Χρέος η ενίσχυση της άμυνας της Κύπρου, δήλωσε ο υπουργός Άμυνας

Την ανάγκη ενίσχυσης της άμυνας της χώρας, για να εξασφαλιστεί η ανεξαρτησία, κυριαρχία και εδαφική ακεραιτότητα της κυπριακής δημοκρατίας, επεσήμανε ο Κύπριος Υπουργός Άμυνας Δημήτρης Ηλιάδης.

Είμαστε υποχρεωμένοι να το κάνουμε, δήλωσε ο υπουργός όσο συνεχίζεται  η τουρκική κατοχή και απειλείται η επιβίωση του λαού από τον επεκτατισμό της Τουρκίας. Και είναι το χρέος απέναντι σε όλους εκείνους που έδωσαν την ζωή τους υπερασπιζόμενοι την πατρίδα τους. Η μεγάλη ιστορική εκκρεμότητα του άλυτου Κυπριακού προβλήματος παραμένει ανοικτή. Δεν δικαιούμαστε  πρόσθεσε, ούτε στιγμή να ξεχνούμε ότι « η κατοχή του Βόρειου τμήματος του νησιού μας από τα Τουρκικά στρατεύματα συνεχίζεται, ότι οι έποικοι πολλαπλασιάζονται ,οι περιουσίες μας γίνονται αντικείμενο σφετερισμού , η Πολιτιστική και θρησκευτική μας κληρονομιά βεβηλώνεται και καταστρέφεται και ότι το μέλλον μας απειλείται».

Η Τουρκική αδιαλλαξία, εκτίμησε ο υπουργός,  δεν επιτρέπει καμία αισιοδοξία. Επιδιώκουμε τη λύση και εργαζόμαστε για αυτήν .

Τις δηλώσεις έκανε το πρωί ο κ. Ηλιάδης, στην αεροπορική βάση Πάφου ΑΝΔΡΕΑΣ ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ, όπου έγιναν τα αποκαλυπτήρια του μνημείου πεσόντων της 55ης σμηναρχίας Μάχης. Ήταν φόρος τιμής στους άνδρες της πολεμικής αεροπορίας που έπεσαν κατά την εκτέλεση του καθήκοντος.

Το απέριττο μνημείο φιλοτέχνησε ο γλύπτης Νικόλαος Κοτζαμάνης. Η μνήμη θα μείνει αδιάλειπτη με τα ονόματα όλων των ηρώων αεροπόρων της σμηναρχίας μάχης.Ανάμεσα τους και ο Ρώσος εκπαιδευτής των  επιθετικών ελικοπτέρων που διαθέτει η Ε.Φ. Συνταγματάρχης Γιούρι Ολένικ, αλλά και του επισμηναγού Αθανασιάδη Πάρη, του επισμηναγού Κούλουμου Φεραίου, του επισμηναγού Παπασωζόμενου Ανδρέα, του Σμηναγού Σιακαλλή Μιχάλη, του Σμηναγού Κωνσταντίνου Φώτη, του Σμηνίτη Μιχαήλ Αχιλλέα και του Σμηνίτη Κυριάκου Ανδρέα.

Χαραγμένοι στο μνημείο είναι οι στίχοι του Ανδρέα Κάλβου« Αφ’ υψηλά  όμως   έπεσε και απέθανεν ελεύθερος» .