Και το νόμπελ πήγε… στην ΕΕ!

Παρουσία των 20 από τους 27 Ευρωπαίους αρχηγούς κρατών και κυβερνήσεων που αποδέχτηκαν την επίσημη πρόσκληση, απενεμήθη το φετινό νόμπελ ειρήνης στην ΕΕ. Το χρηματικό έπαθλο των 930.000 ευρώ θα διατεθεί σε προγράμματα για να βοηθηθούν παιδιά σε εμπόλεμες ζώνες και οι αποδέκτες θα ανακοινωθούν την ερχόμενη εβδομάδα. Η ΕΕ έχει δηλώσει πως θα διπλασιάσει το χρηματικό έπαθλο, συνολικά σε δύο εκατ. Ευρώ, τα οποία θα διατεθούν σε επιλεγμένα προγράμματα αρωγής.

Στην κατάμεστη αίθουσα μεταξύ των ηγετών που τίμησαν με την παρουσία τους το Ινστιτούτο Νόμπελ ήταν ο Φρανσουά Ολάντ και η Άνγκελα Μέρκελ, που κάθισαν δίπλα-δίπλα και σηκώθηκαν μαζί για να χαιρετήσουν τους παρευρισκόμενους, ο Ελληνας πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς, οι πρωθυπουργοί της Ολλανδίας, Φιλανδίας, και πολλοί ακόμη. Μεγάλος απών ο βρετανός πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον που αντιπροσωπεύτηκε από τον έτερο στην κυβέρνηση Γκλέγκ.

Ο πρόεδρος της νορβηγικής Επιτροπής Νόμπελ, Θόρμπγερν Γιάγκλαντ, κάλεσε την ΕΕ “να προχωρήσει μπροστά”, παρά την κρίση.

“Η διαφύλαξη αυτού που έχει κερδηθεί και η βελτίωση αυτού που έχει δημιουργηθεί, για να μας επιτρέψει να λύσουμε τα προβλήματα που απειλούν σήμερα την ευρωπαϊκή κοινότητα, είναι ο μόνος τρόπος για να επιλύσουμε τα προβλήματα που έχουν προκληθεί από την οικονομική κρίση” δήλωσε ο Γιάγκλαντ.

Ο πρόεδρος της νορβηγικής Επιτροπής Νόμπελ, γνωστός ευρωπαϊστής στην ευρωσκεπτικιστική Νορβηγία, απένειμε στη συνέχεια το βραβείο στους αντιπροσώπους των τριών κύριων ευρωπαϊκών θεσμών, των προέδρων του Συμβουλίου Χέρμαν βαν Ρομπάι, της Επιτροπής Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο και του Κοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς.

“Δεν συγκεντρωθήκαμε σήμερα εδώ με την πεποίθηση ότι η ΕΕ είναι τέλεια. Συγκεντρωθήκαμε με την πεποίθηση ότι πρέπει να λύσουμε τα προβλήματά μας μαζί” πρόσθεσε ο Γιάγκλαντ.

“Μαζί πρέπει να ενεργήσουμε, ώστε να μην χαθεί αυτό που οικοδομήσαμε πάνω στα ερείπια δύο παγκοσμίων πολέμων” πρόσθεσε, μιλώντας για “τα 80 εκατομμύρια ανθρώπους” που έπεσαν στο παρελθόν θύματα του εξτρεμισμού.

Συμβολικά, ο Γιάγκλαντ διάνθισε την ομιλία του με λέξεις από πολλές γλώσσες, εκφράζοντας έτσι την ευρωπαϊκή διαφορετικότητα.

Τέσσερις νεαροί Ευρωπαίοι, μεταξύ των οποίων μια 12χρονη από την Ισπανία και μια 21χρονη από την Πολωνία, ήταν επίσης παρόντες στην τελετή, αφού κέρδισαν σχετικούς διαγωνισμούς.

Check Also

O 82χρονος Γερμανός «Ρούπερτ Μέρντοχ» χωρίζει την κατά 27 χρόνια νεότερη σύζυγό του

Στη διεθνή κοινή γνώμη η έκπληξη ήταν μεγάλη. Ο Αυστραλός μεγιστάνας των ΜΜΕ Ρούπερτ Μέρντοχ, …

Ελλάδα: Απολογείται σήμερα ο 45χρονος Αλβανός που κάλεσε για καφέ 38χρονη και αποπειράθηκε να τη βιάσει

Το κατώφλι του δικαστικού μεγάρου αναμένεται να περάσει σήμερα ο 45χρονος από την Αλβανία που …