Χρέος της Κυβέρνησης η προστασία των καταναλωτών

O Υπουργός Ενέργειας, Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού Γιώργος Λακκοτρύπης, σε χαιρετισμό του στην εκδήλωση για τα 10χρονα της Παγκύπριας Ένωσης Καταναλωτών,  δήλωσε ότι η προστασία των καταναλωτών αποτελεί χρέος της Κυβέρνησης και παρουσίασε τις δράσεις του Υπουργείου του προς αυτή την κατεύθυνση.

«Είναι γεγονός ότι διανύουμε ίσως την πιο δύσκολη περίοδο της οικονομικής κρίσης στην πατρίδα μας», ανέφερε ο κ. Λακκοτρύπης.

Έχουμε, λοιπόν, πρόσθεσε, «χρέος ως Κυβέρνηση να προστατέψουμε τόσο τις παραγωγικές και δημιουργικές δυνάμεις του τόπου όσο και τους πολίτες/καταναλωτές, αφού αυτοί αποτελούν την κινητήρια δύναμη της οικονομικής ζωής του τόπου».

Ο Υπουργός Εμπορίου συνέχισε λέγοντας ότι «γνωρίζουμε ότι οι ισχυροί καταναλωτές υποχρεώνουν την αγορά να εργάζεται για το συμφέρον τους, ασκώντας τη δύναμη της επιλογής και επιβάλλοντας την ορθή εφαρμογή των δικαιωμάτων τους».

Απαιτείται προς τούτο, σημείωσε, «η ύπαρξη ενός σταθερού νομικού πλαισίου που θα τους εξασφαλίζει ακριβώς το δικαίωμα στην ασφάλεια, στην ενημέρωση και στην εκπαίδευση».

Είναι γι’ αυτόν τον λόγο, υπογράμμισε ο κ. Λακκοτρύπης, «που η στήριξη της αγοραστικής τους δύναμης και η εδραίωση της εμπιστοσύνης τους προς τις οικονομικές συναλλαγές, αποτελούν βασική μέριμνα και πρώτιστο σκοπό για την Κυβέρνηση».

«Οφείλουμε να εντατικοποιήσουμε τις προσπάθειές μας για πλήρη ενημέρωση, διαφάνεια και αποτελεσματική εποπτεία, έτσι ώστε οι αγορές να λειτουργήσουν ανταγωνιστικά και ο καταναλωτής να νοιώθει ασφάλεια και προστασία», είπε.

Ο Υπουργός ανέφερε ότι το Υπουργείο του έχει υιοθετήσει και εφαρμόζει πλήρως τη στρατηγική και τους κανόνες που θέσπισε η ΕΕ για την προστασία των καταναλωτών, ενώ ταυτόχρονα λαμβάνει μέτρα ενίσχυσης των δικαιωμάτων τους και εδραίωσης της εμπιστοσύνης τους για τη διενέργεια συναλλαγών.

Στα μέτρα αυτά, είπε, «εντάσσονται η αποτελεσματική εποπτεία της αγοράς και η αποτροπή στρεβλώσεων που λειτουργούν σε βάρος του υγιούς ανταγωνισμού και των καταναλωτών, η καθιέρωση των Παρατηρητηρίων Τιμών, η καταπολέμηση των αθέμιτων εμπορικών πρακτικών, των καταχρηστικών ρητρών των συμβάσεων και της παραπλανητικής διαφήμισης, καθώς και η παρεμπόδιση της διάθεσης των μη ασφαλών προϊόντων στην αγορά».

Ειδική αναφορά έκανε στη νομοθεσία για την εξωδικαστική επίλυση διαφορών και στην πρόσφατη οδηγία για τα δικαιώματα των καταναλωτών, ρυθμίσεις, οι οποίες όπως είπε ενισχύουν σημαντικά τα δικαιώματα των καταναλωτών και συμβάλλουν στην περαιτέρω ενδυνάμωση της εμπιστοσύνης τους στη λειτουργία της αγοράς, δίνοντας έτσι σημαντική ώθηση στην οικονομική ανάπτυξη.

Ανέφερε ακόμη ότι η Κυβέρνηση «προσβλέπει στην ανάπτυξη μιας πιο στενής και εποικοδομητικής συνεργασίας με τις Οργανώσεις Καταναλωτών, με σκοπό την αλληλοβοήθεια και την ενίσχυση των προσπαθειών μας για αντιμετώπιση των κινδύνων και θωράκιση της ασφάλειας και των οικονομικών συμφερόντων των καταναλωτών».

«Είναι σε αυτό το πλαίσιο που το Υπουργείο Ενέργειας, Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού αποφάσισε πρόσφατα την πραγματοποίηση συναντήσεων με την Παγκύπρια Ένωση Καταναλωτών και Ποιότητας Ζωής σε μηνιαία βάση».

Στόχος μας, επεσήμανε, «η συλλογική συζήτηση όλων των θεμάτων που άπτονται των αρμοδιοτήτων μας και, φυσικά, η όσο το δυνατόν καλύτερη λήψη αποφάσεων προς όφελος των καταναλωτών και των επιχειρήσεων».

Εξήρε τέλος το ρόλο της Παγκύπριας Ένωσης Καταναλωτών και Ποιότητας Ζωής και διαβεβαίωσε ότι το Υπουργείο του θα συνεχίσει να στηρίζει τις ενέργειες για ενημέρωση των καταναλωτών.