώσεις που έχουν όταν παίρνουν καταναλωτικό δάνειο μεταξύ 200 και 75.000 ευρώ που απορρέουν από την Οδηγία για την Καταναλωτική Πίστη.

Μιλώντας σε δημοσιογραφική διάσκεψη, στη Λευκωσία, στην παρουσία της Υπουργού Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων, Ζέτας Αιμιλιανίδου, ο κ. Mimica επεσήμανε ότι το βασικό μήνυμα της εκστρατείας είναι : «Χρειάζεσαι πίστωση; Μην βάζεις απλά την υπογραφή σου . Έχεις δικαιώματα».

O Κροάτης Επίτροπος είπε ότι ο κύριος σκοπός της εκστρατείας είναι η ενημέρωση των νεαρών ενηλίκων, ηλικίας μεταξύ 18 και 35 ετών, για τα πέντε βασικά δικαιώματά τους σχετικά με τις συμβάσεις πίστωσης μεταξύ €250 και €75,000: το δικαίωμα στην ξεκάθαρη διαφήμιση, το δικαίωμα στην τυποποιημένη και συγκρίσιμη πληροφόρηση πριν την υπογραφή μιας σύμβασης, το δικαίωμα στη σαφήνεια της πιστωτικής σύμβασης, το δικαίωμα υπαναχώρησης από μια σύμβαση εντός 14 ημερών χωρίς καμία εξήγηση και το δικαίωμα πρόωρης αποπληρωμής.

Αναφερόμενος στα αποτελέσματα έρευνας που διεξήχθη στην Κύπρο πριν από μερικούς μήνες, είπε ότι παρά το γεγονός ότι το 35% των Κυπρίων καταναλωτών εξασφάλισαν καταναλωτικό δάνειο τα τελευταία δύο χρόνια, εντούτοις το 70% των καταναλωτών είχε δηλώσει ότι δεν αισθανόταν ενημερωμένο για τα δικαιώματα του και το 50% ότι δεν αισθανόταν αρκετή αυτοπεποίθηση για να επιλέξει το καλύτερο προϊόν.

Είναι γι αυτό το σκοπό, συνέχισε, που θα πρέπει να εργαστούμε σκληρά για να βελτιώσουμε αυτή την κατάσταση καθώς οι οικονομικές επιλογές έχουν άμεσο αντίκτυπο σε όλους τους καταναλωτές και στις οικογένειες τους αλλά και στις εθνικές τους οικονομίες.

Με αυτή την εκστρατεία, συνέχισε, θέλουμε να ενθαρρύνουμε τους καταναλωτές να σταματήσουν και να σκεφθούν πριν υπογράψουν ένα συμβόλαιο δανείου ότι έχουν δικαιώματα τα οποία μπορούν και θα πρέπει να ασκήσουν.

Από την πλευρά της, η Υπουργός Εργασίας ανέφερε, μεταξύ άλλων, ότι «η παρουσία του Ευρωπαίου Επίτροπου και υψηλόβαθμων στελεχών της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την Πολιτική των Καταναλωτών στην Κύπρο για προβολή της εκστρατείας, αποδεικνύει το μεγάλο ενδιαφέρον που αποδίδεται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή αλλά και από την Πολιτεία στη σημαντική αυτή νομοθεσία, ιδιαίτερα σε μια περίοδο οικονομικής κρίσης, όπου είναι μεγάλης σημασίας η ενημέρωση όλων των καταναλωτών για τα δικαιώματα και τις υποχρεώσεις τους».

Επεσήμανε ότι «είναι γνωστό ότι οι Ευρωπαίοι καταναλωτές, αντιμετωπίζουν συχνά δυσκολίες κατά τη λήψη πίστωσης από χρηματοπιστωτικά ιδρύματα. Καθώς τα πιστωτικά προϊόντα γίνονται όλο και πιο περίπλοκα και οι αγορές πίστωσης κατακερματίζονται, οι καταναλωτές δυσκολεύονται να κατανοήσουν και να συγκρίνουν τα πιστωτικά προϊόντα».

Δυστυχώς, πρόσθεσε, «διαπιστώνεται από έρευνες πώς πολύ λίγοι καταναλωτές στην Κύπρο γνωρίζουν τα δικαιώματα τους που απορρέουν από τη σχετική νομοθεσία, τρία χρόνια μετά την υιοθέτηση της. Γι’ αυτό και είναι επιβεβλημένη ανάγκη να ενισχύσουμε ουσιαστικά την προσπάθεια για την ενημέρωση του κοινού».

Η κα. Αιμιλιανίδου τόνισε ιδιαίτερα τις υποχρεώσεις που μέσω της Οδηγίας και της αντίστοιχης εθνικής νομοθεσίας επιβαρύνουν τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα, «τα οποία έχουν την υποχρέωση να παρέχουν έγκαιρα στους καταναλωτές τις βασικές πληροφορίες, σε σαφή και τυποποιημένη μορφή, στο έντυπο που ονομάζεται «Τυποποιημένες Ευρωπαϊκές Πιστωτικές Πληροφορίες».

«Μέσω της συγκεκριμένης τυποποιημένης ενημέρωσης, οι χρηματοπιστωτικοί φορείς βοηθούν άμεσα τους καταναλωτές να γνωρίζουν εκ των προτέρων σημαντικές πληροφορίες για να μπορούν να συγκρίνουν εύκολα τις προσφορές καταναλωτικών δανείων, αλλά και έμμεσα, να ανακτήσουν την εμπιστοσύνη στους ίδιους τους χρηματοπιστωτικούς οργανισμούς και στα προϊόντα που προσφέρουν», κατέληξε.